Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Αύξηση της τουρκικής εξάρτησης σε φυσικό αέριο από την Ρωσία


Η συνάντηση Βλαντιμίρ Πούτιν – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, τις επόμενες ημέρες από την ιστορική υπογραφή της συμφωνίας για το South Stream, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί της ιδίας σημασίας αφού λίγα πράγματα συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών, πέραν των διπλωματικών ευγενειών.
Αναφορικά με το θέμα της ενεργειακής συμφωνίας και συνεργασίας, η Μόσχα, σύμφωνα με τον Β. Πούτιν, επιδιώκει την αύξηση της ποσότητας του φυσικού αερίου που στέλνει στην Τουρκία για εσωτερική κατανάλωση. Έτσι, υπάρχουν διαπραγματεύσεις για την αύξηση της ποσότητας που μεταφέρεται μέσω των αγωγών που στέλνουν στην Τουρκία αέριο διά μέσου της Βουλγαρίας ενώ σύμφωνα με τον Ρώσο πρωθυπουργό αποτελεί προτεραιότητα το πρόγραμμα αύξησης της μεταφοράς αερίου από τον αγωγό Blue Stream.


Σε σχέση με τα τοπικά ζητήματα, η Τουρκία για άλλη μία φορά, προσπαθεί να αποσοβήσει κάθε κίνδυνο που θα μπορούσε να έρθει από τον Καύκασο ο οποίος θα την ενέπλεκε σε διαφωνία με την Ρωσία. Το θέμα το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν το Ναγκόρνο – Καραμπάχ και η μεσολαβητική προσπάθεια για την οποία η Άγκυρα προσπαθεί να ενεπλέξει την Μόσχα ακόμα πιο πολύ. Πέραν όμως των ευχολογίων δεν «βγήκε» κάποια συγκεκριμένη είδηση από την συζήτηση. Φυσικά ο Ρ. Τ. Ερντογάν στο όλο πλέγμα των προβλημάτων για τα οποία επιδιώκει, τουλάχιστον φραστικά, την εμπλοκή του Κρεμλίνου είναι το Κυπριακό και το μεσανατολικό.
Εν κατακλείδι, είναι σαφές πως η Μόσχα με τις ενεργειακές της κινήσεις προσπαθεί να αυξήσει το επίπεδο εξάρτησης της Άγκυρας από αυτήν χωρίς όμως να προχωράει σε κάποιο σχέδιο για μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω αυτής. Όπως επανειλημμένος το defencenet.gr έχει αναφέρει η Άγκυρα είναι για την Μόσχα μία χώρα «καταναλωτής» και όχι «γέφυρα». Δεν θα μπορούσε να συμβαίνει και αλλιώς αφού το South Stream βρίσκεται πλέον στο στάδιο κατασκευής.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP