Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Με τρείς στρατιωτικές ασκήσεις ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Με τρείς στρατιωτικές ασκήσεις να διεξάγονται ταυτόχρονα στο Αιγαίο από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα αφιχθεί στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και 70-80 επιχειρηματίες της γειτονικής χώρας. Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά εμφανίζεται προβληματισμένη και τηρεί στάση… γοργόνας. Και οι τρείς ασκήσεις άρχισαν χθες και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες και έως τις αρχές Ιουνίου. Πρόκειται για τη μεγάλης κλίμακας αποβατική άσκηση «Effes», η οποία θα έχει ως θέατρο επιχειρήσεων τους κόλπους της Σμύρνης και του «Ντογκάν Μπέι» και την περιοχή νοτιοανατολικά της Χίου. Θα λάβουν μέρος περίπου 30 ελικόπτερα, 20 αποβατικά σκάφη, 2 φρεγάτες, 3 κορβέτες και 3 ναρκαλιευτικά.

Η δεύτερη άσκηση θα είναι σε εξέλιξη μέχρι και την 21η Μαΐου και φέρει την επωνυμία «Beyaz Firtina» (Άσπρη Θύελλα). Είναι αεροναυτική άσκηση, για την πραγματοποίηση της οποίας οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δεσμεύει αρκετές περιοχές στο βόρειο, το κεντρικό και νότιο Αιγαίο, όπου θα εκτελέσουν γυμνάσια 8 φρεγάτες, 2 κορβέτες, 4 υποβρύχια και 20 αεροσκάφη.

Τελευταία και πιο μικρή η άσκηση ναρκαλιείας «Poyraz» (Βορειοανατολικός Άνεμος) που θα διεξαχθεί κυρίως σε τουρκικά χωρικά ύδατα, στον Κόλπο Ξηρού, τα Στενά του Ελλησπόντου, η Θάλασσα του Μαρμαρά και η ανατολική Ίμβρος από 2 ναρκαλιευτικά και 2 ναρκοθηρευτικά.

Η στρατιωτική δραστηριότητα και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της ναυτικής δύναμης της Άγκυρας θα είναι στο Αιγαίο και θα κάνει ασκήσεις με αεροπορική και υποβρυχιακή υποστήριξη, προβληματίζει τους επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου. Αφενός γιατί με περιοχές όπως αυτή νοτιοανατολικά της Ρόδου που έχει δεσμεύσει για την άσκηση «Beyaz Firtina», η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως τα όρια FIR Αθηνών και το καθεστώς έρευνας και διάσωσης και αφετέρου γιατί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν προγραμματίσει για το μήνα Μάιο στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Μία περίοδος που τα προηγούμενα χρόνια ήταν έντονη η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στο Αρχιπέλαγος. Οι δύο μόνες ασκήσεις περιορισμένης διάρκειας και κλίμακας είναι οι ΤΑΜΣ «Γοργόνα» (ανθυποβρυχιακή) και «Περισκόπιο» (υποβρύχιο κατά πλοίου επιφανείας).

Επιτελείς του Πενταγώνου εκτιμούν ωστόσο πώς οι Τούρκοι δεν θα προχωρήσουν σε προκλήσεις, τουλάχιστον την περίοδο μέχρι και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. «Η επίσκεψη αυτή του Τούρκου πρωθυπουργού και των υπουργών του στην Ελλάδα προετοιμάζεται εδώ και αρκετούς μήνες και κανείς δεν θα διακινδύνευε να χαρακτηρισθεί από προκλήσεις στο Αιγαίο», ανέφερε στρατιωτική πηγή, η οποία ωστόσο δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο μίας παρέκκλισης του στρατιωτικού κατεστημένου της Άγκυρας από την πολιτική Ερντογάν.

Όσον αφορά το μενού των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, αυτό εκτιμάται πώς θα είναι διαφορετικό από κάθε άλλο προηγούμενο. Το στίγμα άλλωστε δίνει η άφιξη ομάδας Τούρκων επιχειρηματιών, η οποία εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα για να «στηρίξει την ελληνική οικονομία», όπως γράφει ο τουρκικός τύπος. Αν και τι ακριβώς συμφωνίες μπορούν να υπάρξουν αυτό είναι άγνωστο, αλλά είναι δεδομένο πώς οι τουρκικές επιδιώξεις χαρακτηρίζονται πάντα από σχεδιασμό. Ειδικά αν κρίνει κανείς από την εγκατάσταση της τουρκικής τράπεζας Ziraat Bankasi στην Ελλάδα με ένα κατάστημα στην Κομοτηνή, το ρόλο που παίζει εκεί και τις επιδιώξεις της για «εξάπλωση» με νέο κατάστημα στην Ξάνθη και εξαγορά ελληνικής τράπεζας. Σημειώνεται πώς η «Ziraat» είναι από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας με συμμετοχή και του Στρατού.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP