Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Oι «παράπλευρες διεργασίες»


Μια εξαιρετικά σημαντική –ποιοτική- αναβάθμιση των Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού Στρατού σημειώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο (του 2010), γεγονός που σε συνδυασμό και με άλλες «παράπλευρες διεργασίες», που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, έχουν προβληματίσει και μελετούνται εξαιρετικά σοβαρά από τα αρμόδια ελληνικά Γενικά Επιτελεία (Εθνικής Άμυνας και Στρατού).

Μια ολόκληρη ταξιαρχία κομάντος των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων, η 4η, ξεκίνησε τη διενέργεια χειμερινών πολεμικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων ανταρτών στο έδαφος του βορείου Ιράκ, αποτελούμενη ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ από επαγγελματίες στρατιώτες, όλων των βαθμών και ειδικοτήτων.


Το γεγονός αυτό, που αφορά το καθαρά επιχειρησιακό σκέλος του όλου εξεταζόμενου θέματος, σε συνδυασμό με το ότι από το 2007 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ήδη βαίνει προς το τέλος του το βασικό πρόγραμμα επαγγελματοποίησης των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας, με την πρόσληψη 10.000 επαγγελματιών στρατιωτών, αντίστοιχων με τους δικούς μας ΕΠΟΠ (= «Επαγγελματίες Οπλίτες»), είναι αυτό που έχει προκαλέσει το έντονο ελληνικό ενδιαφέρον και μελέτη.

Το ενδιαφέρον επί του προαναφερθέντος τουρκικού σχεδίου είναι προφανές και μπορεί να επικεντρωθεί σε τέσσερα βασικά στοιχεία.

Πρώτο, το θεωρητικό υπόβαθρο, με ριζική και εκ βάθρων αλλαγή του δόγματος αντιμετώπισης των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ και διεξαγωγής αντιαντάρτικων επιχειρήσεων.Εφαρμογή ενός νέου, διακλαδικού, δόγματος αντιαντάρτικων επιχειρήσεων, με την «ενσωμάτωση» των διδαγμάτων που έχουν προκύψει από τις μέχρι σήμερα αντίστοιχες πολυετείς επιχειρήσεις σε Τουρκία, Ιράκ και Αφγανιστάν, καθώς και την απόκτηση, εκπαίδευση και αφομοίωση των πιο σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων στον τομέα αυτό.

Δεύτερο, με το θεσμό των επαγγελματιών στελεχών (στρατιωτών και υπαξιωματικών), η όποια εμπειρία –εκπαιδευτική και πολεμική– αποκτάται από αυτούς και τις μονάδες τους δεν «χάνεται», αλλά διατηρείται και όπως είναι επόμενο επαυξάνεται.

Τρίτο, ο ψυχολογικός αντίκτυπος για τις σημαντικές απώλειες σε έμψυχο δυναμικό (νεκροί-τραυματίες) από τις αντιαντάρτικες επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού, ακόμα και στην κοινωνία της γείτονος, είναι αυξημένος τα τελευταία χρόνια, αν και διαφορετικού «επιπέδου», αν πρόκειται για απώλειες εφέδρων, όπως ήταν μέχρι τώρα από τις αντίστοιχες των επαγγελματιών.Σε κάθε περίπτωση η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής για τους άμεσους στενούς συγγενείς του θύματος είναι οι ίδιες, ο ψυχολογικός αντίκτυπος όμως αυτών στην κοινωνία διαφέρει, καθώς υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι κάποιες ζωές έχουν μεγαλύτερη (ή λιγότερη, ανάλογα με την οπτική προσέγγιση του καθενός) «βαρύτητα».

Τέταρτο, όλα τα προαναφερθέντα, και σε συνδυασμό με τις επιχειρησιακές πρακτικές του ΝΑΤΟ περί «τριχοτομήσεως» (εκ περιτροπής, ένα τμήμα πολεμά, ένα αναπαύεται και ένα εκπαιδεύεται), θα έχουν αποτέλεσμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ως απώτατο όριο εκτιμάται το 2013, το ΣΥΝΟΛΟ των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων, ένα σημαντικό τμήμα των οποίων –για να μην το ξεχνάμε ΠΟΤΕ αυτό– έχει μέτωπο το Αιγαίο, θα είναι πλήρως επαγγελματικό, άριστα εξοπλισμένο και εκπαιδευμένο, και με πολύτιμη και αναντικατάστατη πολεμική εμπειρία.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τον αριθμό των πτητικών μέσων (μεταφορικών ελικοπτέρων) της Αεροπορίας, της Αεροπορίας Στρατού και της πανίσχυρης Στρατοχωροφυλακής, θα επιτρέπουν με μία και μόνο αεροκίνηση (=αερομεταφορά), ένα «κύμα», να μεταφέρουν αιφνιδιαστικά 3.500 επαγγελματίες κομάντος και να δημιουργήσουν το όποιο τετελεσμένο, τύπου «Ιμίων», επιθυμούν και επιδιώκουν. Και αυτό είναι που έχει κινητοποιήσει –και σωστά– τα δικά μας ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ.

leonidasblaveris@apogevmatini.gr
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/o_11.html#ixzz0koMNLOOl

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP