Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

"ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ"


Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και στελέχη της Ομογένειας εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα όσα ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή «60 λεπτά» του CBS και η οποία προβλήθηκε σήμερα Δευτέρα το πρωί (ώρα Ελλάδας). «Με ηρεμία και χωρίς κανένα ίχνος εχθρότητας, παρουσίασε τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, τονίζοντας ότι «εκτός από το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, είναι και η άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει τον τίτλο «Οικουμενικός» για τον Πατριάρχη».

Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική σημείωσε ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε με έμφαση την ανάγκη όπως η τουρκική κυβέρνηση επιτέλους να ενεργήσει σύμφωνα με τα ιδεώδη της δημοκρατίας και της ελευθερίας της θρησκείας», προσθέτοντας: «Συνδυάζοντας σαφείς και αμετακίνητες θέσεις με ταπεινότητα, μίλησε ειλικρινά για την κατάσταση του Πατριαρχείου. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ήταν και η αναφορά στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά και στη βιβλιοθήκη της όπου φυλάσσεται έγγραφο που υπογράφεται από τον ίδιο τον Μωάμεθ, ο οποίος μιλά για το δικαίωμα της ελευθερίας της θρησκευτικής πίστης».

Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης, που έγινε λίγες μέρες μετά τον περασμένο Πάσχα, σε μια από τις πιο καταξιωμένες ειδησεογραφικές εκπομπές της αμερικανικής τηλεόρασης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χρησιμοποίησε για «πρώτη φορά», όπως τονίζουν παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, «σκληρή γλώσσα» κατά της Τουρκίας. Παράλληλα με τη συνέντευξη προβλήθηκαν εικόνες από το γραφείο του Πατριάρχη και το Φανάρι, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και την Αγία Σοφία. Σε ερώτηση του βετεράνου δημοσιογράφου του CBS Μπομπ Σιάμον, ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι αισθάνεται «σταυρωμένος», σημειώνοντας: «Πιστεύω στα θαύματα. Μετά τη Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση. Εμείς πιστεύουμε στην Ανάσταση». Στη συνέχεια, υποστήριξε: «Μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και αισθανόμαστε ότι δεν απολαμβάνουμε τα πλήρη δικαιώματά μας ως πολίτες της Τουρκίας. Θα ήταν ευτυχές, να έβλεπε (το τουρκικό κράτος) το Πατριαρχείο να διαλύεται ή να φεύγει στο εξωτερικό, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ».

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, «σας μεταχειρίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και είστε Έλληνας. Γιατί δεν πάτε στην Ελλάδα;» ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε: «Αυτή είναι η πατρίδα μας, εδώ γεννηθήκαμε, εδώ θέλουμε να πεθάνουμε. Αισθανόμαστε ότι εδώ είναι η αποστολή μας, όπως είναι εδώ και 17 αιώνες και διερωτώμαι, γιατί οι Αρχές της χώρας μας δεν σέβονται την ιστορία μας. Για εμάς εδώ είναι η συνέχεια της Ιερουσαλήμ και εξίσου ιερή γη. Προτιμάμε να παραμείνουμε εδώ παρά το γεγονός ότι κατά διαστήματα μας σταυρώνουν». Σ’ ένα άλλο σημείο της συνέντευξης ανέφερε: «Επισκέφτηκα τον πρωθυπουργό (Ταγίπ Ερντογάν) και πολλούς υπουργούς εκθέτοντας τα προβλήματά μας και ζητώντας βοήθεια», υπογραμμίζοντας ότι δεν βρήκε «καμία ανταπόκριση». Στο μεταξύ, την περασμένη Πέμπτη συνεργάτες του αρχιεπισκόπου Δημητρίου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είχαν συνάντηση στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον και συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP