Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Τουρκικός τύπος 22.03.2010


Στην επισκόπηση του τουρκικού τύπου οι εφημερίδες δημοσιεύουν ότι γιορτάστηκε η γιορτή Νεβρούζ σε ολόκληρη την Τουρκία και στις Τούρκικες Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

Η Star στην είδηση με τίτλο "Η γλώσσα της Ειρήνης είναι το Νεβρούζ" δημοσιεύει ότι η γιορτή Νεβρούζ γιορτάστηκε με ενθουσιασμό σε ολόκληρη την χώρα. Στην είδηση αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül άναψε τη φωτιά Νεβρούζ στην Ankara με ευχές αδελφοσύνης. Ο κ.Gül ανέφερε τα εξής : "Ελπίζω αυτές οι μέρες να φέρουν αμοιβαίο σεβασμό, αγάπη και αλληλεγγύη στην Τουρκία".

Η Zaman με την τίτλο "Ηθική υποστήριξη Νταρφούρ στο Σουδάν, πριν τις γενικές εκλογές " μας πληροφορεί ότι πραγματοποιήθηκε διάσκεψη δωρητών από πλευράς της Τουρκίας και της Αιγύπτου για το Νταρφούρ όπου σύμφωνα με τα δεδομένα των ΗΕ, 4 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Αναφέρεται ότι στη διάσκεψη συμμετείχαν 37 χώρες και εγγυήθηκαν ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 850 εκατομμυρίων δολαρίων. Από την άλλη η Τουρκία υποσχέθηκε ότι θα δωρίσει 70 εκατομμύρια δολάρια και θα δώσει προτεραιότητα στα σχέδια που αφορούν την υγεία και την εκπαίδευση. Εξάλλου αναφέρονται οι δηλώσεις του συμπροέδρου της διάσκεψης υπουργού Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu ότι η Τουρκία προσπαθεί να εκπληρώσει τις ανθρωπιστικές ευθύνες προς το Νταρφούρ. Στην εφημερίδα διαβάζουμε ότι η Τουρκία τα 4 τελευταία χρόνια έκανε βοήθεια ύψους 150 εκατομμύριων δολαρίων στο Νταρφούρ.

Η Haber Türk η οποία στην είδηση επικαλούμενη στη Berlingske Tidende δημοσιεύει ότι το πολιτιστικό ταμείο των κούρδων στην Κοπεγχάγη δώρισε 118 εκατομμύρια δανικές κορώνες στο τηλεοπτικό κανάλι ROJ TV. Η εφημερίδα γράφει ότι υπάρχουν ισχυρισμοί πως το ταμείο είχε νομιμοποιήσει τα παράνομα έσοδα της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK.

Η Yeni Şafak μας πληροφορεί ότι το Ισραήλ το τελευταίο 24ωρο σκότωσε 4 παλαιστινίους. Στην είδηση αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου πριν την επίσκεψη του στις ΗΠΑ έστειλε επιστολή στην Υπουργό Εξωτερικών της Αμερικής Χίλαρι Κλίντον και σημείωσε ότι δεν θα εγκαταλείψουν την πολιτική που εφάρμοσαν τα τελευταία 42 χρόνια. Στην είδηση αναφέρονται οι δηλώσεις του γγ των ΗΕ Μπαν κι Μουν ο οποίος επισκέφτηκε τη Γάζα ότι δεν μπορούν να αποδεχτούν τους αποκλεισμούς που εφαρμόζει το Ισραήλ στη Γάζα. Από την άλλη τόνισε ότι το Ισραήλ δεν προσπαθεί για την επίλυση των προβλημάτων.

Η Sabah δημοσιεύει τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ali Babacan ότι η τουρκική οικονομία θα ξεπεράσει γρήγορα τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο υπουργός τόνισε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2009 η Τουρκία δεν αντιμετώπισε οικονομική ύφεση και είναι ελπιδοφόρα τα δεδομένα των τριών πρώτων μηνών της χρονιάς. Τέλος ο Babacan σημείωσε ότι το 2010 θα είναι καλύτερη σε σχέση με την περσινή.

Η τελευταία εφημερίδα είναι η Zaman και μας πληροφορεί σχετικά με την έκκληση των ΗΠΑ στην Ελλάδα ότι πρέπει να εμπιστεύονται την καλή πρόθεση της Τουρκίας. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο "Πρώτο Θέμα" ο πρέσβης της Αμερικής στην Αθήνα Daniel Speckhard ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να εμπιστεύεται την καλή θέληση της Τουρκίας για την επίλυση των προβλημάτων. Ο Speckhard την επιστολή του πρωθυπουργού Erdoğan προς τον Παπανδρέου για την επίλυση των προβλημάτων, σχολίασε ως θετικό βήμα.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP