Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Συμφωνία Τουρκίας - Ρωσίας για νέο αγωγό φυσικού αερίου


Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συναντήθηκε το Σάββατο στο Σότσι με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και συζήτησαν, όπως γράφουν σήμερα οι τουρκικές εφημερίδες το πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε δηλώσεις του υπογράμμισε τις ευθύνες της Τουρκίας και της Ρωσίας για την επίλυση των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής, του Καυκάσου, της Μέσης Ανατολής και του Κυπριακού.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων οι δύο άνδρες εξέφρασαν τη βούληση και την ετοιμότητά τους να πραγματοποιήσουν τα αναγκαία βήματα σε πρώτη φάση κυρίως για την επίλυση του προβλήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ.


Ο Τούρκος Πρωθυπουργός μεταβαίνοντας στο Σότσι επανέλαβε στους δημοσιογράφους ότι το άνοιγμα των τουρκοαρμενικών συνόρων εξαρτάται από την απόσυρση των Αρμενίων από τις περιοχές του Αζερμπαϊτζάν. Πάντως, από την πλευρά του, το Ερεβάν προειδοποίησε την Άγκυρα να αποφεύγει τις παρεμβάσεις αν πραγματικά επιθυμεί την υποστήριξη των προσπαθειών για την επίλυση του προβλήματος του Καραμπάχ.
Η ΧΟΥΡΙΕΤ γράφει σήμερα ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συμφωνία για παροχή φυσικού αερίου στην Τουρκία, η οποία λήγει το 2012. Στη συμφωνία προβλέπεται η κατασκευή νέου αγωγού με την επωνυμία Blue Stream 2, ο οποίος θα καλύψεις τις αυξανόμενες ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο.
Όπως δήλωσε ο Ρώσος Πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, η Τουρκία έρχεται τρίτη κατά σειρά στην κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου μετά την Ιταλία και τη Γερμανία. Η κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου το 2008 έφτασε τα 24 δις κυβικά μέτρα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP