Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Αμερικανός πρέσβης: Ουσιαστική η τουρκική άποψη στο Κυπριακό


Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Φ. Ουρμπάντσικ, «όταν οι διαπραγματεύσεις φτάσουν στα θέματα που αφορούν στην Τουρκία, θα έχει ουσιαστική άποψη».
Η επίλυση του Κυπριακού θα απαιτήσει και εμπλοκή της Τουρκίας, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Φρανκ Ουρμπάντσικ.
Σε κοινή συνέντευξη στις κυπριακές εφημερίδες ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρει ότι, όταν οι διαπραγματεύσεις Χριστόφια- Ταλάτ φτάσουν στα θέματα που αφορούν στην Τουρκία, «όπως στα τουρκικά στρατεύματα, τις γραμμές και τις κινήσεις η Άγκυρα φυσικά θα έχει ουσιαστική άποψη, που πρέπει να επιμετρήσει».

«Χρονολογικά η εμπλοκή της Τουρκίας», προσθέτει ο κ. Ουρμπάντσικ, «θα πρέπει να προσδιορίζεται προς το τέλος της δεύτερης φάσης των συνομιλιών κατά το λεγόμενο πάρε-δώσε», ή, όπως το χαρακτηρίζει, ''τα παζαρέματα''.
Στην ερώτηση, κατά πόσο οι ΗΠΑ θεωρούν ότι σε περίπτωση λύσης η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ χρειάζεται εγγυήσεις από τρίτη χώρα, ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε: «Δεν είναι δική μας απόφαση. Δεν έχουμε υπογράψει τη Συνθήκη Εγγυήσεως και δεν είμαστε μέλη της ΕΕ».
Για την επίλυση του κυπριακού υποστηρίζει ο Αμερικανός πρέσβης «θα χρειαστούν σκληροί συμβιβασμοί» και προσθέτει ότι «η λύση θα έχει δυσαρεστημένους και στις δύο πλευρές».
Σημειώνει ότι το πώς θα εκλέγουν οι Κύπριοι τον πρόεδρό τους, ή πως θα είναι η Βουλή, δεν είναι θέματα που αφορούν στην Τουρκία, αλλά τους ίδιους τους Κυπρίους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP