Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Πολιτισμός 300 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ...Οι Πομάκοι τραγούδησαν στη δική τους γλώσσα


Με υψηλής ποιότητας 10μελές πομακικό συγκρότημα από τη βουλγαρική Ροδόπη
Να μην φοβούνται τους πράκτορες του τουρκικού προξενείου που προσπαθούν να τους τρομοκρατήσουν στα χωριά ζήτησε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Φαρζή Κεμάλ
«Είναι ντροπή να φοβόμαστε μέσα στην Ελλάδα να χρησιμοποιούμε τον όρο Πομακοχώρια και την ονομασία Πομάκοι είπε ο Παναγιώτης Σγουρίδης που προέτρεψε να ακολουθηθεί και στη Θράκη το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης που έχουν τα Ζαγοροχώρια.

Πομάκικα τραγούδια τα οποία τραγουδιούνται και από τις δύο πλευρές της Ροδόπης, βουλγαρική και ελληνική, άκουσαν οι 300 και πλέον καλεσμένοι, που βρέθηκαν στην πομακική βραδιά, που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο 19 Δεκεμβρίου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων στην Ξάνθη, στην ταβέρνα «Το Κτήμα». Ο κόσμος από νωρίς γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα προκειμένου να απολαύσει το υψηλής ποιότητας 10μελές πομακικό συγκρότημα από τη βουλγαρική Ροδόπη. Ιδιαίτερα συγκινημένοι από τα πομακικά τραγούδια ήταν οι Πομάκοι που ήρθαν, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, και από τους τρεις νομούς της Θράκης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφωνήσεις από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ιμάμ Αχμέτ, ο οποίος είπε: «είναι η τρίτη μεγάλη εκδήλωση που κάνουμε, είμαι χαρούμενος που βλέπω τόσα πολλά μέλη του συλλόγου. Ο σύλλογος μας θα συνεχίσει τον αγώνα του για τη διατήρηση των ηθών, των εθίμων και της γλώσσας των Πομάκων, αλλά και για την ανάπτυξη των Πομακοχωριών μας». Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φαρζλή Κεμάλ, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στην πομακική γλώσσα και προέτρεψε μεταξύ άλλων τους Πομάκους να μη φοβούνται τους πράκτορες που προσπαθούν να τους τρομοκρατήσουν μέσα στα χωριά και να αντιδρούν. Τους ζήτησε να είναι περήφανοι για την καταγωγή τους και να τη διακηρύσσουν παντού.
Κατόπιν, μίλησε ο υποστηρικτής των Πομάκων κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου ο οποίος συνεχάρη τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πομάκων για αυτή την εκδήλωση και κάλεσε και αυτός τους Πομάκους να λειτουργούν σαν μια γροθιά και να μην φοβούνται τις απειλές και δήλωσε ότι όπως πάντα θα είναι και ο ίδιος στο πλευρό του συλλόγου.

Τέλος, μίλησε ο πρώην βουλευτής Ξάνθης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος τόνισε ότι είναι ντροπή να φοβόμαστε μέσα στην Ελλάδα να χρησιμοποιούμε τον όρο Πομακοχώρια και την ονομασία Πομάκοι. Προέτρεψε να ακολουθηθεί στη Θράκη το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης που έχουν τα Ζαγοροχώρια, ενώ εξήρε την τεράστια προσφορά του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στην στήριξη της ταυτότητας των Πομάκων που βάλλεται από τον τουρκικό εθνικισμό.
Στη συνέχεια δόθηκαν δώρα σε 34 παιδιά δημοτικού και γυμνασίου μελών του συλλόγου ενώ το γλέντι κράτησε μέχρι αργά το βράδυ με δεκάδες παραδοσιακά πομάκικα τραγούδια της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP