Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

«Κόκκινο» στην Τουρκία από Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί


Το Παρίσι και το Βερολίνο για άλλη μία φορά εξέφρασαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή τους στην πιθανότητα εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δηλώσεις των δύο ηγετών έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος με αφορμή τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Η Α. Μέρκελ υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε οποιονδήποτε στην Ευρώπη ως πλήρες μέλος» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να μιλήσουμε για τα σύνορα της Ευρώπης». Τόνισε δε πως «η κοινή μας θέση είναι προνομιακή συνεργασία με την Τουρκία αλλά όχι πλήρες μέλος» ενώ υπογράμμισε ακόμα πως «Δεν υπάρχει νόημα αν θα υπάρχουν όλο και περισσότερες χώρες μέλη [στην ΕΕ] και δεν θα μπορούμε πια να αποφασίσουμε».


Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ως επίσημος καλεσμένος στην εκδήλωση κατά την διάρκεια της ομιλίας του τόνισε πως «η Ανγκελα Μέρκελ έχει δίκιο ότι Ευρώπη πρέπει να έχει σύνορα, γιατί μία Ευρώπη χωρίς σύνορα θα είναι Ευρώπη χωρίς θέληση, χωρίς ταυτότητα, χωρίς αξίες». Ο Ν. Σαρκοζί σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Γερμανίας ήταν ακόμα πιο ξεκαθαρός λέγοντας πως «πρέπει να πάψουμε να κάνουμε μάταιες υποσχέσεις στην Τουρκία» προτείνοντας, αντίθετα, τη δημιουργία «ενός μεγάλου κοινού οικονομικού χώρου».
Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP