Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Βέλγιο: Ενταση στις σχέσεις με Τουρκία


Την έντονη αντίδραση της βελγικής κυβέρνησης προκάλεσαν δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη εναντίον της δικαιοσύνης, με αφορμή την αναβολή δίκης μελών της εκτός νόμου αριστερής τουρκικής οργάνωσης DHKP-C.


Βρυξέλλες,

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών προήλθε από την απόφαση του Εφετείου Βρυξελλών, να αναβάλει για τον Οκτώβριο τη δίκη 6 μελών της οργάνωσης DHKP-C, τα οποία είχαν συλληφθεί το 1999, μετά τον εντοπισμό, σε διαμέρισμα στα περίχωρα της βελγικής πρωτεύουσας, όπλων και πυρομαχικών, διαβατηρίων και αδειών οδήγησης.

Η αναβολή αποφασίστηκε ύστερα από αίτημα της υπεράσπισης, να εξεταστεί προηγουμένως (από το Δικαστήριο) αν η δίκη πρέπει να γίνει με βάση το βελγικό ελαστικότερο αντιτρομοκρατικό νόμο που υπήρχε πριν το 2005, δεδομένου ότι τα γεγονότα, για τα οποία κατηγορούνται, αφορούν το 1999. Το Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα και όρισε για τον Οκτώβριο τη διεξαγωγή της σχετικής συζήτησης.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του κ. Τανλάι, ο οποίος έκανε ανεπίτρεπτες, σύμφωνα με τους Βέλγους, δηλώσεις για διπλωμάτη.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρέσβης φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Χουριέτ», να δηλώνει ότι το Βέλγιο επιχειρεί να οδηγήσει την υπόθεση στο αρχείο με εντελώς αβάσιμες δικαιολογίες. Ο κ. Τανλάι πήγε ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι «η τρομοκρατία θα φτάσει μια μέρα και στο Βέλγιο και τότε οι Βέλγοι θα καταλάβουν τι σημαίνει».

Ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ιβ Λετέρμ, θεώρησε προσβλητικές για τη δικαιοσύνη και τη χώρα του τις δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη, Φουάτ Τανλάι, τον οποίο κάλεσε στο γραφείο του, μόλις επιστρέψει από την Τουρκία, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP