Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Γάζα: υποβόσκων ανταγωνισμός μεταξύ Τουρκίας-Ιράν-Αιγύπτου


H Τεχεράνη, με μία «σοφή» απόφαση, ακυρώνει την αποστολή του πολυδιαφημιζόμενου στολίσκου της στην Γάζα.
Το Ιράν σχεδίαζε να στείλει τα σκάφη του στην ευρύτερη περιοχή στις 27 Ιουνίου. Σύμφωνα με τους οργανωτές της επιχείρησης η ακύρωση αποφασίστηκε λόγω «του Σιωνιστικού βίαιου καθεστώτος και της απάνθρωπης αντίδρασής του προς κάθε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας».
Σύμφωνα με τους Ιρανούς οργανωτές, η βοήθεια θα μεταφερθεί στην Γάζα όχι δια θαλάσσης αλλά με άλλους τρόπους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί, ενώ οι εν λόγω πρωτοβουλίες δεν πρόκειται να γίνουν υπό την επίσημη προστασία της κυβέρνησης της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές η εμπλοκή του Ιράν στην ιστορία εν πολλοίς έχει να κάνει και με την υποβόσκουσα αντιπαλότητα με την Τουρκία αναφορικά με το ποιος θα αναγνωριστεί ως ηγετική δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τεχεράνη, μη θέλοντας να ρίξει «λάδι στη φωτιά» ουσιαστικά ζήτησε από την Αίγυπτο και τον Λίβανο να σταματήσουν τον Ιρανικό στολίσκο πριν αυτός φτάσει σε σημείο αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του Ισραήλ. Με τον τρόπο αυτό το Ιράν θα φαινόταν πως δεν… υστερεί απέναντι στην Άγκυρα, ενώ θα απέφευγε και την απευθείας αντιπαράθεση με το Τελ-Αβίβ.
Το Κάιρο, για λόγους που έχουν αν κάνουν με την αντίθεσή του απέναντι στο καθεστώς της Γάζας αλλά και για λόγους ανταγωνιστικούς προς το Ιράν φυσικά και δεν δέχθηκε να συμμετάσχει στην ιρανική «σκηνοθεσία».
Θα πρέπει δε να σημειωθεί ακόμα πως ούτε ο Λίβανος φαίνεται να δέχεται να παίξει τον ρόλο που του ζητάει το Ιράν.
Το defence-point σημειώνει πως παρά το γεγονός πως όλες οι ισχυρές μουσουλμανικές χώρες φαίνεται να καταδικάζουν το επεισόδιο της Γάζας, από την άλλη καμία δεν φαίνεται διατεθειμένη να παραδώσει τα «σκήπτρα» των πρωτοβουλιών σε κάποια άλλη.
Η Τουρκία, μπορεί να παίζει την κάρτα του Νέο-Οθωμανισμού και να συσπειρώνει του «ανθέλληνες» των Βαλκανίων και τους «κατατρεγμένους» της Μέσης Ανατολής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να «πείσει» ούτε την Αίγυπτο, ούτε την Σαουδική Αραβία ούτε τον «τακτικό» της σύμμαχο το Ιράν για να της παραδώσουν το «χαλιφάτο» της Μέσης Ανατολής.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP