Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Τα λένε έξω από τα δόντια?


Οι Τουρκοκύπριοι εκφράζουν το θυμό τους για την τουρκική κατοχή και τους Τούρκους εποίκους όλο και πιο καθαρά το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα ΑΦΡΙΚΑ δημοσιεύει άρθρο σχετικά με τις θέσεις του τουρκοκυπριακού κόμματος Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (του Κινήματος Γιασεμί). Στο άρθρο επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά αναφέρεται ότι η Βόρεια Κύπρος βρίσκεται κάτω από την κατοχή της Τουρκίας, από πολιτικούς του κόμματος. Για πρώτη φορά ένα τουρκοκυπριακό κόμμα ζητά την ψήφο μόνο των Τουρκοκυπρίων και όχι των Τούρκων εποίκων, πολιτική θέση που διαταράσσει την ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στα υπόλοιπα κόμματα στα κατεχόμενα.


Στο άρθρο απευθύνεται και κριτική προς τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που όπως υπογραμμίζεται αγνοούν τις πραγματικότητες στο νησί, επισημαίνοντας και τα εξής:
"Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ακόμη πως δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές κάτω από κατοχή. Ακόμη όμως και αν το έχουν καταλάβει, μας κοροϊδεύουν. Από τη μια μας αποκαλούν "υποτελή διοίκηση της Τουρκίας" και από την άλλη επισκέπτονται στο νησί μας και συμμετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία. Εύχονται καλή τύχη στα κόμματα που θεωρούν "υποστηρικτές της λύσης". Παίζουν το ρόλο τους σαν να μην αντιλαμβάνονται ότι ο πληθυσμός μας κατέστη το ένα τρίτο του πληθυσμού που μεταφέρθηκε απ' έξω. Δεν λογαριάζουν καθόλου τις σαράντα χιλιάδες στρατό. Με την κάθοδό του στις εκλογές, το Κίνημα Γιασεμί ρίχνει και τη μάσκα που φορούν αυτοί".
Στη συνέχεια, στο άρθρο αναφέρεται τι μέτρα θα έπαιρνε το κόμμα το πρώτο 24ωρο αν κέρδιζε στις εκλογές. Γι' αυτό στο άρθρο επισημαίνονται τα εξής:
"Κατά τις πρώτες 24 ώρες θα κάνουμε πέντε συναντήσεις με πέντε κέντρα εξουσίας. Τον πρέσβη της Τουρκίας, το Διοικητή των Τουρκικών "Ειρηνευτικών" Δυνάμεων Κύπρου, το Διοικητή των Δυνάμεων Ασφαλείας, το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον Υπουργό Εσωτερικών. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι συνομιλητές μας. Θα πούμε το εξής στον πρέσβη της Τουρκίας: "Εσείς εδώ είστε πρέσβης μιας χώρας εγγυήτριας δύναμης και οι αρμοδιότητές σας περιορίζονται μόνο σε αυτό. Δεν μπορείτε να αναμειγνύεστε στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Αν βγείτε εκτός των αρμοδιοτήτων σας θα σας διώξουμε από τη χώρα. Αυτή η χώρα είναι δική μας και εμείς θα τη διοικήσουμε". Στο Διοικητή των Δυνάμεων Ασφαλείας θα πούμε: "Η Τουρκία είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και μόνο 650 στρατιώτες μπορεί να διατηρεί στο νησί. Όταν διατηρείτε 40 χιλιάδες στρατό είστε κατοχική δύναμη". Στο Διοικητή των Δυνάμεων Ασφαλείας θα πούμε: ‘Ο στρατός των Δυνάμεων Ασφαλείας είναι τουρκοκυπριακός. Εσείς είστε ένας στρατηγός από την Τουρκία επικεφαλής του στρατού αυτού. Απαλλάσσεστε των καθηκόντων σας και στη θέση σας διορίζουμε έναν Τουρκοκύπριο διοικητή. Επιπλέον, καταργούμε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και περνάμε στον επαγγελματικό στρατό". Στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα πούμε το εξής: "Από δω και μπρος δεν γίνεται να είσαι σήκω-σήκω κάτσε-κάτσε με οδηγίες της Τουρκίας! Και στον υπουργό Εσωτερικών θα ζητήσουμε να μας παραδοθούν οι κατάλογοι με τον πληθυσμό (στα κατεχόμενα), αλλά και όσους έχουν την ιθαγένεια!".

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP