Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

ΚΟΥΡΔΙΚΟ-ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι τα μέλη του ΡΚΚ, εκ των οποίων τα 4 παιδιά, που ήρθαν από το Β. Ιράκ μετά από έκκληση του Οτζαλάν, εγκαταστάθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ. Η ομάδα έγινε δεκτή με εκδηλώσεις χιλιάδων ατόμων, που μετατράπηκαν σε επίδειξη δύναμης και προκάλεσαν αντιδράσεις στην κορυφή του κράτους, αναγκάζοντας τον Π/Θ Ερντογάν να δηλώσει ότι κανένας δεν μπορεί να παρεμποδίσει το χρονοδιάγραμμα, που ξεκίνησε για το δημοκρατικό [κουρδικό] άνοιγμα, με προκλητικά σόου.

Σημειώνεται ότι οι εισαγγελείς του Ντιγιάρμπακιρ, της Σιλώπης, του Τζίζρε, και του Νουσάιμπιν διέταξαν έρευνες σχετικά με τις ανωτέρω εκδηλώσεις.

Στο Ντιγιάρμπακιρ παρατηρήθηκε ότι μέλη του ΡΚΚ, που ήρθαν από το Καντίλ, ανέβηκαν στην εξέδρα που είχε στηθεί και, βγάζοντας τα ρούχα που φορούσαν στο βουνό [στολές ανταρτών], ντύθηκαν με πολιτικά.

Ο Πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος DTP Αχμέτ Τουρκ, οι βουλευτές του κόμματος και η πρώην βουλευτής του απαγορευθέντος DEP Λεϊλά Ζανά ανέβηκαν στην εξέδρα μαζί με τους αφιχθέντες, κρατώντας άσπρα περιστέρια, τα οποία άφησαν να πετάξουν.

Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του DTP στο Ντιγιάρμπακιρ Ανλί έκανε την εναρκτήρια ομιλία λέγοντας ότι χαιρετίζει αυτή την αντίσταση, τον ηρωισμό και την επιτυχία όσων ήρθαν από το Β. Ιράκ. Ακόμη, είπε ότι εν ονόματι του Ντιγιάρμπακιρ, πρωτεύουσας της ειρήνης και της ελευθερίας, τους καλωσορίζει και τους εύχεται καλή συνέχεια και επιτυχία.

Ο Μεχμέτ Σερίφ Γκέντζνταγ, που μίλησε εν ονόματι αυτών που ήρθαν από το όρος Καντίλ, είπε: «Γνωρίζετε και εσείς ότι ο ηγέτης μας είναι ο Οτζαλάν, ο οποίος απευθυνόμενος σε εμάς έκανε μια έκκληση και εμείς απλώσαμε χέρι ειρήνης για την επίλυση του Κουρδικού, για μια υπερήφανη ειρήνη, για μια δημοκρατική πολιτική και για την κατάργηση όλων των εμποδίων».

Ο ίδιος είπε ότι πραγματοποίησαν πολλά βήματα, αλλά το τουρκικό κράτος στην πράξη δεν έκανε κανένα βήμα και γι’ αυτό το λόγο έφτασαν σε αδιέξοδο. Για το άνοιγμα δε αυτού του αδιεξόδου, ο ηγέτης του κουρδικού λαού προέβη σε έκκληση και οι ίδιοι βγήκαν στο δρόμο διατρανώνοντας την επιθυμία τους για τη δημιουργία ειρήνης μεταξύ του τουρκικού και κουρδικού λαού.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι επιθυμία τους είναι να δημοσιοποιηθεί ο οδικός χάρτης του Οτζαλάν, να τερματιστούν οι επιχειρήσεις και να ανοίξει ο δρόμος του διαλόγου.

Ακόμη, είπε ότι επιθυμούν να ζήσουν με την ελεύθερη βούλησή τους, με την ταυτότητά τους, βιώνοντας την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, τη φιλολογία τους, την τέχνη τους και τη γλώσσα τους. Γι’ αυτό, άλλωστε, επιθυμούν ένα νέο πολιτικό Σύνταγμα.

Ακολούθως, επεσήμανε ότι είναι υπέρ της δημοκρατικής λύσης και της επίλυσης του κουρδικού προβλήματος και ευχήθηκε το χέρι, που τείνουν για την ειρήνη, να μην μείνει πάλι μετέωρο.

Ο ίδιος είπε ότι όλοι πρέπει να αναλύσουν σωστά την επιστροφή αυτή και να επικρατήσει μια ειρηνική λύση. Ακόμη, τόνισε ότι ποτέ δεν ήθελαν πόλεμο, αλλά ειρήνη.

Εξάλλου, ο υπεύθυνος όσων ήρθαν από το στρατόπεδο Μαχμούρ, Νουρεττίν Τουργκούτ, κατά τη δική του ομιλία στην κουρδική, επεσήμανε ότι δεν ήρθαν για να επωφεληθούν από το άρθρο 221 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα [περί μεταμέλειας].

Επίσης, ο Πρόεδρος του DTP Τουρκ απηύθυνε χαιρετισμό σε όσους ήρθαν από το Β. Ιράκ λέγοντας ότι «σήμερα είναι ημέρα ειρήνης» και ότι «ο κουρδικός λαός στον αγώνα του είναι πάντα όρθιος για τις ελεύθερες μέρες».

Συνεχίζοντας, είπε ότι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια μαζί με το λαό τους και ότι είναι συγκινημένος το ίδιο με αυτούς που έχουν έρθει. Επίσης, επεσήμανε ότι πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική και η ειρήνη να καταστεί μόνιμη. Ο Τουρκ επεσήμανε ότι καταβάλλουν προσπάθεια για την ειρήνη και ότι η σημερινή μέρα ίσως να αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη του χρονοδιαγράμματος αυτού.

Η συμπρόεδρος του DTP Αϊνά επέστησε την προσοχή σε πανό, που είχε αναρτηθεί κατά την υποδοχή στην περιοχή του Τζίζρε, το οποίο έγραφε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι για την ειρήνη. Εσείς είστε;».

Η Αϊνά υπενθύμισε ότι από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση ελήφθη απόφαση προς την κατεύθυνση της συνέχισης των στρατιωτικών επιχειρήσεων [εκτός συνόρων], ενώ από την άλλη γίνονται από την κυβέρνηση προσπάθειες για το «κουρδικό άνοιγμα», το οποίο η κυβέρνηση κατονομάζει «δημοκρατικό».

Η Αϊνά είπε ότι δεν επιτρέπεται ακόμη και στο DTP να προβεί σε δημοκρατική πολιτική και ότι αρμόδιοι του κόμματος συλλαμβάνονται. Σε μια τέτοια στιγμή – είπε – ο Οτζαλάν έκανε μια πρόταση για να ξεπεραστεί το εμπόδιο και είπε ότι μπορούν να έρθουν στην Τουρκία οι ομάδες ειρήνης. Εκείνο, που ενέπνευσε αισιοδοξία, ήταν το γεγονός ότι όλοι αυτοί που ήρθαν, αφέθηκαν ελεύθεροι. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό, ήταν ένα κρίσιμο κατώφλι, διότι η στάση που θα αντιμετώπιζαν, θα ήταν ενδεικτική για τη συνέχεια. Γι’ αυτό το λόγο η σημασία της στιγμής ήταν πολύ μεγάλη.

Η Αϊνά είπε ότι αυξήθηκαν οι ελπίδες τους για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων και ότι ξεπεράστηκε το πολύ δύσκολο κατώφλι.

Η εκδήλωση στο Ντιγιάρμπακιρ, που ξεκίνησε στις 18:00, κράτησε δύο ώρες. Τους αφιχθέντες από το Β. Ιράκ υποδέχτηκε ο δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ, Μπαϊντεμίρ.

Σύμφωνα με τον Τύπο, ο Π/Θ Ερντογάν σχετικά με τα μέλη του ΡΚΚ που ήρθαν από το Β. Ιράκ είπε: «Στο Χαμπούρ σημειώθηκε μια εξέλιξη, η οποία αύξησε τις ελπίδες μας. Εύχομαι και ελπίζω να έρθουν ακόμη περισσότεροι. Αυτοί που ήρθαν, αφέθηκαν ελεύθεροι, διότι δεν είχαν εμπλακεί σε οποιοδήποτε αδίκημα».

Ο Ερντογάν τόνισε ότι δεν θέλουν να κλαίνε οι μάνες σε κανένα σημείο της χώρας και επεσήμανε ότι με το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος, που ξεκίνησε η κυβέρνησή του προς το σκοπό αυτό, πρέπει όλοι όσοι ζουν στην Τουρκία να ενωθούν κάτω από την «υπερκείμενη ταυτότητα του πολίτη της Τουρκικής Δημοκρατίας» και πρόσθεσε: «Θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα αυτά. Δεν θα σταματήσει μόνο το αίμα, θα καταλαγιάσουν και οι ψυχές. Θα χαλάσει και η διάθεση όσων τρέφονται με τα προβλήματα αυτά».

Ο Π/Θ Ερντογάν, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και επικρίνοντας τη στάση που τηρεί, είπε: «Τους βλέπουμε καθημερινά στα τηλεοπτικά δίκτυα. Βλέπουμε τη συμπεριφορά τους, που δεν συνάδει με την ηθική της πολιτικής, με τους κανόνες της αβροφροσύνης. Καταφεύγουν σε φωνασκίες. Βλέπουμε ότι προκαλούν. Σε αυτούς δεν πρέπει να δίνει κανείς σημασία».

Ο Π/Θ Ερντογάν καταδίκασε ορισμένες κινήσεις κατά την είσοδο των μελών του ΡΚΚ από το Β. Ιράκ στο Χαμπούρ, όπως ορισμένα συνθήματα που ακούστηκαν, και είπε: «Υπάρχουν ορισμένοι που προκαλούν. Αυτές οι κινήσεις αρμόζουν σε υπεύθυνους ανθρώπους; Κατά την είσοδο των μελών του ΡΚΚ ορισμένοι έκαναν σόου. Καλώ όλους να συμπεριφερθούν με σύνεση και ειλικρίνεια. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μαζί».

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι ο ίδιος κατάγεται από τη Ριζούντα και η σύζυγός του από το Σίιρτ και επεσήμανε ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μαζί, όταν «αγαπούν το Δημιουργό για το δημιούργημά του».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP