Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΠΑΣ - ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ


Στην ε/φ Radikal καταχωρείται άρθρο γνώμης του επικεφαλής του Γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα Murat Yetkin με τίτλο «Όταν το ΑΚΡ κέρδισε τις εκλογές, η Τουρκία αποχώρησε από το ΝΑΤΟ;», στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:

Αν ρωτήσετε ποιο αποτέλεσμα προέκυψε από την επίσκεψη του Αμπάς στην Άγκυρα, θα μπορούσα να σας απαντήσω ότι αυτό δεν είναι η περαιτέρω προσέγγιση των δύο αντιπάλων παρατάξεων, Χαμάς και Αλ Φατάχ, χάριν των προσπαθειών της Τουρκίας, αλλά η εξάλειψη της έντασης, που δημιουργήθηκε μεταξύ Τουρκίας και Αλ Φατάχ και, κατ` επέκταση, μεταξύ Τουρκίας και Οργάνωσης Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης.
Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις εντάθηκαν, όταν ο Ερντογάν θεώρησε «μερικώς» υπεύθυνο τον Αμπάς για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εκλογές δεν διενεργήθηκαν προκειμένου να ικανοποιήσουν τον ίδιο. Τώρα οι αναφορές του Γκιούλ, αλλά και όσα δήλωσε ο Αμπάς, δείχνουν ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται κοντά σε κάποια κομματική παράταξη, αλλά κοντά στον παλαιστινιακό λαό.
Σε γεύμα, το οποίο παρατέθηκε στην Άγκυρα, συναντήθηκαν με τον Αμπάς οι εκπρόσωποι των τουρκικών εφημερίδων και των τηλεοπτικών σταθμών. Εκεί έγινε φανερό και το χάος που υπάρχει στην υπόθεση αυτή. Αν και ο Αμπάς ανέφερε ότι «δεν αισθάνεται ανησυχία από την υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία στη Χαμάς στην υπόθεση της Γάζας, διότι και η Χαμάς εκπροσωπεί ένα μέρος του παλαιστινιακού λαού», εν τούτοις αμέσως μετά άρχισε τις επικρίσεις του.
Ανέφερε ότι η μη παράταση της εξάμηνης κατάπαυσης πυρός δεν επιτεύχθηκε λόγω άρνησης της Χαμάς, γεγονός που έδωσε στο Ισραήλ τη δυνατότητα επίθεσης, ότι οι Μουσουλμάνοι της Γάζας, λόγω παρεμπόδισης της Χαμάς, δεν μπορούν να μεταβούν φέτος για προσκύνημα στη Μέκκα και ότι η οργάνωση αυτή δεν επέδειξε την πρέπουσα σημασία στον έλεγχο της διόδου Refah.
Γενικά, οι πλέον ενδιαφέρουσες επικρίσεις του Αμπάς εναντίον της Χαμάς επικεντρώνονται σε δύο σημεία:
1 Η αντίληψη της Χαμάς περί δημοκρατίας είναι «μιας φοράς», δηλαδή μέχρι να κερδίσει τις εκλογές. Για το λόγο αυτό και επειδή θέλει να εμποδίσει τη μεταβίβαση της εξουσίας μέσω εκλογών, δεν επιθυμεί μια νέα εκλογική αναμέτρηση.

2 Η Χαμάς κινείται με την ψευδαίσθηση ότι, επειδή κέρδισε τις εκλογές, μπορεί να σβήσει και το παρελθόν όλου του κράτους. Για παράδειγμα, ο Αμπάς ερωτά: «Όταν το ΑΚΡ κέρδισε τις εκλογές, θέλησε να αποσύρει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ; Ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τις διεθνείς συμφωνίες; Όμως, η Χαμάς, μετά τη νίκη της στις παλαιστινιακές εκλογές, αποπειράθηκε να ακυρώσει όλες τις συμφωνίες των Η.Ε., που έχουν συναφθεί από το 1948 και εντεύθεν, όλες τις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου, ακόμη και το χρονοδιάγραμμα ειρήνης μεταξύ Παλαιστίνης ? Ισραήλ, τα πάντα».
Ο Αμπάς στο σημείο αυτό κάνει και μια έμμεση έκκληση προς την Τουρκία: «Αυτοί, οι οποίοι βρίσκονται στρατηγικά δίπλα στους Παλαιστίνιους, πρέπει να εξηγήσουν στη Χαμάς ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης».
Και ο δημοσιογράφος συνεχίζει: Τώρα, έχοντας την εικόνα αυτή, την οποία σκιαγράφησε ο Αμπάς, δεν γνωρίζουμε πώς μπορεί να επιτευχθεί μια προσέγγιση. Αυτό είναι και ένα ερώτημα, το οποίο απασχολεί όλους στην Άγκυρα. Πάντως, ο Μπαμπατζάν ανέφερε ότι η Τουρκία είναι υπέρ μιας «προσεγγιστικής κυβέρνησης». Μάλιστα μίλησε και για μια «τεχνοκρατική κυβέρνηση», η οποία θα έχει τη συναίνεση και των δύο κομμάτων. Από την πλευρά του, ο Αμπάς, πηγαίνοντας το μοντέλο αυτό λίγο παραπέρα, λέει: «Να σχηματισθεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία δεν θα περιλαμβάνει μέλη ούτε από τη Χαμάς, αλλά ούτε και από την Αλ Φατάχ, και η κυβέρνηση αυτή να οδηγήσει την Παλαιστίνη σε εκλογές μέσα σε 3 - 4 μήνες. Στις εκλογές αυτές να εκλεγεί τόσο ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, όσο και το Κοινοβούλιο. Όποιος βγει από τις κάλπες, αυτός να διοικήσει και την Παλαιστίνη».
Εκείνο, λοιπόν, που μένει να δούμε καταλήγει ο Yetkin είναι εάν ο Ερντογάν θα μπορέσει να πείσει τη Χαμάς. Άλλωστε είναι ο ίδιος, ο οποίος κάνει λόγο, σε όλα τα διεθνή φόρα, για τη νομιμότητα μιας κυβέρνησης, η οποία προέρχεται από τις κάλπες. Άραγε, μήπως όταν ο Γκιούλ και ο Μπαμπατζάν έλεγαν «η Χαμάς πρέπει να λάβει μια απόφαση», υπονοούσαν και αυτό;

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP