Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Τη στήριξη του τουρκικού λαού στο «άνοιγμα» για το Κουρδικό ζητά ο Ερντογάν


Μετά το «άδειασμα» των στρατηγών στην πρωτοβουλία λύσης του Κουρδικού, ο Ταγίπ Ερντογάν στρέφεται στον τουρκικό λαό ζητώντας τη στήριξή του στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για να δώσει τέλος στην εξέγερση των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Συγκινητικό κάλεσμα Ερντογάν
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους συμπατριώτες του,κατά τη διάρκεια ενός συγκινητικού τηλεοπτικού διαγγέλματος του,να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η κυβέρνηση του για να δώσει τέλος στην εξέγερση των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία.


«Η κουρδική σύγκρουση δε μπορεί να επιλυθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη μηνιαία τηλεοπτική ομιλία του. «Είναι ένα κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό πρόβλημα. Πάνω από όλα είναι ζήτημα δημοκρατίας» τόνισε ο Ερντογάν.

Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη συμφιλίωση, η κυβέρνηση προτείνει την μετονομασία χιλιάδων κουρδικών χωριών με τουρκικές ονομασίες και η διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία.

Εν τω μεταξύ, ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτζαλάν, φέρεται να υπέβαλε τελικά στην τουρκική κυβέρνηση τον «οδικό χάρτη» που είχε προαναγγείλει για την επίλυση του Κουρδικού.

Ο δικηγόρος του Οτζαλάν δήλωσε πως ο αρχηγός του PKK παρέδωσε το έγγραφο στις 20 Αυγούστου στη διεύθυνση της φυλακής για να το διαβιβάσει στην τουρκική κυβέρνηση. Λεπτομέρειες του σχεδίου δεν αποκάλυψε ο δικηγόρος.

Ο Οτζαλάν κρατείται από το 1999 στο νησί-φυλακί Ιμραλί στη θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωνσταντινούπολης.

Οι συνήγοροί του είχαν προαναγγείλει εδώ και καιρό ότι ο Κούρδος ηγέτης θα δώσει στη δημοσιότητα έναν «οδικό χάρτη», πρωτοβουλία που θέλησε να προκαταλάβει η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοινώνοντας «άνοιγμα» προς τους Κούρδους, το οποίο πάντως δεν έχει πάρει έως σήμερα συγκεκριμένη μορφή.

Την Τρίτη ο τουρκικός στρατός «άδειασε» τον Ταγίπ Ερντογάν στις πρωτοβουλίες για το Κουρδικό.

Η Τουρκία είναι ενιαίο κράτος και έθνος, με γλώσσα την τουρκική και οι ένοπλες δυνάμεις παίρνουν σαφή θέση στο θέμα αυτό, ήταν η απάντηση του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, στο άνοιγμα που επιχειρεί ο Ερντογάν.

Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη συμφιλίωση, η ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση προτείνει τη μετονομασία χιλιάδων κουρδικών χωριών με τουρκικές ονομασίες και τη διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP