Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Ενδιαφέρον της Σουηδίας για ενεργό εμπλοκή στο Κυπριακό


Η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Σουηδικής Βουλής, Γέραν Λενμάρκερ. Στη συνέντευξή του ο Σουηδός πολιτικός αναφέρθηκε στα μεγάλα οφέλη που θα προκύψουν από τη λύση του Κυπριακού για την Κύπρο, την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Λενμάρκερ ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα και είχε συναντήσεις με πολιτικούς ηγέτες και παράγοντες των δύο κοινοτήτων, επισημαίνει μεταξύ άλλων και τα οικονομικά οφέλη της λύσης, τονίζοντας ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων για να πετύχουν το στόχο τους θα πρέπει να δουν τη "μεγάλη εικόνα" για ολόκληρο το νησί, να κοιτάξουν τη διαδικασία λύσης μέσα από μακροπρόθεσμο πρίσμα και όχι από τις καθημερινές ανάγκες των κοινοτήτων τους, κάτι που αφορά τους απλούς πολίτες και όχι ηγέτες με όραμα. Όπως είπε, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά υποφέρουν από τη μη λύση του Κυπριακού. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι φτωχότερη απ' ότι θα ήταν αν δεν υπήρχε το πρόβλημα και το ίδιο ισχύει και για την τουρκοκυπριακή πλευρά. Επομένως, αν επιτευχθεί λύση, τα οικονομικά οφέλη και για τις δύο κοινότητες θα ήταν πολλά, αφού η οικονομία του νησιού θα αποκτήσει νέα δυναμική με την επανένωση.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Σουηδικής Βουλής, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει την Προεδρία της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2009, τόνισε ότι αποτελεί κίνητρο για την Τουρκία η λύση του Κυπριακού, γιατί έτσι θα μπορέσει να απαλλαγεί από ένα σοβαρότατο πρόβλημα στην εξωτερική της πολιτική, αλλά θα διευκολυνθεί και η ενταξιακή της πορεία προς την Ευρώπη.
Επίσης, ανέφερε ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος, θα διευκολύνει την εσωτερική λειτουργία της Κοινότητας, γιατί το άλυτο Κυπριακό περιπλέκει τις σχέσεις της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ, αλλά και μια σειρά άλλων τεχνικών σημαντικών ζητημάτων.

Τόνισε ακόμα ότι «η Σουηδία αναλαμβάνοντας την προεδρία της Ε.Ε. στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 θα έχει την ευθύνη να κατευθύνει τη λειτουργία της Ε.Ε. και δεδομένου ότι η εμπλοκή της Σουηδίας στην Κύπρο είναι ισχυρή και διαχρονική, μέσω της παρουσίας στην UNFICYP, θα μπορέσει να βοηθήσει την Ε.Ε. να εμπλακεί με πιο ενεργό τρόπο».
Ο κ. Λενμάρκερ ανέφερε ότι «η αξιολόγηση των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια από την Κομισιόν, ενώ η προεδρία δεν σκοπεύει ούτε θα έπρεπε να αναμιχθεί, επιχειρώντας να παρουσιάσει μια εικόνα διαφορετική από την πραγματική».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κατέληξε λέγοντας ότι «το μήνυμα που στέλνουμε προς την Τουρκία είναι ότι θα πρέπει να ικανοποιήσει πλήρως τα κριτήρια ένταξης που ισχύουν για όλους».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP