Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Τουρκικός τύπος 11.04.2010


Στην επισκόπηση του Κυριακάτικου τούρκικου τύπου οι εφημερίδες αναφέρονται στο αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε στη Ρωσία και στοίχησε τη ζωή του προέδρου της Πολωνίας και τους ανώτατους αξιωματούχους που τον συνόδευαν.

Η Cumhuriyet δημοσιεύει ότι το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και την αντιπροσωπεία που τον συνόδευε, έπεσε στο Σμόλενσκ, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης όπου δεν σώθηκε κανείς από τους επιβάτες. Στην είδηση διαβάζουμε ότι εντοπίστηκε το πτώμα του προέδρου αλλά θα πραγματοποιηθεί τεστ DNA για την τελική επιβεβαίωση. Αναφέρεται ότι κηρύχθηκε πένθος μιας εβδομάδας στην Πολωνία. Εξάλλου αναφέρεται ότι ο υπουργός Μεταφορών Ίγκορ Λεβίτιν και Υπουργός Εκτάκτων Αναγκών Σεργκέι Σαϊγκού της Ρωσίας έφτασαν στην περιοχή του συμβάντος μετά την εντολή του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Από την άλλη διαβάζουμε ότι συγκροτήθηκε επιτροπή για την έρευνα του αεροπορικού δυστυχήματος υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Zaman μας πληροφορεί ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül υποδέχτηκε τους Αμερικανούς δημοσιογράφους οι οποίοι επισκέφτηκαν την Τουρκία στα πλαίσια της περιοδείας που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό της Ισλαμικής Διάσκεψης. Ο πρόεδρος Gül ερωτηθείς σχετικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα ανέφερε ότι η Μέση Ανατολή περιμένει πολλά από τον Αμερικανό πρόεδρο και τόνισε ότι οι δηλώσεις που προέβη ο Ομπάμα στην Ankara και το Κάιρο αύξησαν τις προσδοκίες που αναμένονται να πραγματοποιηθούν από τον Ομπάμα. Τέλος ο κ. Gül σημείωσε ότι δεν πρέπει να περιμένουν όλα από τον κ. Ομπάμα και τις ΗΠΑ σχετικά με την ειρήνη στη Μέση Ανατολή αλλά πρέπει να συμβάλλουν στη διαδικασία οι χώρες της Μέσης Ανατολής και ειδικότερα το Ισραήλ.

Η Zaman δημοσιεύει ότι επισκέφτηκε την Τουρκία ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ραφί Αλ Ισάγουι. Στην είδηση αναφέρεται ότι ο Ισάγουι συναντήθηκε με τον Erdoğan στην İstanbul. Αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ηγέτη της ομάδας el Hadba Usame Nuceyfi και τον πρόεδρο της πολιτικής Επιτροπής της ομάδας του Sadr Kerrar el Hafaci.

Περνάμε στη Sabah η οποία μας πληροφορεί σχετικά με το άρθρο του υπουργού Εξωτερικών της Αγγλίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι μείζονος σημασίας για την ειρήνη και την ευημερία στην Αγγλία, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Ο υπουργός Μίλιμπαντ τόνισε ότι η Αγγλία συνεχίζει την υποστήριξη της για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και ως χώρα δίνουν μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων ειδικότερα στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας.

Η Yeni Şafak δημοσιεύει την επιτυχία των Τουρκικών Αερογραμμών. Στην εφημερίδα διαβάζουμε ότι η τουρκική αεροπορική εταιρία είναι μεταξύ των 5 παγκοσμίων εταιριών που σημείωσαν το καλύτερο ποσοστό κέρδους. Αναφέρεται ότι οι Τουρκικές Αερογραμμές το 2009 αύξησαν το τζίρο τους στα 3,271 δισεκατομμύρια Ευρώ και αυξήθηκε ο αριθμός των επιβατών τους κατά 10% που πραγματοποίησαν πτήσεις από το αεροδρόμιο Atatürk της İstanbul.

Η τελευταία εφημερίδα είναι η Star η οποία μας πληροφορεί ότι η κατασκευή του ξενοδοχείου 7 αστέρων που άρχισαν οι εργασίες το 2008 θα εγκαινιαστεί τον Απρίλιο του 2012. Στην είδηση διαβάζουμε ότι το ξενοδοχείο 14 ορόφων βρίσκεται στην παραλία του Beşiktaş και το μισό μέρος του ξενοδοχείου είναι "βυθισμένο" κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP