Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Ο εναγκαλισμός της Ουάσιγκτον από το τουρκικό λόμπυ


Παρότι δεν υπάρχει υπολογίσιμη Τουρκο-αμερικανική κοινότητα στις ΗΠΑ, η Άγκυρα έχει καταφέρει να δημιουργήσει τον απαραίτητο εκείνο μηχανισμό (λόμπυ) προκειμένου να προωθηθούν αποτελεσματικά τα γεωπολιτικά συμφέροντά της. Για την αξιοζήλευτη επιρροή που ασκεί το τουρκικό λόμπυ στο αμερικανικά κέντρα λήψης αποφάσεων, ο καθηγητής Μάριος Ευρυβιάδης αναφέρει χαρακτηριστικά στο πρόσφατο άρθρο του "Η Διαχρονική Συνέχεια της Αμερικανικής Μακροστρατηγικής" ότι «στην ουσία εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες το ελληνο-αμερικανικό lobby αντιδρά περιστασιακά και συνήθως αναποτελεσματικά και δεν είναι ούτε καν σε θέση παρακολουθήσει τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην αμερικανική πρωτεύουσα. Η τελευταία, με τη βοήθεια του αμερικανο-εβραϊκού lobby, της αμερικανικής κυβέρνησης και πολλών think tanks, τα οποία η Άγκυρα χρηματοδοτεί έμμεσα ή άμεσα, έχει κυριολεκτικά βραχυκυκλώσει τις όποιες, έστω και αποσπασματικές, προσπάθειες του ελληνο-αμερικανικού lobby να το εξισορροπήσει».
Τελευταία εξέλιξη που καταδεικνύει την ισχυροποίηση του τουρκικού λόμπυ είναι η ανάληψη της αντιπροεδρίας του κορυφαίου Ινστιτούτου Brookings από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Kemal Dervis και η προσθήκη του ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου της αμερικανικής Βουλής Dennis Hastert και του Dick Gephardt, από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, στις ομάδες προώθησης των τουρκικών συμφερόντων.

H Sibel Edmonds είχε αποκαλύψει ως μεταφράστρια του FBI, τις τουρκικές δραστηριότητες πυρηνικής κατασκοπείας εντός ΗΠΑ για λογαριασμό του Πακιστάν στην δεκαετία του '90 και τη δωροδοκία Αμερικανών αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέσω του ATC.
Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ATC είναι ο Brent Scowcroft, στρατηγός ε.α. και σύμβουλος ασφαλείας των Προέδρων Ford και Bush του πρεσβύτερου. Εκτελεστικός αντιπρόεδρος είναι ο George Perlman, στέλεχος της αεροπορικής βιομηχανίας Lockheed Martin. Μεταξύ άλλων μελών του ΔΣ του ATC είναι ο πτέραρχος ε.α. Joseph Ralston, αντιπρόεδρος της εταιρίας συμβούλων Cohen Group. Έτερος αντιπρόεδρος του Cohen Group είναι ο εβραικής καταγωγής Marc Grossman που διετέλεσε πρεσβευτής στην Άγκυρα κατά την τριετία 1994-1997 και υφυπουργός των Εξωτερικών επί των πολιτικών υποθέσεων από το 2001 έως το 2005 (σ.σ. ο αρμόδιος υφυπουργός του State Department κατά την εκπόνηση του Σχεδίου Ανάν). Μετά την παραίτησή του από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο διορίσθηκε "σύμβουλος" της τουρκικής Ihlas Holding, μιας μεγάλης και ομιχλώδους τουρκικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται και σε χώρες της κεντρικής Ασίας.
Το 1989 η αμερικανική οικονομική βοήθεια στη Τουρκία ανερχόταν σε $563.500.000. Σύμφωνα με έκθεση αρμόδιου οργανισμού, το 1991 η αμερικανική βοήθεια προς την Τουρκία ήταν $800.000.000. Εξαιρετική απόδοση για τα 3,8 εκατομμύρια δολάρια που είχε επενδύσει η Τουρκία σε επιχειρήσεις δημοσίων σχέσεων και επιρροής (λομπίστες) στην Ουάσινγκτον. Το 2003 η Τουρκία έλαβε ένα πακέτο αμερικανικής βοήθειας ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Την εποχή εκείνη ήταν πελάτης της εταιρείας δημοσίων σχέσεων και επιρροής Livingston Group (του τέως προέδρου της Βουλής και πρώην ρεπουμπλικανού γερουσιαστή της Λουιζιάνα Bob Livingston) και της Solarz (του άλλοτε ισχυρού βουλευτή της Νέας Υόρκης, μέλος σήμερα του International Crisis Group/ICG και του Council on Foreign Relations/CFR). Από το 2000 ως το 2004 η Τουρκία κατέβαλε στο Livingston Group $9.000.000 για τις υπηρεσίες του. Tον Απρίλιο 2006 δαπανήθηκαν περί τα $1.800.000 για την ανανέωση ετήσιου συμβολαίου ενώ από το 2008, την προώθηση των τουρκικών θέσεων στο αμερικανικό Κογκρέσσο ανέλαβε το DLA Piper, ένα από τα μεγαλύτερα πολυεθνικά νομικά γραφεία, το οποίο συνεργάζεται με τους Dennis Hastert και του Dick Gephardt.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP