Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Δημοτικές Εκλογές στην Τουρκία: Πύρρειος Νίκη Ερντογάν, η επόμενη ημέρα και η αφετηρία – ευκαιρία για νέες μεταρρυθμίσεις


Το ΑΚΡ, το οποίο από την ημέρα της ίδρυσής του αύξανε τις ψήφους του, στη χθεσινή αναμέτρηση για πρώτη φορά αισθάνθηκε τη στυφή γεύση της ήττας. Εφεξής, θα είναι πολύ δύσκολο το ΑΚΡ να φθάσει, αλλά και να ξεπεράσει, το 47% των ψήφων [ποσοστό των βουλευτικών 2007]. Ο νικητής της εκλογικής αυτής αναμέτρησης ήταν ήδη γνωστός. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν το ΑΚΡ σε όλη τη χώρα δημιουργούσε τη διαφορά.

Μέχρι χθες το ΑΚΡ εκλαμβανόταν ως «ένας πολιτικός γίγαντας». Σήμερα όχι. Είναι και πάλι πρώτο κόμμα, όμως δεν υπάρχει αυτό, το οποίο έλεγαν διάφοροι σχολιαστές και εκτιμητές, ότι δηλ. θα ξεπεράσει ακόμη και το 50%.

Χθες οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα σοβαρό εκλογικό μήνυμα, προς το κυβερνών κόμμα με το οποίο ζητούν να γίνει ένας «μίνι απολογισμός έργου»..


Εφεξής, θα είναι αδύνατη η περαιτέρω ενίσχυση των ψήφων του. Άλλωστε, στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας δεν υπάρχει προηγούμενο ένα κόμμα, το οποίο έχασε ψήφους σε μια τρίτη αναμέτρηση, να τις επανακτήσει στη συνέχεια.

Τα μεσάνυχτα, όταν ο Π/Θ παρουσιάσθηκε ενώπιον των τηλεοπτικών σταθμών, τόσο στο πρόσωπό του, όσο και στις εκφράσεις του, μπορούσε να δει κανείς τα «σημάδια» που προκάλεσαν οι προειδοποιήσεις αυτές πάνω του. Λέγοντας ότι θα συναγάγει τα αναγκαία συμπεράσματα, σίγουρα δεν ήθελε να αναφερθεί «σε μια νίκη»…

Εκτός από τη φθορά μετά από μια επτάχρονη διακυβέρνηση, ένας από τους λόγους, για τους οποίους έχασε ψήφους το ΑΚΡ, είναι ότι υιοθέτησε ένα ύφος αντιδικίας, λες και ήταν αυτό το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση είδαμε τα πάντα: Το κόμμα της εξουσίας, προκειμένου να εκμαιεύσει την ψήφο του λαού, δοκίμασε όλους τους τρόπους. Δεν έθεσε σε λειτουργία το κοινωνικό κράτος και ανάγκασε τον κόσμο σε επαιτεία. Μοίρασε τρόφιμα, επιταγές αγορών, πράσινες κάρτες για υγειονομική περίθαλψη, χρήματα, χρυσό και κάρβουνα. Σε διεθνές επίπεδο ήρθε σε ρήξη με το Ισραήλ, παίρνοντας θέση υπέρ των παλαιστινίων, επιχειρώντας να «ανεβάσει» τα ποσοστά του στους ισλαμικούς κύκλους της χώρας. Και όταν δεν έφθασαν όλα αυτά, μοίρασε ψυγεία, πλυντήρια ρούχων, έπιπλα και φούρνους. Αυτά όμως δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Όμως, η δημοκρατία δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα…

Η πτώση του ΑΚΡ είναι γεγονός. Όμως, απέναντι σε αυτό, το CHP και το ΜΗΡ δεν μπόρεσαν να παρουσιασθούν ως μια εναλλακτική λύση εξουσίας. Στη ΝΑ περιοχή της χώρας, ο μόνος κυρίαρχος είναι το DTP. Το ΑΚΡ δεν μπόρεσε να μπει ούτε στον αγώνα. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχουν πόλεις, τις οποίες έχασε από το DTP.

Οι ψηφοφόροι, αν και προειδοποίησαν το ΑΚΡ, εντούτοις δεν άνοιξαν το δρόμο για την εξουσία στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν έδωσαν το πράσινο φως ούτε στο CHP, αλλά ούτε στο MHP. Το ρητό «Η εξουσία φθείρει την πολιτική» ίσχυσε και για το ΑΚΡ.

Τα χθεσινά αποτελέσματα δεν ανοίγουν το δρόμο για ριζοσπαστικές αλλαγές. Η πρωτιά του ΑΚΡ συνεχίζεται, ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ CHP – MHP έχει σμικρύνει. Πλέον το CHP αισθάνεται την ανάσα του ΜΗΡ στο σβέρκο του…

Φαίνεται ότι το ΑΚΡ άρχισε να φυλλορροεί. Δεν θα ήταν υπερβολή να τονιστεί ότι, όσο οδεύουμε προς τις εθνικές εκλογές, η κατάσταση αυτή θα επιταχύνεται.

Οι λόγοι:

• Η υπερβολική εμπιστοσύνη προς τον εαυτό του, που δεν επέτρεψε στον Ερντογάν να δει τα λάθη του …

• Η παύση, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, των θετικών και αισιόδοξων μηνυμάτων, που έρχονταν από το εξωτερικό …

• Η ανέχεια, η ανεργία, οι οικονομικές ατασθαλίες και η λαφυραγώγηση…

Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 29ης Μαρτίου 20909, έχουν την έννοια μιας προειδοποίησης προς το ΑΚΡ. Ενώ ο Π/Θ σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις κατόρθωνε κάθε φορά να αυξάνει το ποσοστό των ψήφων του, τώρα για πρώτη φορά η δύναμη του κόμματός του παρουσιάζει μια σημαντική υποχώρηση.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι σε αυτό συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό, η οικονομική κρίση. Ο Ερντογάν γνωρίζοντας την πραγματικότητα αυτή, καθυστέρησε μια συμφωνία με το ΔΝΤ, αφού η εφαρμογή της θα είχε ακόμη δυσμενέστερη επίπτωση στην οικονομία, όσον αφορά τα μέτρα περιστολής, που θα έπρεπε να ληφθούν.

Η πολιτική του CHP: Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι η πολιτική, που ακολούθησε το CHP στην εκλογική αυτή αναμέτρηση, σε σύγκριση με άλλες φορές, είχε μεγαλύτερη επιτυχία. Ο Μπαϊκάλ άλλαξε τη φρασεολογία του, αλλά και την πολιτική που ακολούθησε. Αυτή τη φορά δεν έφερε στο προσκήνιο τη μαντίλα και το θέμα της κοσμικότητας, αλλά επικεντρώθηκε σε θέματα οικονομίας και ατασθαλιών.

H άνοδος του ΜΗΡ: Τα αποτελέσματα του ΜΗΡ σηματοδοτούν και μια σταθερή δική του άνοδο. Μπορούμε να πούμε ότι η στάση του, η οποία δεν ήταν μια απλή αντιπολιτευτική στάση, αλλά παράλληλα παρήγαγε λύσεις, είχε ευμενή απήχηση στο λαό.

Η στάση του DTP: Ο εκλογικός ανταγωνισμός στη ΝΑ περιοχή γινόταν μεταξύ ΑΚΡ και DTP. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι, το DTP εκπλήρωσε τους σκοπούς που είχε τάξει στον εαυτό του. Ιδίως δε με το αποτέλεσμα, το οποίο έλαβε στο Ντιγιάρμπακιρ. Παράλληλα, αποδεικνύεται ότι η πολιτική που ακολούθησε το DTP και η οποία βασίσθηκε στην «κουρδική ταυτότητα», δεν έχει χάσει την υποστήριξη της στην περιοχή. Απεναντίας, δείχνει ότι αυξήθηκε. Το DTP ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την τάση του να καταστεί ένα «κουρδικό κόμμα».
Το SP ανεβαίνει: Βλέποντας τα εκλογικά αποτελέσματα, αντιλαμβανόμαστε ότι το SP, ισλαμικό κόμμα, παρουσιάζει μια ανοδική τάση. Η αλλαγή της ηγεσίας του βοήθησε αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση. Παρουσιάζει ελπίδες για καλύτερο μέλλον. Το SP απευθύνεται στην ίδια βάση με το ΑΚΡ. Στην περίπτωση δε που η βάση του ΑΚΡ επιστρέψει στο SP, τότε θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, το οποίο αξίζει να παρακολουθήσουμε…

Ο λαός, από αυτούς, που επιλέγει για τη διακυβέρνησή του, αναμένει τη λύση των προβλημάτων του και όχι κάθε μέρα να εμπλέκονται και σε μια νέα διένεξη. Αυτά που συνέβησαν στον Ερντογάν, είναι από αυτά τα οποία συμβαίνουν σε ένα πολιτικό ηγέτη, ο οποίος αν και παρέμεινε επί μακρού στην εξουσία, εντούτοις δεν κατάφερε να βρει λύση στα βασικά προβλήματα που απασχολούν το λαό. Δεν ήξερε να χρησιμοποιήσει την εξουσία που έλαβε, με συντριπτική πλειοψηφία, από το λαό.

Βεβαίως, η απώλεια των 7 ποσοστιαίων μονάδων δεν πρόκειται να οδηγήσει στην αμφισβήτηση της ηγεσίας του Ερντογάν μέσα στο κόμμα του. Διότι ακόμη είναι ισχυρός, έχει μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων από το σύνολο των ψήφων των δύο αντιπάλων του και η δύναμή του πηγάζει από την προσωπικότητά του.

Εκτιμάται, ότι ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του στο κυβερνών κόμμα θα αφήσουν το αγέρωχο και υπεροπτικό ύφος τους, το οποίο τους έκανε να πιστεύουν ότι κανείς δεν μπορούσε να τους σταματήσει να διοικούν τη χώρα, όπως επιθυμούσαν. Αν το πράξουν, η χώρα θα μπορέσει να ησυχάσει, διαφορετικά η κατάρρευσή τους θα επιταχυνθεί.

Τώρα, ενώπιον του ΑΚΡ ανοίγονται δύο δρόμοι: Ή να συνεχίσει την παρούσα πορεία του και, στις επόμενες εθνικές εκλογές, να λάβει ένα ποσοστό της τάξης του 30% ή να συναγάγει τα αναγκαία συμπεράσματα από τα σφάλματα, τα οποία έχει διαπράξει, και να χαράξει μια νέα πορεία.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε την κατάληξη…

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP