Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων [HSYK]


Όπως αναφέρεται τόσο στο γραπτό όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, τελικά ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων [HSYK] και η κρίση μεταξύ Υπουργείου Δικαιοσύνης και του εν λόγω Συμβουλίου έληξε με συμφωνία που επήλθε.

Οι εισαγγελείς της υπόθεσης Εργκενεκόν, με πρώτο τον Εισαγγελέα Ζεκεριά Οζ, παραμένουν στη θέση τους και δεν διορίζονται σε άλλη.

Το Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε χθες εκ νέου, ολοκλήρωσε τις εργασίες του για τους διορισμούς 1.419 δικαστών και εισαγγελέων [που είχαν ήδη αποφασισθεί] και συζήτησε επί 15 ώρες το θέμα των διορισμών των υπολοίπων 140 δικαστών και εισαγγελέων, μεταξύ των οποίων και οι εισαγγελείς της υπόθεσης Εργκενεκόν.

Τη λήξη της κρίσης, που επικράτησε κατά τις συνεδριάσεις του HSYK, που πραγματοποιήθηκαν επί 21 ημέρες, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Εργκίν.

Μετά την ανακοίνωση του Υπουργού, η πρώτη πληροφορία που έφτασε, ήταν ότι παραμένει στη θέση του ο Εισαγγελέας της υπόθεσης Εργκενεκόν Ζεκεριά Οζ. Ακολούθως, έφτασε και η είδηση ότι παραμένουν στη θέση τους, βάσει της απόφασης που ελήφθη, ο Αναπληρωτής Εισαγγελέας της Κων/πολης Τουράν Τσολάκκαντι και οι λοιποί εισαγγελείς της ίδιας υπόθεσης. Όμως, με απόφαση που ελήφθη από την πλειοψηφία του HSYK, τονίστηκε ότι θα προχωρήσει η διαδικασία όσον αφορά τις διαμαρτυρίες και τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί σχετικά με λάθη και παραλείψεις εκ μέρους των εισαγγελέων της Εργκενεκόν.

Επίσης, αλλαγή καθηκόντων δεν υπήρξε ούτε για τον Πρόεδρο του 13ου Κακουργιοδικείου της Κων/πολης, το οποίο εκδικάζει την υπόθεση Εργκενεκόν, Κιοκσάλ Σένγκιουν, ούτε για τα μέλη Χασάν Χουσεΐν Όζεσε, Σεντάτ Χασίλογλου και Χουσνού Τσαλμούκ.

Το HSYK διόρισε Αναπληρωτή Εισαγγελέα Κων/πολης τον Ολτζάι Σετσκίν, με αρμοδιότητα τα αδικήματα που εμπίπτουν στο άρθρο 250 του Ποινικού Κώδικα.

Ο συγκεκριμένος στο εξής θα έχει δικαίωμα λόγου μαζί με τον Τουράν Τσολάκκαντι στη συνέχεια της δίκης Εργκενεκόν. Οι εισαγγελείς, οι οποίοι ασχολούνται με τις ανακρίσεις στην υπόθεση Εργκενεκόν, θα είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους έναντι του Τσολάκκαντι και του Σετσκίν.

Με το διάταγμα που τελικά εξεδόθη, διορίστηκαν νέοι Γενικοί Εισαγγελείς σε 26 νομούς και 27 επαρχίες.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP