Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Απειλεί με διακοπή των συνομιλιών ο Ντερβίς Έρογλου


"Ο κ. Έρογλου, παρόλο που αναφέρει πως θα στηρίξει την εν εξελίξει διαδικασία στο Κυπριακό, απειλεί με διακοπή των συνομιλιών σε περίπτωση που η Βρετανία εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε σχέση με την υπόθεση Όραμς. Ταυτόχρονα, ο Ντερβίς Έρογλου δεν αποδέχεται τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και αμφισβητεί τη μια κυριαρχία και τη μια ιθαγένεια. Λέγει, μάλιστα, πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει να προβάλλει απαράδεκτες, κατά την έκφρασή του, θέσεις, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα καταλήξουμε σε λύση δύο κρατών."

Άκρως αποκαλυπτικός ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευτεί στο Κυπριακό εμφανίζεται, σε συνέντευξή του στη «Σ», ο νέος λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων, Ντερβίς Έρογλου.

Ο κ. Έρογλου, παρόλο που αναφέρει πως θα στηρίξει την εν εξελίξει διαδικασία στο Κυπριακό, απειλεί με διακοπή των συνομιλιών σε περίπτωση που η Βρετανία εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε σχέση με την υπόθεση Όραμς. Ταυτόχρονα, ο Ντερβίς Έρογλου δεν αποδέχεται τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και αμφισβητεί τη μια κυριαρχία και τη μια ιθαγένεια. Λέγει, μάλιστα, πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει να προβάλλει απαράδεκτες, κατά την έκφρασή του, θέσεις, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα καταλήξουμε σε λύση δύο κρατών. Ο κ. Έρογλου προαναγγέλλει ακόμη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη.
Όταν βρέθηκα πριν από ένα μήνα σε αυτό το γραφείο είχατε προβλέψει ότι θα συγκεντρώνατε ποσοστό μεγαλύτερο του 42%, κάτι το οποίο πετύχατε. Τι σημαίνει αυτό το ποσοστό για εσάς;
Δουλέψαμε σκληρά και αυτό είναι το αποτέλεσμα του έργου μας. Πιστέψαμε στο «λαό μας», αυτός μας εμπιστεύθηκε, και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.
Όταν θα δημοσιευτεί αυτή η συνέντευξη την Κυριακή πιθανό να έχετε σχηματίσει ήδη «κυβέρνηση». Αυτή η «κυβέρνηση» θα είναι «αυτοδύναμη» ή θα συνεργαστείτε τελικά με κάποιο άλλο κόμμα;
Θα δοκιμάσουμε, για πρώτη φορά να σχηματίσουμε «αυτοδύναμη κυβέρνηση». Έχουμε 26 «βουλευτές» και επομένως έχουμε τη δυνατότητα «αυτοδυναμίας».
Η νίκη σας έχει προκαλέσει γενικά φοβία ότι θα προβάλετε εμπόδια στις διαπραγματεύσεις, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη διαδικασία. Ποια είναι η θέση σας;
Τόσο κατά την «προεκλογική περίοδο» όσο και τη νύχτα των «εκλογών» ξεκαθάρισα ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τις διαπραγματεύσεις και δεν θα θέσουμε εμπόδια στη διαδικασία. Τώρα, αν κάποια στιγμή σταματήσουν οι συνομιλίες, σίγουρα ο λόγος δεν θα είμαστε εμείς.
Οι κύριοι Χριστόφιας και Ταλάτ συμφώνησαν τη βάση της λύσης: Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Εσείς θα τηρήσετε τα συμφωνηθέντα;
Πρέπει κατ' αρχήν να ξεκαθαριστεί τι σημαίνει μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, γιατί ο κύριος Ταλάτ άφησε κάποια κενά. Άρα κατ’ αρχήν εμείς θα προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε και να γεμίσουμε αυτά τα κενά που άφησε ο κύριος Ταλάτ.
Λέτε ότι στηρίζετε τον Ταλάτ, αλλά ο κύριος Ταλάτ συνομιλεί για λύση διζωνικης δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επομένως στηρίζετε αυτή τη μορφή λύσης;
Μιλούν για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Τι σημαίνει, όμως, αυτό θα πρέπει να εξηγηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τι σημαίνουν οι όροι αυτοί. Λένε ότι θα υπάρχει μια κυβέρνηση. Αλλά θα είναι η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ή αυτή θα σχηματιστεί από δύο κράτη; Πρέπει να το διαπραγματευτούμε αυτό.

Εκχώρηση «κυριαρχιών»
Δηλαδή ποια μορφή λύσης θα στηρίξετε;
Λέγεται ότι η λύση θα είναι διζωνική. Όμως πώς μπορεί να είναι διζωνική από τη στιγμή που έχουμε δυο κράτη; Εμείς έχουμε το δικό μας κράτος και εσείς το δικό σας. Αλλά το δικό μας κράτος αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, ενώ το δικό σας απ' όλο τον κόσμο. Επομένως δεν μπορούμε να δεχτούμε εμείς να συνεχίσουμε να αποτελούμε απλά κοινότητα και οι Ε/κ να αποτελούν κράτος. Μια ομοσπονδία δεν μπορεί να σχηματιστεί από μια κοινότητα και ένα κράτος. Μετά το 1975 είχαμε την ανταλλαγή των πληθυσμών και τώρα στην ε/κ πλευρά ζουν οι Έλληνες και στην τ/κ πλευρά οι Τούρκοι. Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να γίνει αντιληπτή, ότι δηλαδή ζούμε χωριστά. Στην ε/κ πλευρά υπάρχει μια κυριαρχία και στην τ/κ πλευρά υπάρχει άλλη μια κυριαρχία. Γι’ αυτό και οι δύο πλευρές πρέπει να εκχωρήσουν κάποιες από τις κυριαρχίες τους για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση και μια νέα Δημοκρατία.
Δηλαδή, αν αντιλαμβάνομαι σωστά, μιλάτε για μια λύση στη βάση δύο κρατών, δύο λαών και δύο κυριαρχιών;
Αυτό που θέλω να επαναλάβω είναι ότι και οι δυο πλευρές πρέπει να εκχωρήσουν κάποιες από τις κυριαρχίες τους, αν θέλουμε να φτάσουμε σε λύση και να δημιουργηθεί ένα νέο κράτος. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία εμείς θα έχουμε απλά θέση, όπως έχουν σήμερα οι Αρμένιοι και οι Μαρωνίτες. Εμείς έχουμε τη δική μας κυριαρχία και πρέπει να μετέχουμε στο κράτος που θα προκύψει, ως ίσοι.
Πολλές φορές αναφερθήκατε σε λύση δυο κρατών. Ποια θα είναι η μεταξύ τους σχέση; Θα έχουν κοινή εξωτερική πολιτική, άμυνα και οικονομία;
Βέβαια θα έχουν κοινή εξωτερική πολιτική, άμυνα και οικονομία. Από τη λύση θα προκύψει ένα νέο κράτος, το οποίο σε καμία περίπτωση θα είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, και μια νέα κεντρική κυβέρνηση στην οποία θα μετέχουν αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές.
Επομένως για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα, στηρίζετε μια λύση στη βάση δύο λαών και δύο κρατών;
Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει να προβάλλει απαράδεκτες θέσεις, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα καταλήξουμε σε αυτή τη λύση.

Παρατηρητής
Κύριε Έρογλου, το κόμμα σας θα έχει παρατηρητή στις διαπραγματεύσεις; Θα επιμείνετε κάποιος να συνοδεύει τον κύριο Ταλάτ;
Ακόμα δεν συζητήσαμε το θέμα με τον κύριο Ταλάτ, αλλά θα το συζητήσουμε λίαν συντόμως.
Όταν θα το συζητήσετε θα ζητήσετε να υπάρχει παρατηρητής ακόμα και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του κυρίου Ταλάτ με τον Πρόεδρο Χριστόφια;
Όπως σας είπα δεν έχουμε συζητήσει το θέμα με τον κύριο Ταλάτ. Αλλά είμαστε υπεύθυνοι για το λαό μας, και ως υπεύθυνοι πρέπει να γνωρίζουμε τι γίνεται εκεί. Αλλά θα το συζητήσουμε αυτό το θέμα, γιατί δεν θέλουμε να φέρουμε τον Ταλάτ σε δύσκολη θέση.
Σκοπεύετε ν’ αναλάβετε κάποιες πρωτοβουλίες, ώστε να αποδείξετε ότι στηρίζετε τις συνομιλίες;
Δεν χρειάζεται να αποδείξω τίποτα, γιατί το έχω ξεκαθαρίσει από το βράδυ των «εκλογών». Ότι δηλαδή στηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις και τη λύση, η οποία όμως θα εξευρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και όχι στους διαδρόμους των δικαστηρίων.

Πρόωρες «προεδρικές»
Γκιουλ και Ερντογάν αμέσως μετά τις «εκλογές» με δήλωσή τους προσέφεραν πλήρη στήριξη στον Ταλάτ. Εσείς στηρίζετε τις θέσεις Ερντογάν στο Κυπριακό;
Βέβαια και στηρίζω τις θέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό και πιστεύω απόλυτα σε αυτές.
Σε περίπτωση που οι συνομιλίες συνεχιστούν στη βάση η οποία έχει συμφωνηθεί θα ζητήσετε πρόωρες «προεδρικές εκλογές»;
Ακόμα δεν έχω σχηματίσει «κυβέρνηση» και επομένως δεν μπορώ από τώρα να σκεφτώ τις πρόωρες «προεδρικές εκλογές».

Διαφωνώ με τον Καραμανλή
Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι μια επανενωμένη Κύπρος δεν έχει ανάγκη από παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων και ότι η μεγαλύτερη εγγύηση θα είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση…
Διαφωνώ απόλυτα με τον κύριο Καραμανλή. Δεν χρειαζόμαστε τις εγγυήσεις της ΕΕ. Εμείς επιμένουμε και στηρίζουμε το υπάρχον σύστημα εγγυήσεων.

Δεν θα σταματήσουμε την πώληση ε/κ περιουσιών
Η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δικαίωσε την Κυπριακή Δημοκρατία. Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση αυτή, σκοπεύετε να σταματήσετε την πώληση ε/κ περιουσιών;
Όχι βέβαια. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε την πώληση των περιουσιών.
Η ζωή συνεχίζεται και κανείς δεν ξέρει πότε θα λυθεί το Κυπριακό. Θα συνεχίσουμε τις οικονομικές μας δραστηριότητες, για να μπορέσουμε να ζήσουμε, μέχρι την εξεύρεση λύσης, αφού είναι γνωστόν ότι το οικονομικό μας επίπεδο είναι χαμηλότερο από το δικό σας.
Πώς σχολιάζετε όμως την ίδια την απόφαση;
Αν η Βρετανία αποδεχτεί και εφαρμόσει αυτή την απόφαση, τότε δεν ξέρουμε πώς μπορούν να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Θα πρέπει να αναμένουμε την απόφαση της Βρετανίας για να δούμε αν μπορούν να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Δηλαδή αν η Βρετανία εφαρμόσει την απόφαση, θα διακοπούν οι διαπραγματεύσεις; Αυτό θέλετε να μου πείτε;
Αυτό θα το αποφασίσουμε εκείνη την ώρα, όταν δηλαδή η Βρετανία λάβει την απόφασή της. Γιατί εμείς θέλουμε το Κυπριακό να λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι στους διαδρόμους των δικαστηρίων.
Συμφωνείτε ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει αν έχουν τον πρώτο λόγο στο θέμα των περιουσιών; Δηλαδή αυτοί να αποφασίσουν αν θέλουν επιστροφή, ανταλλαγή ή αποζημιώσεις…
Είναι άκρως αντίθετο με την πολιτική μας αυτό το πράγμα. Αν αποδεχθούμε οι πρόσφυγες να έχουν τον πρώτο λόγο, τότε σημαίνει ότι χάσαμε τη δυνατότητα για διζωνική-δικοινοτική λύση

Θα περάσω στην άλλη πλευρά
Έχετε περάσει ποτέ σας την Πράσινη Γραμμή μετά το '74; Αν όχι, σκοπεύετε να το πράξετε τώρα;
Η «κυβέρνησή μου» ήταν αυτή που άνοιξε τα οδοφράγματα, αλλά ποτέ δεν πέρασα στην άλλη πλευρά. Το μόνο που έκανα ήταν να συναντήσω των Κόφι Ανάν στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Όμως, ναι, σκοπεύω να το κάνω, και να περάσω στην άλλη πλευρά.

Θα συναντηθώ με το Νίκο Αναστασιάδη
Θα επιδιώξετε να συναντηθείτε με ηγέτες των ε/κ κομμάτων ή ακόμα και τον Πρόεδρο Χριστόφια, για να ξεκαθαρίσετε τις προθέσεις σας; Και αν ναι, υπό ποια ιδιότητα;
Θα συναντηθώ με τον κύριο Αναστασιάδη. Θέλω να συναντηθώ και με τον κύριο Χριστόφια. Το γεγονός όμως ότι είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εγώ ο «Πρωθυπουργός» της «ΤΔΒΚ», νομίζω δεν επιτρέπει να γίνει αυτή η συνάντηση, γιατί δεν νομίζω ότι θα δεχόταν ο κύριος Χριστόφιας.
Θα μπορούσατε όμως να συναντήσετε τον Πρόεδρο ως ηγέτης του κόμματος Εθνικής Ενότητας…
Όχι, ουδέποτε θα τον συναντούσα υπό αυτή μόνο την ιδιότητα. Τον συνάντησα μόνο μια φορά στο Στρασβούργο. Δώσαμε τα χέρια, αλλά δεν μιλήσαμε.

Ελληνικά στα τ/κ σχολεία
Πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμα.
Η «κυβέρνησή» σας θα συνεχίσει να στηρίζει τη διδασκαλία των ελληνικών στα τ/κ σχολεία, ως μαθήματος επιλογής, ή θα ζητήσετε την κατάργησή του;
Η γλώσσα είναι γλώσσα και όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τη γλώσσα των γειτόνων μας. Στο δημοτικό είχα και εγώ μια δασκάλα. Την έλεγαν Έλλη και μου δίδασκε ελληνικά. Μετά εξάσκησα τη γλώσσα κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου στο νοσοκομείο. Μετά όμως από τόσα χρόνια δεν μπορώ να τα μιλήσω αν και θα ήθελα να μπορούσα. Γι’ αυτό και υποστηρίζω τη διδασκαλία των ελληνικών στα τ/κ σχολεία. (Σε αυτό το σημείο διαβιβάζει τις ευχές και τα χαιρετίσματά τους στους Ελληνοκυπρίους, στην κυπριακή διάλεκτο.)
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP