Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Κρίσιμη συνάντηση κορυφής στο Κρεμλίνο


Η Milliyet δημοσιεύει στις εσωτερικές της σελίδες ανταπόκριση του Τζενκ Μπασλαμίς από τη Μόσχα με τον τίτλο «Κρίσιμη συνάντηση κορυφής στο Κρεμλίνο», στην οποία αναφέρεται ότι η επίσκεψη, που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος Γκιούλ στις 12 Φεβρουαρίου στη Μόσχα, έχει μεγάλη σημασία από την πλευρά του μέλλοντος των σχέσεων Τουρκίας – Ρωσίας.
Σημειώνεται ότι οι ηγέτες των δυο χωρών ετοιμάζονται για τη συνάντηση κορυφής της Μόσχας, η οποία μπορεί να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα σε μια περίοδο, κατά την οποία η μεν Ρωσία προσπαθεί να συγκεντρώσει δυνάμεις έναντι των ΗΠΑ αναζητώντας νέους φίλους, η δε Τουρκία έχει ξεκινήσει να προ-βαίνει σε αναθεωρήσεις στην εξωτερική της πολιτική.


Η επίσκεψη του Προέδρου Γκιούλ, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου 2008, αλλά αναβλήθηκε για λόγους υγείας του Προέδρου, θα πραγματοποιηθεί τώρα μεταξύ 12 – 15 Φεβρουαρίου.
Ο Πρόεδρος Γκιούλ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μεντβέντεφ και τον Π/Θ Πούτιν, ενώ επίσης αναμένεται να επισκεφτεί και το Ταταριστάν.
Ο Πρέσβης της Τουρκίας στη Μόσχα Χαλίλ Ακιντζί δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι η επίσκεψη αυτή σχεδιάστηκε αρχικά ως «επίσημη επίσκεψη», αλλά αργότερα, για να γίνει αισθητή η σημασία που αποδίδεται σε αυτήν, μετατράπηκε από τη ρωσική πλευρά σε «κρατική επίσκεψη».
Ο ανταποκριτής σημειώνει ότι λόγω των προκαταλήψεων κατά τη δεκαετία του ’90, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ οι δυο χώρες απέφυγαν για μακρό χρονικό διάστημα το διάλογο, αλλά αργότερα, εξαιτίας και της σημασίας που απέκτησαν οι διμερείς οικονομικές τους σχέσεις, από τη δεκαετία του 2000 άρχισε να επι-διώκεται η ανάπτυξη στενότερων και ρεαλιστικότερων σχέσεων. Η επίσκεψη, το 2004, του τότε Προέ-δρου Πούτιν στην Άγκυρα άλλαξε ξαφνικά τη ροπή των διμερών σχέσεων και άνοιξε το δρόμο για στενή συνεργασία.
Το Κρεμλίνο, το οποίο έβλεπε για μακρό χρονικό διάστημα την Τουρκία ως «προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ», άλλαξε την προσέγγισή του, όταν αργότερα η Άγκυρα δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τα εδάφη της κατά την επιχείρηση στο Ιράκ. Το γεγονός ότι η Τουρκία ακολούθησε μια ισορροπημένη στάση, τον περασμένο Αύγουστο, στον πόλεμο Ρωσίας – Γεωργίας, το ότι απέφυγε να υποστηρίξει ξεκάθαρα την Τιφλίδα και το γεγονός ότι εφάρμοσε αυστηρά τους κανόνες της Συνθήκης του Μοντρέ στη διέλευση των αμερικανικών πλοίων, καταγράφηκαν με προσοχή από τη Μόσχα.
Ακόμη, το γεγονός ότι ο Π/Θ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα πρότεινε την «Πλατφόρμα Συνεργασίας και Σταθερότητας του Καυκάσου», είχε θετική απήχηση.
Η Μόσχα, η οποία επιθυμεί να κρατήσει τις ΗΠΑ σε απόσταση από τη Μαύρη Θάλασσα και ειδικότερα από τον Καύκασο, θεωρεί την Τουρκία ως τη μοναδική χώρα, με την οποία μπορεί να έχει ιδιαίτερη συνεργασία στον τομέα αυτό.
Η Ρωσία, για να μπορέσει να προσελκύσει κοντά της την Άγκυρα, προέβη σε ανοικτή έκκληση προς την Αρμενία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία. Η δε Άγκυρα, η οποία επιθυμεί να γίνει ένας από τους μεγάλους παίκτες στον Καύκασο χάρη στην υποστήριξη της Μόσχας, υπολογίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσει τον εαυτό της στις σχέσεις της με τη Δύση.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP