Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

FLASH ! Ο Μπαϋκάλ υπέβαλε την παραίτησή του


Όπως μεταδόθηκε πριν από λίγο σε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη από τα τηλεοπτικά δίκτυα και όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα της Zaman με τον τίτλο «Ο Μπαϋκάλ υπέβαλε την παραίτησή του», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϋκάλ, σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, όσον αγορά την προσωπική του ζωή , είπε ότι το γεγονός αυτό δεν είναι ένα γεγονός μιας απλής κασέτας, αλλά αποτελεί μια συνωμοσία «μέσω της οποίας με μυστικές απεικονίσεις και με κατάλληλα μοντάζ μπορείτε να επιτεθείτε ακόμη και στις πλέον αποκλειστικές στιγμές των ανθρώπων».

Αυτοί που το διαπράττουν – τόνισε – δεν ενδιαφέρονται διόλου για την τιμή και την υπόληψη των ανθρώπων. Το διαπράττουν μόνο και μόνο προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν ως ένα μέσο εκβιασμού, αλλά και προκειμένου μέσω αυτού να ασκήσουν και τις πολιτικές τους. Αυτό δεν είναι μια συνωμοσία μιας προηγούμενης επταετίας, αλλά μια συνωμοσία πρόσφατη σχεδόν δύο εβδομάδων. Παράλληλα, η συνωμοσία αυτή είναι και έργο της παρούσης πολιτικής συγκυρίας. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες διοργανώθηκε και τέθηκε στην κυκλοφορία. Άλλωστε, δεν είναι δυνατόν η διάπραξη μιας τέτοιας συνωμοσίας, εάν παράλληλα δεν κινητοποιηθούν και οι δυνάμεις της εξουσίας. Αυτοί, οι οποίοι δήθεν καταδίκασαν τη συνωμοσία αυτή, είναι οι ίδιοι που την διέπραξαν.

Δεν πρόκειται να παραδοθώ στη μαύρη αυτή προπαγάνδα, ούτε να επιτρέψω σε κάποιον να με ανακρίνει λόγω αυτής της ανήθικης και παράνομης συνωμοσίας. Εάν το αντίτιμο αυτού είναι η αποχώρησή μου από την αρχηγία του CHP, είμαι έτοιμος να το καταβάλω. Στο πλαίσιο αυτό αποχωρώ από την ηγεσία του CHP.

Το βίντεο ανέβασε στο διαδίκτυο η ισλαμιστική εφημερίδα VakIt, γνωστή για τις ακραίες και σκοταδιστικές θέσεις της. Στη συνέχεια η σύντομη λήψη αναρτήθηκε σε σειρά τουρκικών ιστοσελίδων.

Την επαύριο του σκανδάλου, συμβαίνει το εξής αξιοπερίεργο: οι εφημερίδες που πρόσκεινται στην κυβέρνηση προσπαθούν να υποβαθμίσουν το περιστατικό, ενώ ο τύπος που διάκειται φιλικά προς το CHP δονείται από πηχιαίους τίτλους που καλούν τον Μπαϊκάλ να παραιτηθεί και γελοιογραφίες που τον διακωμωδούν. Κατά γενική διαπίστωση των αναλυτών όλων των αποχρώσεων, τα παρασκήνια του CHP έχουν πάρει φωτιά.

Μέχρι στιγμής, τα κυβερνητικά στελέχη έχουν επιδείξει ωριμότητα αναφορικά με το περιστατικό. Ο πρωθυπουργός Έρντογαν έδωσε εντολή προς τα κυβερνητικά στελέχη να αποφύγουν κάθε αναφορά στο συμβάν προς πολιτική εκμετάλλευση, ενώ ο υπουργός δικαιοσύνης καταδίκασε με σκληρή γλώσσα τη δημοσιοποίηση εικόνων από την προσωπική ζωή του Μπαϊκάλ. Την αντίθεση και την οργή τους με την απόφαση της ιστοσελίδας της Vakit να δημοσιεύσει το βίντεο εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Τζιχάν Πατσατζή. Ο Πατσατζή εξέφρασε την ανησυχία ότι η Τουρκία διέρχεται μέσα από ένα «τούνελ του φόβου», όπου όλα τα δημόσια πρόσωπα φοβούνται το ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθεί η ιδιωτική τους ζωή.

Πολλά κυβερνητικά στελέχη σε δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στη συνταγματική κατοχύρωση του απαραβίαστου του ιδιωτικού βίου, ενώ σύσσωμος ο πολιτικός χώρος βρίσκει άκομψη τη δημοσιοποίηση της λήψης από τις ιδιωτικές στιγμές του Μπαϊκάλ. Αναλυτές του φιλελεύθερου χώρου κατηγόρησαν τους Ισλαμιστές της εφημερίδας Vakit και των σχετικών ιστοσελίδων που δημοσιοποίησαν το επίμαχο βίντεο για υποκρισία και διπρόσωπη συμπεριφορά. Είναι δυνατόν, τόνισαν, η θρησκεία την οποία επικαλούνται με κάθε ευκαιρία να μην παρεμποδίζει τη δημοσιοποίηση εικόνων πορνογραφικού χαρακτήρα;

Οι προσκείμενες στο CHP εφημερίδες, όμως, μιλούν για «ρεζίλι» και καλούν τον Μπαϊκάλ σε παραίτηση. Ο Μπαϊκάλ εμφανίζεται πια ως το αρχέτυπο του αποτυχημένου πολιτικού, που έχει παρακαθίσει στην καρέκλα της αρχηγίας και είναι αδύνατο να απομακρυνθεί. Δεκάδες κεμαλιστών σχολιαστών του ζητούν να φύγει οικειοθελώς. Ο ίδιος ο Μπαϊκάλ δηλώνει πως αποκλείεται να τους «κάνει τη χάρη» και να παραιτηθεί, ενώ η σύζυγός του Ολτζάι διαμηνύει πως θα σταθεί στο πλευρό του κατά «τις δύσκολες αυτές στιγμές».

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που επισημαίνουν πως η δημοσιοποίηση του βίντεο ήλθε αμέσως μετά την απόφαση του Μπαϊκάλ να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ενάντια στη δέσμη των διατάξεων συνταγματικής αναθεώρησης που υπερψήφισε η κυβέρνηση. Πρόκειται για κτύπημα – απάντηση κάποιων κύκλων ισλαμιστών στην απόφαση του Μπαϊκάλ να προσφύγει για πολλοστή φορά στο Συνταγματικό Δικαστήριο; Ωστόσο, οι ψυχραιμότεροι αναλυτές σημειώνουν πως η απόφαση προσφυγής αποτελεί απόφαση του CHP ως κόμματος και όχι του Μπαϊκάλ προσωπικά, ενώ η δημοσιοποίηση των εικόνων δεν πρόκειται να την επηρεάσει στο παραμικρό. Περισσότεροι πειστική φαίνεται η εκδοχή πως η δημοσιοποίηση εξυπηρετεί τους στόχους της ενδοκομματικής αντιπολίτευσης στο CHP, που επιδιώκει την απομάκρυνση του Μπαϊκάλ. Δεν είναι λίγα τα κομματικά στελέχη που αναγνωρίζουν πως με τον Μπαϊκάλ επικεφαλής, το κόμμα δε διατηρεί καμμία ελπίδα καλών επιδόσεων στις κάλπες.

Οι επιτελείς του CHP στήριξαν τον Μπαϊκάλ και την Μπαϊτόκ, ισχυριζόμενοι πως το βίντεο αποτελεί μοντάζ. Σε συνέντευξη τύπου που παρείχε, ο γενικός γραμματέας του CHP απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο για το ερωτικό βίντεο, ενώ ισχυρίσθηκε πως πριν δύο εβδομάδες το CHP δέχθηκε προειδοποίηση από την ασφάλεια για επερχόμενη ένοπλη επίθεση κατά του Μπαϊκάλ. Το CHP θεωρεί το δήμαρχο του Σισλί Μουσταφά Σαριγκιούλ, κυριότερο άλλοτε αντίπαλο του Μπαϊκάλ εντός του κόμματος και σημερινό αρχηγό του «Κινήματος για την Αλλαγή», ως εγκέφαλο φερόμενου σχεδίου να πυροβοληθεί ο Μπαϊκάλ και να τραυματισθεί και στα δύο γόνατα «προς παραδειγματισμό».

Σύμφωνα με τον ίδιο το Σαβ, το CHP δέχθηκε προειδοποίηση σχετικά με το σχέδιο απόπειρας κατά του Μπαϊκάλ στις 15 Απριλίου. Ο τύπος εύλογα αναρωτιέται γιατί το κόμμα δεν προέβη σε καμμία ανακοίνωση τότε, αλλά επέλεξε να δημοσιοποιήσει την είδηση τώρα. Προφανώς ως αντιπερισπασμό «ένοχο» βίντεο του προέδρου του κόμματος;

Πληθαίνουν οι φωνές στον Τύπο που καλούν την κοινή γνώμη να αγνοήσει το περίφημο βίντεο, αλλά και τους πολιτικούς να ασχοληθούν με τα «πραγματικά προβλήματα» της χώρας και όχι με «ροζ σκάνδαλα». Με δεδομένο τον αρτηριοσκληρωτικό συντηρητισμό, την υποκρισία και τη θρησκοληψία που μαστίζει την τουρκική κοινωνία, η απόφαση της κυβέρνησης και των αναλυτών να καταδικάσουν τη χρήση «εικόνων της προσωπικής ζωής για λόγους μικροπολιτικού ωφέλους» χαρακτηρίσθηκε από πολλούς παρατηρητές αξιέπαινη και ενδεικτική μιας πολιτικής ωριμότητας που σπανίζει στη χώρα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP