Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Η Τουρκία βλέποντας την Βουλγαρο-Ελληνική ολιγωρία θεωρεί πως είναι ώρα να πιέσει πανταχόθεν την Ρωσία.


Η Άγκυρα σε μία προσπάθεια να εκβιάσει αλλά και να επισπεύσει τις ρωσικές αποφάσεις ανακοίνωσε πως εξετάζει τρόπους μείωσης της κίνησης δεξαμενοπλοίων από τα στενά του Βοσπόρου για περιβαλλοντολογικούς λόγους.
Η δήλωση αυτή έγινε από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβαλλοντολογικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ. Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό, σχεδιάζει, πριν το τέλος Ιουνίου, να συναντηθεί με μεγάλες εταιρίες εξόρυξης και διακίνησης πετρελαίου, όπως η ΒP, η ΕxxonMobil και η Chevron με σκοπό να συζητήσει το πρόβλημα.

To defence-point σημειώνει πως η Τουρκία βλέποντας την Βουλγαρο-Ελληνική ολιγωρία θεωρεί πως είναι ώρα να πιέσει πανταχόθεν την Ρωσία. Έτσι μέσω των σχεδιαζόμενων επαφών σκοπεύει να «πείσει» τις εταιρίες να υποστηρίξουν το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Σαμψούντα-Τσεϊχάν «τώρα» και όχι αύριο. Το μέτρο πίεσης προς τις εταιρίες είναι ο εκβιασμός πως “είτε με υποστηρίζεται στην Μόσχα για να προχωρήσει το σχέδιο είτε αρχίζω να μειώνω το traffic των Στενών”.
Η Τουρκία το συγκεκριμένο παιχνίδι το έχει παίξει με μεγάλη επιτυχία και δέκα χρόνια πριν όταν αγωνιζόταν να κατασκευαστεί ο αγωγός Μπακού-Τσεϊχάν. Το αν θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά είναι συζητήσιμο αφού οι ισορροπίες στον άξονα Μαύρη Θάλασσα-Στενά-Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι οι ίδιες με αυτές του 1999.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP