Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Τούρκοι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη


Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη κατά των ισραηλινών για την επίθεση εις βάρος του μουσουλμανικού τεμένους Al-Aqsa,έναν από τους ιερούς τόπους του Ισλάμ..Με την επέκταση των οικισμών που σχεδιάζει το Ισραήλ το τέμενος Al-Aqsa θα κατεδαφιστεί

Οι ομιλητές κάλεσαν όλες τις μουσουλμανικές χώρες να υπερασπιστούν την Ιερουσαλήμ και το τζαμί Al-Aqsa ,σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό και ιδίως των Παλαιστινίων που ζουν στην κατεχόμενη απο τους Ισραηλινούς πόλη της Ιερουσαλήμ.


Κατηγόρησαν επίσης το Ισραήλ ότι διαπράττει σοβαρές παραβιάσεις τόσο εναντίον των Παλαιστινίων όσο και εις βάρος των ιερών μουσουλμανικών τόπων.

Το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως "θάνατος στο Ισραήλ", "Al-Aqsa είναι τιμή μας", "Η συνεργασία με το Ισραήλ είναι έγκλημα" και έκαψε ισραηλινές σημαίες. Ανάλογες διαμαρτυρίες υπήρξαν και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι "Το Ισραήλ πρέπει να απέχει από ενέργειες που θα αλλάξουν τις συνθήκες ζωής στην Ιερουσαλήμ και θα παρεμποδίζουν την ειρηνευτική διαδικασία," και οτι "Είναι μια προσπάθεια να ξεριζώσουν την Παλαιστίνη".

*Σημείωση*Το πανίσχυρο Ισραηλινό λόμπυ στις ΗΠΑ στο παρελθόν είχε ταχθεί στο πλευρό της Τουρκίας και αρνητικό στην προσπάθεια για αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Εξαιτίας όμως της καταδίκης της πολιτικής του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων απο τη Τουρκία, το Ισραηλινό λόμπυ άλλαξε στάση, και πολλοί το θεωρούν ως τον βασικό παράγοντα που επέδρασε θετικά στην έγκριση του ψηφίσματος της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας του 1915 από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στις 4 Μαρτίου
news.am,worldbulletin.net

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_5883.html#ixzz0iw5AeBJD

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP