Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Η ΕΕ ΑΣΚΕΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ


Άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην AGENCE EUROPE αναφέρει ότι η ΕΕ ασκεί πιέσεις στην Τουρκία για αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων της, τη στιγμή που η Τουρκία προσβλέπει στη μελλοντική ένταξη στην ΕΕ.

« Όταν συνάντησα τον Τούρκο υπουργό, επέμεινα στα κριτήρια που οφείλει να πληροί η χώρα, αν επιθυμεί να ανοίξει το κεφάλαιο της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων », δήλωσε στις 22 Ιουλίου ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης Jacques Barrot. Και πρόσθεσε : « Οι γείτονές μας έχουν να φέρουν εις πέρας μια τριπλή υποχρέωση : να σταματήσουν την παροχή διευκολύνσεων και προστασίας στα κυκλώματα των δουλεμπόρων και να θέσουν ένα τέλος στις αναχωρήσεις παράνομων μεταναστών, να κάνουν δεκτή την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών και να προχωρήσουν στη σύσταση γραφείων υποδοχής αιτούντων άσυλο στο έδαφός τους».


Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Pierre Lellouche, όπως αναφέρεται στο άρθρο, σε συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Βαληνάκη στην Αθήνα στις 23 Ιουλίου, συμμερίστηκε την εν λόγω στάση της ΕΕ επί του θέματος και δήλωσε ότι «η συμπεριφορά της Τουρκίας έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και δεν συμβαδίζει με αυτήν που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα υποψήφιο για ένταξη στην ΕΕ κράτος. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό τον όρο να ικανοποιεί όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί ».

Ο Γάλλος υπουργός επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι « η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με την Ελλάδα, πρώτον για να τεθούν καίρια ζητήματα στην τουρκική κυβέρνηση στο πλαίσιο φύλαξης των συνόρων της και δεύτερον, για την παροχή βοήθειας στην προστασία των ελληνικών ακτών». Επιπλέον τόνισε: «Η ΕΕ εδράζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και του κοινού συμφέροντος, δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα μόνη της». Ο κ. Lellouche δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι περισσότεροι από 150.000 παράνομοι μετανάστες που προέρχονταν από την Τουρκία, συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές.

Από την πλευρά του, σημειώνει ο συντάκτης, ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει το πρωτόκολλο επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών που ε΄χει υπογράψει με την Ελλάδα και δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα στήριξης της Ελλάδας στο συγκεκριμένο θέμα διότι τα ελληνικά σύνορα είναι συγχρόνως και ευρωπαϊκά

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας επί του θέματος, ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Egemen Bagis, ο οποίος αντιδρά στις πιέσεις που ασκούνται από πλευράς ΕΕ και Ελλάδας, δήλωσε ότι « η Τουρκία αρνείται να μετατραπεί στο μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στον κόσμο ».

Υπό τις πιέσεις για αναθεώρηση της μεταναστευτικής της πολιτικής, η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον ενός σημαντικού διλήμματος, όπως αναφέρει ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Βοσπόρου, Kemal Kirisci. Όπως σημειώνεται στο άρθρο, από τη μια μεριά η Τουρκία ελπίζει σε περισσότερες εγγυήσεις εκ μέρους των ευρωπαίων εταίρων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και από την άλλη, φοβάται μήπως αποτελέσει τη νέα ζώνη αναμονής μεταναστών στις παρυφές της ΕΕ.

Τέλος, ο κ. Kirisci σε δηλώσεις του στην καθημερινή γαλλική εφημερίδα Le Monde διευκρίνισε ότι «εν απουσία σοβαρότερης προοπτικής για την ένταξη (?), οι Τούρκοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι ένα μια τέτοια συμφωνία θα μετατρέψει την Τουρκία σε ζώνη συγκράτησης για τους παράνομους μετανάστες της ΕΕ και των απορριφθέντων αιτήσεων αιτούντων άσυλο.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP