Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Μεθοδεύουν τη παράδοση του Δήμου Ιάσμου στη μειονότητα


Όλοι οι ασχολούμενοι με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και οι ενεργοί πολίτες που ενδιαφέρονται για τα πολιτικά δρώμενα βρίσκονται σε επιφυλακή για τα όσα ακούγονται ότι θα συμβούν με τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη μετά την ψήφιση του νόμου «Καλλικράτη».

Σήμερα, στο Νομό Ροδόπης υπάρχουν οι παρακάτω Δήμοι και Κοινότητες με τον αντίστοιχο αριθμό κατοίκων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους :

Νομός Ροδόπης 110.828

* Δήμος Κομοτηνής 52.659
* Δήμος Αιγείρου 4.418
* Δήμος Αρριανών 5.781
* Δήμος Ιάσμου 6.614
* Δήμος Μαρώνειας 7.641
* Δήμος Ν. Σιδηροχωρίου 3.491
* Δήμος Σαπών 9.542
* Δήμος Σώστη 6.685
* Δήμος Φιλύρας 8.014
* Κοινότητα Αμαξάδων 1.591
* Κοινότητα Κέχρου 1.559
* Κοινότητα Οργάνης 2.825


Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα και σχόλια που διέρρευσαν από τα επιτελεία κάποιων σχηματισμών και απο μεμονωμένους πολιτικούς παράγοντες φαίνεται ότι οι διάφοροι θεσμικοί μας αυτοδιοικητικοί φροντίζουν περισσότερο για το δικό τους προσωπικό μέλλον παρά για την περιοχή μας που έχει τα δικά της ιδιαίτερα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά. Τα σενάρια που ακούστηκαν παρουσίαζαν ενδιαφέρον και σχολιάστηκαν χαρακτηριστικά.

Στην αρχή μαθεύτηκε ότι η κεντρική ομάδα που διαχειρίζεται το σχέδιο πρότεινε για το Νομό Ροδόπης τρεις δήμους με κάθετη γεωγραφική κατανομή (Σάπες, Κομοτηνή, Ίασμος).

Στη συνέχεια άρχισαν να διαρρέουν τα σενάρια των θεσμικών που πρότειναν λύσεις κομμένες και ραμμένες σύμφωνα με τα προσωπικά τους σχέδια και βλέψεις. Ο ένας πρότεινε μάλιστα την ύπαρξη ενός μόνο δήμου επειδή είχε στο μυαλο του την δική του αναγνώριση από τους πολίτες.

Στη συνέχεια ακούστηκε το σενάριο των δυο Δήμων σύμφωνα με τις παλιές επαρχίες (Κομοτηνής και Σαπών) όμως η λύση αυτή αποκλείσθηκε με το αιτιολογικό ότι η περιφερεια και ο Δήμος Σαπών θα έπεφτε στα χέρια των μειονοτικών.

Έτσι, οι φορείς πρότειναν την δημιουργία τεσσάρων Δήμων (Φιλύρας, Σαπών, Κομοτηνής και Ιάσμου) που θα περιλάμβαναν αντίστοιχα τους κατοίκους των σημερινών δήμων και κοινοτήτων.

Δήμος Φιλύρας

Μ κατοίκους των δήμων Φιλύρας, Αρριανών και των κοινοτήτων Κέχρου και Οργάνης, συνολικά 18.179 κατοίκους.

Δήμος Σαπών

Με κατοίκους των δήμων Σαπών και Μαρώνειας, συνολικα17.183 κατοίκους.

Δήμος Κομοτηνής

Με κατοίκους των δήμων Κομοτηνής και Ν. Σιδηροχωρίου, συνολικά 56.150 κατοίκους.

Δήμος Ιάσμου

Με κατοίκους των Δήμων Ιάσμου, Αιγείρου, Σώστη και της κοινότητας Αμαξάδων, συνολικά 19.388 κατοίκους.

Παράξενες προτάσεις για το Δήμο Ιάσμου

Με δεδομένη την ίδρυση τεσσάρων δήμων και την πληθυσμιακή σύνθεση που θα προκύψει άρχισαν να προωθούνται παράξενες και ύποπτες προτάσεις που άπτονται και εθνικών θεμάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ακολουθούμενα από θεσμικούς παράγοντες με συνεχείς επισκέψεις στην Αθήνα προτείνουν την ένταξη του δήμου Αιγείρου στην Κομοτηνή με το ψευτοδίλημμα ότι ο νέος Δήμος πρέπει να έχει άνοιγμα στη θάλασσα. Είναι φανερό ότι οι προτάσεις αποβλέπουν να διαφυλάξουν τις καρέκλες κάποιων που βλέπουν το μέλλον τους αρκετά θολό.

Αυτή η ψεύτικη δικαιολογία όμως κρύβει αρκετούς κινδύνους αφού με την αποδυνάμωση του Δήμου Ιάσμου, αφού δεν θα υπάρχει ο Δήμος Αιγείρου (4418), ο συσχετισμός των δυνάμεων θα είναι αρνητικός για το χριστιανικό στοιχείο. Έτσι, οι υποστηρικτές της πρότασης αυτής ρίχνουν νερό στο μύλο της μειονότητας χαρίζοντας τον Δήμο Ιάσμου σ’ αυτήν.

Προδοτική μπορεί να χαρακτηριστεί η προσπάθεια αποδυνάμωσης του Δήμου Ιάσμου για να εξυπηρετηθούν προσωπικά συμφέροντα ευνοώντας έτσι μια μειονοτική πολιτική με κέρδος τον προσεταιρισμό ψήφων ενόψει εκλογών.

Ένας νόμος (Καλλικράτης) που θα ισχύει πιθανά για τα επόμενα δεκάδες χρόνια και που με αυτόν θα μεγαλώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας, βρίσκεται στα χέρια κάποιων ανεγκέφαλων παραγοντίσκων.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP