Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Ιδού η πραγματική σημασία του μνημείου


Οι ισλαμιστές στην Τουρκία δεν αγαπούν τον Ατατούρκ. Τον μισούν. Γιατί τον μισούν; Επειδή γκρέμισε το σουλτανάτο και ίδρυσε τη δημοκρατία. Επειδή είπε ότι είμαστε Τούρκοι, όχι Οθωμανοί. Επειδή κατάργησε το αραβικό αλφάβητο και υιοθέτησε το λατινικό. Επειδή έθεσε τέρμα στο χαλιφάτο. Επειδή ξεχώρισε τη θρησκεία από το κράτος. Αποκαλούν τα αγάλματα του Ατατούρκ "Μουσταφά από μπετόν". Στην πραγματικότητα επιθυμούν πολύ να γκρεμίσουν αυτά τα αγάλματα. Το ότι δεν τα γκρέμισαν οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν τέτοια δύναμη.

Δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι το μνημείο και το άγαλμα του Ατατούρκ που στήθηκε στον κυκλικό κόμβο της Κέρμιας στη Λευκωσία είναι δουλειά του στρατού, όχι της κυβέρνησης του ΑΚΡ στην Άγκυρα. Το ΑΚΡ χτίζει τζαμιά, δεν στήνει αγάλματα. Αυτό το ζήτημα του αγάλματος δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζετε. Είναι ένα μήνυμα που δίνει ο στρατός, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους υπόλοιπους. Και το μήνυμα αυτό είναι το εξής: "Ό,τι και αν κάνει η κυβέρνηση στην Τουρκία, τον τελευταίο λόγο στην Κύπρο έχει ο στρατός".
Όταν περνάτε από την Κέρμια το κοιτάτε, αλλά δεν καταλαβαίνετε εσείς. Νομίζετε ότι αυτό είναι μονάχα ένα άγαλμα πάνω σε ένα άλογο. Μάλιστα, όσοι από εσάς είναι περίεργοι πηγαίνουν κάτω από το άλογο και το κοιτάνε. Κοιτάνε τι έχει, αν είναι φοράδα κλπ. Σίγουρα σκέφτηκε τα πάντα με μεγάλη λεπτομέρεια ο γλύπτης που έφτιαξε αυτό το άγαλμα. Είναι, λέει, ένας από τους μεγαλύτερους γλύπτες του κόσμου. Από πού θα το καταλάβετε; Το σχέδιο αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζετε, λέει. Μας το είπε ο συνταγματάρχης και το μάθαμε και εμείς, να είναι καλά. Κοιτάξτε, τελικά, τι γίνεται. Αυτό το μνημείο, λέει, συμβολίζει το νησί της Κύπρου στο σύνολό του. Το μισοφέγγαρο εκείνο που βλέπετε είναι η σφραγίδα του τουρκισμού που έβαλαν οι Τούρκοι στο νησί όταν το κατέκτησαν το 1571, λέει. Και ξέρετε γιατί το μισοφέγγαρο εκείνο υψώνεται από το νότο προς το βορρά; Ούτε αυτό το ξέρετε εσείς. Συμβολίζει την εξύψωση του τουρκισμού στο νησί παρά τις κάθε είδους πιέσεις και καταπίεση και την ίδρυση της ΤΔΒΚ στις 15 Νοεμβρίου 1983. Και τι συμβολίζουν τα λουλούδια που τοποθετήθηκαν γύρω από το μισοφέγγαρο; Το πράσινο νησί, την Κύπρο. Το χρώμα της σημαίας τι συμβολίζει; Το αίμα που έχυσαν οι αγαπημένοι πεσόντες και οι αγωνιστές. Το κρηπίδωμα που ανυψώνεται μέσα στο αστέρι; Συμβολίζει τον αγώνα ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων κατά της καταπίεσης, της τρομοκρατίας και των προσπαθειών για γενοκτονία που κατέβαλαν οι Ελληνοκύπριοι και τη δέσμευση και πίστη των Τουρκοκυπρίων στις αρχές του Ατατούρκ. Υπάρχουν και 16 σημαίες που βρίσκονται στα δεξιά και στα αριστερά του μνημείου πίσω από στο αστέρι και κυματίζουν κλιμακωτά η μια ψηλότερη από την άλλη. Αυτές, λέει, αντιπροσωπεύουν τα 16 μεγάλα ανεξάρτητα τουρκικά κράτη που ιδρύθηκαν κατά τη διάρκεια της ιστορίας και την ένδοξη τουρκική ιστορία.
Είδατε; Τελικά δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο μνημείο. Κάθε μέρος του σημαίνει πολλά! Σίγουρα από δω και μπρος θα υποβάλλονται ερωτήσεις στα παιδιά στις εξετάσεις σε σχέση με αυτά τα νοήματα. Να τα αποστηθίσουν καλά. Δεν είναι αστεία. Μετά την τελετή άναψε εκεί και ένα μαγκάλι. Έφαγαν και ήπιαν προς τιμήν του Ατατούρκ! Ακούσατε τι είπε ο συνταγματάρχης μας; Γύρισε, λέει, από τη Λεύκα μέχρι την Καρπασία, από την Κερύνεια μέχρι την Αμμόχωστο. Όπου πήγαινε, λέει, ο λαός του ζητούσε να φτιαχτεί ένα τέτοιο μνημείο. Καταλάβατε; Και εσείς νομίζατε ότι ο λαός αυτός θέλει νοσοκομεία. Θέλει τομογράφους. Θέλει δρόμους. Θέλει σχολεία, πάρκα, χώρους για παιχνίδι. Να που ξεγελαστήκατε και σε αυτό. Τελικά, λέει, θέλει μνημεία. Και μάλιστα τέτοια μνημεία που δεν έχει όμοιά τους σε αυτό τον κόσμο. Αν έτσι ζήτησε ο λαός, τι φταίει ο συνταγματάρχης; Και εκείνος έδωσε την πάλα στο χέρι του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Τον ανέβασε στο άλογο. Εμπρός! Τι είχε πει όταν έδιωξε τον στρατό των Ελλήνων από την Σμύρνη; "Στρατιώτες! Ο πρώτος μας στόχος είναι η Μεσόγειος Θάλασσα, εμπρός!" Μήπως τώρα λέει πως "ο πρώτος μας στόχος είναι η Λεμεσός";

Του Σενέρ Λεβέντ
Κωδικός άρθρου: 886738
ΠΟΛΙΤΗΣ - 27/07/2009, Σελίδα: 13

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP