Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Αιγαιοποίηση Ανατ. Μεσογείου


Μετά από συνεννόηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου, Ντόρα Μπακογιάννη και Μάρκος Κυπριανού προχωρούν στην καταγγελία της Τουρκίας ενώπιον των κοινοτικών οργάνων. Αμφότερες οι κυβερνήσεις θεωρούν πως το ποτήρι της ανοχής έχει ξεχειλίσει και πως η Τουρκία έχει εκλάβει τη σιωπή ως αποδοχή των προσπαθειών για την προώθηση νέων τετελεσμένων. Είναι σαφές ότι η τελευταία κίνηση της Άγκυρας να αρχίσει έρευνες για πετρέλαιο σε περιοχές της Ελλάδος και της Κύπρου, συνιστά προσπάθεια αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων των δυο χωρών. Διπλωματικές πηγές σημείωναν στον «Φ» ότι η Άγκυρα επιχειρεί να «αιγαιοποιήσει τη Ανατολική Μεσόγειο». Να αμφισβητεί, δηλαδή, την κυριαρχία Ελλάδος και Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να εγείρει συνεχώς προβλήματα. Εάν δεν υπάρξουν κινήσεις αποτροπής τώρα, η Τουρκία θα ενθαρρυνθεί και θα προβάλλει τις παρανομίες ως «νομική διαφορά».


Σαφείς οι στόχοι της Τουρκίας, καταγγέλλονται οι προκλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση
ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αθήνα και Λευκωσία θα ενημερώσουν τους εταίρους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδος. Μετά από συνεννόηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου, Ντόρα Μπακογιάννη και Μάρκος Κυπριανού προχωρούν στην καταγγελία της Τουρκίας ενώπιον των κοινοτικών οργάνων. Αμφότερες οι κυβερνήσεις θεωρούν πως το ποτήρι της ανοχής έχει ξεχειλίσει και πως η Τουρκία έχει εκλάβει τη σιωπή ως αποδοχή των προσπαθειών για την προώθηση νέων τετελεσμένων. Είναι σαφές ότι η τελευταία κίνηση της Άγκυρας να αρχίσει έρευνες για πετρέλαιο σε περιοχές της Ελλάδος και της Κύπρου, συνιστά προσπάθεια αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων των δυο χωρών. Διπλωματικές πηγές σημείωναν στον «Φ» ότι η Άγκυρα επιχειρεί να «αιγαιοποιήσει τη Ανατολική Μεσόγειο». Να αμφισβητεί, δηλαδή, την κυριαρχία Ελλάδος και Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να εγείρει συνεχώς προβλήματα. Εάν δεν υπάρξουν κινήσεις αποτροπής τώρα, η Τουρκία θα ενθαρρυνθεί και θα προβάλλει τις παρανομίες ως «νομική διαφορά».
Το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών έχει ανακοινώσει ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 27-28 Ιουλίου, θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.
Όπως συναφώς αναφέρεται σε ανακοίνωση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις επανειλημμένες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία σε εναέριο και θαλάσσιο χώρο. Ειδικότερα θα αναφερθεί στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ενόψει της πρόσφατης απόφασης της Τουρκικής Κυβέρνησης να εγκρίνει αίτημα του Τurkish Ρetroleum Corporation (ΤΡΑΟ) όπως προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε περιοχή που εμπίπτει εν μέρει εντός των ορίων της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Η εγγραφή του θέματος επιβεβαιώθηκε και από τη σουηδική προεδρία της ΕΕ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στις Βρυξέλλες ενώ ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι το θέμα των προκλήσεων θα εγερθεί και από την κ. Μπακογιάννη.
ΠΛΗΡΗΣ Η ΑΤΖΕΝΤΑ
Στο πλαίσιο της συζήτησης των Γενικών Υποθέσεων, η σουηδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρουσιάσει τις προτεραιότητές της. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, θα γίνει, επίσης, μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια στρατηγική για την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας (Ρroposalfor an ΕU Strategyfor the ΒalticSea Region).
Όσον αφορά στις Εξωτερικές Σχέσεις, το Συμβούλιο αναμένεται να ασχοληθεί με την κατάσταση στη Σομαλία, το Ιράν και τη Γεωργία.

Προετοιμασία για την προεδρία της Ε.Ε.

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑπροετοιμάζεται για την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Ομάδας Εργασίας Υποδομών, Εγκαταστάσεων, Μεταφορών και Εξοπλισμού υπό την προεδρία του επικεφαλής του Επιτελείου Προεδρίας της ΕΕ Αντρέα Μολέσκη. Στόχος της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση του έργου που έχει επιτελεσθεί μέχρι σήμερα και η προώθηση των απαραίτητων ενεργειών ώστε να καταστεί δυνατή η ορθή και έγκαιρη προετοιμασία της Κύπρου για επιτυχημένη διεξαγωγή της προεδρίας της ΕΕ. Συζητήθηκαν επίσης τα θέματα επικοινωνιακής στρατηγικής και μεταφορών για τα οποία θα σχηματισθούν νέες ομάδες εργασίας.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP