Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Πακέτο Συνταγματικής Αναθεώρησης Το προσχέδιο του πακέτου προβλέπει σημαντικές μεταρρυθμίσεις


Ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες του πακέτου συνταγματικής αναθεώρησης το οποίο απασχολεί την επικαιρότητα εδώ και εβδομάδες.

Τα βασικότερα θέματα που συγκαταλέγονται στο σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης είναι ως εξής:

- Θα δοθεί δικαίωμα συλλογικής σύμβασης στους υπαλλήλους.

- Η θετική διάκριση υπέρ των γυναικών και τα Δικαιώματα του Παιδιού, θα τελούν υπό συνταγματική εγγύηση.

-Αρμόδιο για το οικονομικό έλεγχο των πολιτικών κομμάτων θα είναι στο εξής το Ελεγκτικό Συμβούλιο αντί του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ήταν μέχρι τώρα.

- Για τις υποθέσεις απαγόρευσης των πολιτικών κομμάτων θα χρειάζεται η προάδεια της Βουλής. Βάσει της αίτησης του Αρχι-εισαγγελέα Δημοκρατίας του Ανώτατου Δικαστηρίου, θα συγκροτηθεί μια επιτροπή υπό την προεδρεία του Προέδρου της Βουλής όπου όλα τα κόμματα θα εκπροσωπούνται με πέντε μέλη. Η κατάθεση αγωγής για την απαγόρευση των πολιτικών κομμάτων θα είναι δυνατή στην περίπτωση που εγκριθεί από τα δύο τρίτα των μελών της επιτροπής σε μυστική ψηφοφορία.

- Οι πολιτικές απαγορεύσεις θα μειωθούν από τα 5 χρόνια σε 3.

- Σχεδιάζεται να υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο οι αποφάσεις αποπομπής του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου.

-Το σχέδιο προβλέπει ριζική αλλαγή στη δομή του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο στο εξής θα αποτελείται από 19 μέλη.


- Με το συνταγματικό πακέτο θα είναι δυνατή η εκδίκαση των στρατιωτικών σε πολιτικά δικαστήρια.

- Θα αλλάξει τελείως και η δομή του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων

- Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων θα αποτελείται από 21 μόνιμα και 10 προσωρινά μέλη. Τα 4 μέλη της επιτροπής θα εκλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ένα μόνιμο και ένα προσωρινό μέλος από τη Γενική Συνέλευση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ένα μόνιμο και ένα προσωρινό μέλος από τη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου του Κράτους, 7 μόνιμα και 4 προσωρινά από τους υψηλόβαθμους εισαγγελείς και δικαστές ποινικού δικαίου ενώ 3 μόνιμα και 2 προσωρινά μέλη από τους υψηλόβαθμους εισαγγελείς και δικαστές του διοικητικού δικαίου.

- Με το πακέτο συνταγματικής αναθεώρησης θα καταργηθεί το προσωρινό άρθρο 15 του Συντάγματος το οποίο θα επιτρέπει την εκδίκαση αυτών που πραγματοποίησαν τη στρατιωτική επέμβαση της 12ης Σεπτεμβρίου.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP