Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Περί της στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας


Aναφερόμενος στις πρώτες 100 ημέρες του προέδρου Obama, o αναλυτής του γνωστού κέντρου Stratfor, George Friedman, επισημαίνει ότι η μόνη ουσιαστική αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής επικεντρώνεται στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη δεν ήταν συμβολική και σαφέστατα δεν εξαντλήθηκε με την ανάληψη της διοίκησης της πολυεθνικής Αντιπειρατικής Δύναμης CTF 151 για την αντιμετώπιση των σομαλών πειρατών από το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Οι ΗΠΑ χρειάζονται την Τουρκία για την εξισορρόπηση του Ιράν, την προστασία των αμερικανικών συμφερόντων στον Καύκασο, η βοήθειά της είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση του Ιράκ, χρήσιμη για το Αφγανιστάν και βεβαίως λειτουργεί ως γέφυρα για τη Συρία. Η στροφή αυτή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι εντυπωσιακό, όπως τονίζει ο Friedman, ότι δεν εμφανίστηκε ποτέ ούτε ως δευτερεύον θέμα στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία.
Oλόκληρη η ανάλυση εδώ. Η έκθεση του συντηρητικού Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) με τίτλο "Turkey's Evolving Dynamics" που δόθηκε στη δημοσιότητα παραμονές της επίσκεψης Obama στην Τουρκία, προτείνοντας την ουσιαστική αναβάθμιση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων εδώ.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP