Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Οι προκλήσεις κατά της Ελλάδος και οι αντιδράσεις της


Έχει πολλαπλή σημασία η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι κατά τη 15λεπτη επικοινωνία του πρωθυπουργού μας και του κ. Πούτιν, με πρωτοβουλία του τελευταίου, «έγινε και ανασκόπηση της διμερούς συνεργασίας, που εξελίσσεται ομαλά στα ενεργειακά, τα οικονομικά, τα τουριστικά, τα αμυντικά θέματα και γενικότερα σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος». Ιδιαιτέρως, η συνεργασία ως προς την άμυνα, που έχει εθνικό ενδιαφέρον, δεν διευκρινίσθηκε. Κατά την απλή ερμηνεία της δηλώσεως αυτής, είναι δυνατόν να αναφέρεται μόνον στους εξοπλισμούς. Αν όμως της αποδοθεί βαθύτερο νόημα, δημιουργούνται ερωτηματικά, ως προς...την έκταση της συνεργασίας επί αμυντικών θεμάτων.
Πάντως, στην Τουρκία τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία. Μετά τη σύλληψη πολλών αποστράτων αξιωματικών και ευαρίθμων άλλων εν ενεργεία, ως ενεχομένων σε συνομωσία ανατροπής της νομίμως εκλεγείσης κυβερνήσεως του κ. Ερντογάν, συνελήφθη στη συνέχεια και ένας εισαγγελεύς, επίσης εν ενεργεία, ως συμμέτοχος της αυτής συνομωσίας.
Η σύλληψη του τελευταίου προκάλεσε και την αντίδραση, του προέδρου της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέως της Τουρκίας. Εν τούτοις, αν και το βαθύ κεμαλικό κράτος έχει πλοκάμους στις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Δικαιοσύνη, ο κ. Ερντογάν φαίνεται να επικρατεί.
Η ένταση των τελευταίων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, αν δεν ενθαρρύνεται από ξένη δύναμη, επιδιώκουσα προφανώς την πολιτική αποσταθεροποίηση της Ελλάδος και την πτώση της κυβερνήσεώς της, αποβλέπει οπωσδήποτε στο να δημιουργήσει προστριβές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, ώστε η κυβέρνηση της τελευταίας να ευρεθεί σε δύσκολη θέση και να ζητήσει τη βοήθειά της.
Ωστόσο, η τουρκική προκλητικότητα έχει υπερβεί κάθε όριο. Στα τελευταία γυμνάσια του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο, η τουρκική φρεγάτα «Turgut Reis» έπλευσε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, για διάστημα μεγαλύτερο των οκτώ ωρών. Το τουρκικό πλοίο, ξεκινώντας από θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σκύρου, κινήθηκε με νότια και νοτιοδυτική κατεύθυνση ως τις 12.45’, οπότε και ανέστρεψε πορεία μεταξύ Κέας και Μακρονήσου, ακυρώνοντας κάθε δικαίωμα «αβλαβούς διέλευσης» και καταδεικνύοντας, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια ιδιαιτέρως διαφοροποιημένη επιχείρηση πρόκλησης, με τουρκική στρατιωτική παρουσία στα ανοικτά της Αττικής και σε απόσταση 5 περίπου μιλίων από την ακτή της!
Τα ελληνικά επιτελεία παρέμεναν προσηλωμένα στις διατάξεις του ναυτικού δικαίου και απέφυγαν κάθε τριβή, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο. Ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Μπουμπουλίνα», που παρακολουθούσε την πορεία του τουρκικού πλοίου, επικοινώνησε δια του ασυρμάτου δύο φορές με τον Τούρκο συνάδελφό του, αλλά εκείνος τον αγνόησε προκλητικά. Συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά του και την παράνομη πορεία του, πλέοντας στα δυτικά της Κέας, σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από το νησί και αντιστοίχως από τις ακτές της Αττικής. Η πορεία διήρκεσε ως αργά το απόγευμα, η δε τουρκική φρεγάτα κινήθηκε εν συνεχεία βορειοανατολικά, περνώντας και πάλι από το Κάβο Ντόρο στις 17.00’
Εξάλλου τέσσερις σχηματισμοί με δεκατέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, από τα οποία τα έξι ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν τέσσερις παραβάσεις και τρεις παραβιάσεις στο κεντρικό Αιγαίο, χωρίς να σημειωθεί καμία εμπλοκή με τα ελληνικά μαχητικά.
Στις τουρκικές ναυτικές και αεροπορικές αυτές προκλήσεις η κυβέρνηση απήντησε υποτονικώς. Η υπουργός των Εξωτερικών εδήλωσε, ότι χρειάζεται «σοβαρότητα και νηφαλιότητα». Επανέλαβε ότι «αναλύεται η στάση της Τουρκίας από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης και από το ΓΕΕΘΑ». Και προσέθεσε, ότι υπάρχουν παραβάσεις και παραβιάσεις των Τούρκων τα τελευταία χρόνια, τις οποίες η Ελλάδα «αξιολογεί», όπως «αξιολογεί και τη βούληση της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ε.Ε. Τέλος, είπε ότι δύο ελληνικές κυβερνήσεις (προφανώς αυτές του κ. Σημίτη και του κ. Καραμανλή) έχουν υποστηρίξει την Άγκυρα στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ε.Ε., για την οποία προϋπόθεση είναι και η καλή γειτονία»!
Ο δε υπουργός Αμύνης, αφού επανέλαβε τα περί «ανάγκης, ψυχραιμίας και προσεκτικότητος» προσέθεσε ότι «πιστεύει πως οι Τούρκοι θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τέτοιες υπερπτήσεις»! Αλλά οι Τούρκοι δεν αντελήφθησαν τη σημασία των παραβιάσεών τους, όταν είχαμε ισορροπία δυνάμεων, θα το αντιληφθούν τώρα που έχουν υπεροπλία; Έχει ιστορικώς αποδειχθεί, ότι οι δειλοί ψάχνουν να βρουν τρόπους να αποφύγουν το καθήκον τους, αυτοαποκαλούνται δε προσεκτικοί, όπως ο φιλάργυρος αυτοχαρακτηρίζεται οικονόμος!
Οι σκεπτόμενοι Έλληνες απορούν και διερωτώνται, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν διαμαρτύρεται εντονότατα στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., για τις ιταμώτατες προκλήσεις των Τούρκων στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Ελλάδος. Και μάλιστα όταν οι Τούρκοι διαμαρτύρονται εναντίον μας στους αυτούς οργανισμούς, χωρίς να έχουν δίκαιο. Ομοίως απορούν γιατί η Ελλάδα δεν προσέφυγε κατά της Τουρκίας για την απόφαση του Κοινοβουλίου της να θεωρηθεί casus belli η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Οι άσπονδοι φίλοι μας Τούρκοι και υποκινητές τους, ας μην παρασύρονται από την υπομονή και ανεκτικότητα των Ελλήνων. Ας ανατρέξουν λίγο στην πρόσφατη ιστορία, για να διαπιστώσουν ότι οι Έλληνες το ίδιο έκαναν και στις προκλήσεις του Μουσολίνι. Όταν όμως ήρθε η ώρα της συγκρούσεως, πολέμησαν ως λέοντες. Αυτό ας μην το λησμονούν, τόσο οι εχθροί, όσον και οι φίλοι μας.
Στην ισραηλινή εφημερίδα «Xaarets» ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού αντισυνταγματάρχης P. Reinter, εδήλωσε, ότι 325 κοντέϊνερς πυρομαχικών μεταφέρονται, από γερμανική εταιρεία και από το λιμένα του Αστακού προς εκείνον του Asntot του Ισραήλ. Ομοίως ο γραμματέας Άμυνας του αμερικανικού Πενταγώνου, ομιλών στον ΑΝΤ1 επιβεβαίωσε την προγραμματισμένη μεταφορά εξοπλισμών στο Ισραήλ, διά του άνω ελληνικού λιμένος. Εντυπωσιάζει το γεγονός, ότι οι άνω δύο Αμερικανοί αποκαλύπτουν μία πράξη, η οποία, ως εκ της φύσεώς της, είναι απόρρητη.
Η υπουργός Εξωτερικών, εξερχομένη του Μαξίμου, μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπεγράμμισε ότι επί του θέματος της άνω μεταφοράς υπήρξε ρητή και κατηγορηματική δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου της, ότι «Θέμα ανεφοδιασμού του Ισραήλ από ελληνικό λιμένα δεν υπάρχει».
Ενόψει όλων τούτων μπορεί να συμπεράνει κανείς, ότι υπήρξε, ίσως, κάποια αρχική συζήτηση επί του θέματος. Στη συνέχεια όμως η ελληνική κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμνα και δεν επέτρεψε να γίνει η μεταφορά αυτή, με αποτέλεσμα να χολωθούν, εκείνοι που ήθελαν να την πραγματοποιήσουν. Διαφορετικά δεν εξηγείται ούτε είναι νοητή η αποκάλυψη της ανωτέρω απορρήτου πληροφορίας, από δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.
Στο πλαίσιο των αντιδράσεων εναντίον της Ελλάδος πρέπει να ενταχθούν και οι τελευταίες ενέργειες των Σκοπιανών. Ενώ κατά την διάρκεια των ταραχών και καταστροφών, που προκάλεσαν οι αναρχικοί, εκείνοι σιωπούσαν, ο δε κ. Νίμιτς είχε κυριολεκτικώς εξαφανιστεί και διακόψει πάσα επικοινωνία με την Ελλάδα, αιφνιδίως, τόσο τα Σκόπια, όσο και ο τελευταίος, άλλαξαν στάση. Τα μεν Σκόπια ονόμασαν την Λεωφόρο, που ενώνει την χώρα τους με την Γιουγκοσλαβία, στις δαπάνες κατασκευής της οποίας συνέβαλε και η Ελλάδα, ως Λεωφόρο Φιλίππου Β’. Ο δε κ. Νίμιτς επανέλαβε τη διαμεσολαβητική του προσπάθεια. Αφού όμως προηγουμένως προειδοποιήθηκε κατά κάποιο τρόπο η ελληνική κυβέρνηση από μία «μη κυβερνητική οργάνωση», πως πρέπει να αναγνωρίσει την εθνικότητα και γλώσσα των Σκοπιανών, προκειμένου να λυθεί η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών επί του ονόματος των Σκοπίων!
Η κυβέρνηση όμως οφείλει να καταστήσει σαφές, ότι ουδέποτε θα αναγνωρίσει στους Σκοπιανούς μακεδονική εθνικότητα, ούτε θα δεχθεί ότι η σλάβικη γλώσσα τους αποτελεί ιδιαίτερο μακεδονικό γλωσσικό ιδίωμα. Χωρίς την αναγνώριση της Ελλάδος, ό,τι και αν κάνουν οι Σκοπιανοί και όσοι και αν τους αναγνωρίσουν, δεν θα αποκτήσουν ποτέ την εθνικότητα που επιδιώκουν. Αλλά δεν είναι δυνατόν ποτέ να βρεθεί ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την εθνικότητα αυτή. Εκείνοι που θα θελήσουν να το επιχειρήσουν, θα καταστούν στο λαό μισητοί και θα περάσουν στην ιστορία ως κατάπτυστοι ανθέλληνες.

Β.Α. ΚΟΚΚΙΝΟΣ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΡΟΝΟΣ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP