Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Μισό δις δολάρια ετησίως στην αμυντική έρευνα και ανάπτυξη δαπανά η Τουρκία.


Το 2008, οι τουρκικές εταιρείες στον χώρος της άμυνας δαπάνησαν 228 εκατομμύρια δολάρια για την έρευνα και την ανάπτυξη. Το ποσό αυτό αφορά κεφάλαια των εταιριών. Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση από τα 64 εκατομμύρια δολάρια το 2004 και τα 120 εκατομμύρια δολάρια το 2007, δήλωσε ο Kaya Yazgan, Γενικός Γραμματέας της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας στην Ένωση Κατασκευαστών (SaSaD).

Επίσης το 2008, μεγάλο μέρος των κρατικών χρημάτων κατέληξε στις αμυντικές εταιρείες της έρευνας και ανάπτυξης. Έτσι συνολικά, οι εταιρείες της άμυνας δαπάνησαν περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια για την έρευνα και ανάπτυξης κατά το 2008.

Μεγάλο μέρος των χρημάτων κατευθύνθηκε σε εγχώρια προγράμματα, όπως της κορβέτας Milgem και του νέου άρματος μάχης Altay. Μέρος των χρημάτων κατευθύνθηκε σε κοινά διεθνή προγράμματα, όπως αυτό του επιθετικού ελικοπτέρου σε συνεργασία με την AgustaWestland.
Σύμφωνα με τον κ. Kaya Yazgan, αυτές οι δαπάνες θα είναι αποδοτικές από την άποψη της τεχνογνωσίας νέων τεχνολογιών, και ενδεχομένως θα οδηγήσει σε περισσότερες εξαγωγές.
Η Ένωση Κατασκευαστών SaSaD εργάζεται για την κατάρτιση 2.009 προγραμμάτων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Μια νέα έκθεση σχτικά με την πορεία του τελευταίου έτους, αναμένεται τον ερχόμενο Μάιο. Μέχρι σήμερα τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει μια ελαφρά μείωση στις δαπάνες στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης για το 2009, αλλά αυτό οφείλεται από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του περασμένου έτους, οι οποία έπληξε επίσης την Τουρκία. Τώρα που η κρίση έχει τελειώσει, είμαστε σίγουροι ότι η τάση της αύξησης των δαπανών για την έρευνα και ανάπτυξη θα συνεχιστεί από το επόμενο έτος.
Η συνολική τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,7% το 2009, αλλά αυξήθηκε κατά 6% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Η ανάπτυξη συνεχίστηκε και κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της SaSaD, το 2008 τα έσοδα του κλάδου ανήλθαν σε 2,32 δισεκατομμύρια δολάρια. Με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία, τα έσοδα του κλάδου για το 2009 θα είναι ελαφρώς μειωμένα, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης κατά το 2009, αλλά και εδώ αναμένετι αύξηση των εσόδων για το 2010.
Η SaSaD που ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια από μια ντουζίνα εταιρείες του χώρου της άμυνας, έχει αυξήσει σήμερα τον αριθμό των μελών της σε πάνω από 100 εταιρίες, με το σύνολο των κορυφαίων αμυντικών εταιριών να είναι μέλη. Τα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου SaSaD των διευθυντών είναι διαχειριστές σε κορυφαίες εταιρείες.
Σύμφωνα με στοιχεία της SaSaD οι εξαγωγές του κλάδου ανήλθαν σε 576 εκατομμύρια δολάρια το 2008, από 420 εκατομμύρια δολάρια το 2007. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η ίδια τάση συνεχίστηκε και για το 2010.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP