Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Η κατά Ερντογάν επανίδρυση


Σε πορεία επανίδρυσης του κράτους κινείται τώρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας πράξη τα διδάγματα που προέκυψαν από τις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου.
Μετά τον πρόσφατο ευρύ ανασχηματισμό, που αποτέλεσε το πρώτο βήμα του «νέου ξεκινήματος» που είχε προαναγγείλει ο Ερντογάν, όταν οι κάλπες έδειξαν μείωση της εκλογικής δύναμης του κυβερνώντος κόμματος κατά 7% σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007, σειρά έχουν τώρα η συνταγματική αναθεώρηση και οι κανόνες σύστασης και λειτουργίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Πρόκειται για δύο καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική δημοκρατία, καθώς τόσο το σύνταγμα όσο και οι αρμοδιότητες, αλλά και η σύνθεση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτελούν προϊόντα του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1980 και συνιστούν τα προπύργια του κεμαλικού κατεστημένου στην πολιτική ζωή της χώρας.

Οπως σημειώνει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ζαμάν», βασική αλλαγή στη δομή και τον τρόπο σύνθεσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, θα είναι η επιβολή κοινοβουλευτικού ελέγχου στον διορισμό των μελών του.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των μελών του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας θα αυξηθεί από 11 σε 17 και η τουρκική εθνοσυνέλευση θα μπορεί να ορίζει τα τέσσερα από αυτά, ενώ τα υπόλοιπα 13 θα επιλέγονται από το Ανώτατο Εφετείο, το Συμβούλιο του Κράτους, το Ανώτατο Στρατιωτικό Εφετείο και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης, η θητεία των μελών από ισόβια θα περιοριστεί στα 9 ή 10 χρόνια.

Στο ολισθηρό πεδίο της συνταγματικής αναθεώρησης προετοιμάζονται επίσης σκληρές πολιτικές συγκρούσεις, καθώς το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν προειδοποιεί ότι, αν το αντιπολιτευόμενο κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα δεν συναινέσει στις μεταρρυθμίσεις, τότε αυτές «θα είναι περισσότερες από όσες αρχικά προτείναμε».

Μια από τις βασικές αλλαγές θα είναι η εμπλοκή της εθνοσυνέλευσης στις δικαστικές υποθέσεις κλεισίματος πολιτικών κομμάτων, ώστε «να σταματήσουν οι ανακριτές να κλείνουν κόμματα».

Ολα δείχνουν ότι ο χρόνος πιέζει τον Ερντογάν να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στον τελικό στίβο της αναμέτρησης με το κοσμικό κατεστημένο ή αν, απλά, θα αφεθεί στη φθίνουσα πορεία της εκλογικής του δύναμης.

Enet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP