Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Ο Δήμαρχος των Σκοπίων είπε όχι στον Γκρούεφσκι για το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου


Έφιππο Αλέξανδρο 30 μέτρων, που κατασκευάζεται στη Φλωρεντία, άγαλμα της Κλεοπάτρας και επίσημο αίτημα στο Ιράκ για μνημείο στα Γαυγάμηλα περιλαμβάνει η... μνημειώδης υστερία της ηγεσίας των Σκοπίων

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου... βουλιάζει τα Σκόπια. Τα όσα συμβαίνουν αυτό το διάστημα στη γειτονική χώρα, με την προσπάθεια να δημιουργήσουν τεχνητά αρχαία μακεδονική ταυτότητα, σπέρνοντας αγάλματα και προχωρώντας σε μαζικές μετονομασίες με αρχαία μακεδονικά ονόματα, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ευτράπελα, αν δεν αποτελούσαν την αιχμή μιας εθνικιστικής πολιτικής, η οποία κατευθύνεται από την ίδια την κυβέρνηση και στρέφεται πρώτα απ όλα κατά της Ελλάδας.
Αυτές τις μέρες πρωτοσέλιδα εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και εκπομπές τηλεοπτικών καναλιών ασχολούνται με το ποιο θα είναι το μέγεθος του τεράστιου αγάλματος που θα στηθεί στην κεντρική πλατεία "Μακεδονία" της πόλης των Σκοπίων και προς ποια κατεύθυνση θα είναι στραμμένο, ενώ το όλο θέμα αντιμετωπίζεται από τις αρχές περίπου ως κρατικό μυστικό.


Εκτός ορίων οι προκλήσεις
Η τοποθέτηση του αγάλματος αποτελεί την κορύφωση μιας υστερίας με τους αρχαίους Μακεδόνες, την οποία καλλιεργεί η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, σε μια προσπάθεια να πλαστογραφήσει την Ιστορία, να μεταλλαχτεί η σλαβική προέλευση των γειτόνων μας και να εμφανιστούν ως απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων.
Οι πληροφορίες για την εγκατάσταση του αγάλματος έχουν κορυφωθεί αυτές τις μέρες.
Μάλιστα τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης επιδίδονται σε μια πλειοδοσία γύρω από το ύψος του αγάλματος και από 15 μέτρα, όπως λεγόταν μέχρι τώρα, κάνουν πλέον λόγο για... 30.
Χαρακτηριστικά είναι όσα δημοσίευσε ένα από τα πιο γνωστά πολιτικά περιοδικά της ΠΓΔΜ το "Focus", το οποίο κυκλοφόρησε στο εξώφυλλό του με μια φωτογραφία της κεντρικής πλατείας των Σκοπίων όπου με φωτομοντάζ έχει τοποθετηθεί στο κέντρο της το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μεταφέρει τις πληροφορίες, με ερωτηματικό, για ύψος 30 μέτρων, καθώς και για εάν το άγαλμα θα βλέπει προς την Ανατολή (δηλ. τη Βουλγαρία) ή νότια (δηλ. προς την Ελλάδα).
Σε άλλη επίσης φωτογραφία-φωτομοντάζ προσθέτει στην πλατεία και ένα άγαλμα της... Κλεοπάτρας, αφού τα Σκόπια διεκδικούν κι αυτή ως δική τους, ως μακεδονικής καταγωγής.
Οι πληροφορίες γύρω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι αρκετά συγκεχυμένες τους τελευταίους μήνεςστο γειτονικό κρατίδιο. Ετσι φέρεται πως κατασκευάζεται στη Φλωρεντία της Ιταλίας, χωρίς να αποκαλύπτεται το όνομα του καλλιτέχνη.
Στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων η υποδομή που έχει δημιουργηθεί είναι για την κατασκευή ενός μεγάλου σιντριβανιού, ενώ ο επικεφαλής του μητροπολιτικού δήμου, που αντιδρά στην τοποθέτηση του αγάλματος, προτείνει να προστεθεί σ' αυτό η φιγούρα του τραγουδιστή της ποπ Τόσε Πρόεφσκι, που σκοτώθηκε σε δυστύχημα το 2007.
Κάποιοι μάλιστα στα Σκόπια μιλούν για ενδεχόμενο κάζο σε περίπτωση που επιχειρηθεί να τοποθετηθεί το τεράστιο άγαλμα των 30 μέτρων, αφού υπάρχει κίνδυνος ακόμη και να βουλιάξει η καντρική πλατεία της πρωτεύουσας από το βάρος του.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο θα γινόταν η τοποθέτηση του αγάλματος, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν. Ισως ο Νίκολα Γκρούεφσκι αποφάσισε να περιμένει μέχρι τις 22 Μαρτίου, ώστε να εκλεγεί καινούργιος μητροπολιτικός δήμαρχος στα Σκόπια και να υλοποιήσει το εγχείρημά του χωρίς καμία αντίδραση.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ - Εμφύλιος για το έκτρωμα
Το φαραωνικό άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου έγινε αιτία να ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ της δημάρχου του κεντρικού δήμου, όπου βρίσκεται και η κεντρική πλατεία, της Βιολέτας Αλάροβα, καθώς και του δημάρχου του μητροπολιτικού δήμου των Σκοπίων Τρύφωνα Κόστοφσκι.
Η πρώτη που ανήκει στο VMRO-DPMNE συνεργάζεται με την κυβέρνηση σε όλη αυτή την επιχείρηση με τα "αγάλματα των αρχαίων Μακεδόνων". Ομως την ευθύνη της κεντρικής πλατείας έχει η διοίκηση του μητροπολιτικού δήμου και ο επικεφαλής της Τρ. Κόστοφσκι έχει αντιδράσει ανοικτά στην τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ο τελευταίος, που είναι επιχειρηματίας, έχει επικρίνει επανειλημμένα την εθνικιστική πολιτική του Ν. Γκρούεφσκι και αντιμετωπίζει με σκωπτικό τρόπο όλα αυτά τα περί αρχαίας μακεδονικής ταυτότητας, ενώ αυτές τις μέρες ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές για την Τ.Α. που θα γίνουν παράλληλα με τις προεδρικές, στις 22 Μαρτίου. Ο Πέτκοφσκι έχει δηλώσει πως όσο θα είναι δήμαρχος δεν πρόκειται να επιτρέψει την τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Με... κοινοτικά ευρώ τα έργα που παραποιούν την Ιστορία
Από την αρχή του χρόνου η σκοπιανή ηγεσία κλιμακώνει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας. Με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης τη σημαδιακή ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου 2009, έγινε η μετονομασία του οδικού άξονα 10 από τα σύνορα της Ελλάδας μέχρι τα σύνορα με τη Σερβία σε "Μεγάλου Αλεξάνδρου".
Ιδιαίτερα για τον δρόμο αυτό δημιουργείται ξεχωριστό θέμα, δεδομένου ότι η κατασκευή ενός σημαντικού τμήματος γίνεται με χρήματα της Ε.Ε. που σημαίνει και συμμετοχή της Ελλάδας.
Με την ίδια απόφαση το ανοικτό δημοτικό στάδιο της πόλης των Σκοπίων μετονομάστηκε σε "Αρένα του Φιλίππου του Β'".
Παράλληλα έγινε γνωστό ότι μετά τη μετονομασία πριν από δύο χρόνια του αεροδρομίου Πέτροβατς-Σκοπίων σε Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου έσπευσαν να τοποθετήσουν στο κέντρο της αίθουσας μια κακόγουστη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο νέο αεροδρόμιο στο Στιπ θα δοθεί το όνομα του Φιλίππου.
Οι προκλήσεις
Στα τέλη Δεκεμβρίου ο ίδιος ο Ν. Γκρούεφσκι εγκαινίασε στο Εθνικό Μουσείο των Σκοπίων μια νέα έκθεση με αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές των τελευταίων χρόνων και βέβαια δεν παρέλειψε να μιλήσει εμφαντικά για συνέχεια της ιστορίας της Μακεδονίας εδώ και 5.000.
Μάλιστα, ορισμένα από τα αγάλματα, που φέρουν επιγραφές στα αρχαία ελληνικά και στα λατινικά, αντί για το μουσείο τοποθετήθηκαν μαζί με άλλα έξω από το κτίριο της κυβέρνησης. Με προφανή σκοπό να τα βλέπουν πρώτα απ' όλα οι ξένοι επίσημοι που επισκέπτονται τη χώρα και να δημιουργείται μια ψευδής εικόνα για την πραγματική της ιστορία. Την ίδια ώρα έχουν πυκνώσει ρεπορτάζ στην κρατική τηλεόραση με έρευνες Σκοπιανών «ιστορικών».
Θέλουν να κάνουν μνημείο και στα Γαυγάμηλα
Το θράσος και οι προκλήσεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ δεν έχουν όρια. Σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών διπλωματικών αρχών στο Ιράκ, που ενημέρωσαν την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ζήτησε από την κυβέρνηση του Ιράκ να στήσει ένα μνημείο στην περιοχή του Αρμπίλ στο Βόρειο Ιράκ για τη Μάχη του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Γαυγάμηλα. Την περιοχή αυτή, που βρίσκεται στην περιοχή των Κούρδων, ελέγχει ο Κούρδος ηγέτης Μασέρ Μπαρζανί.
Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν περιορίζεται σε όσα ανιστόρητα κάνει εντός της χώρας, αλλά όπως φαίνεται πλέον παίρνει πρωτοβουλίες και στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια οικειοποίησης της ελληνικής ιστορίας.
Πριν από λίγο καιρό εμφανίστηκε στα Σκόπια και ένας «καθηγητής» που δηλώνει επίτιμος πρόεδρος της Rock art Academy. Ο Ντούσκο Αλέξοβσκι δήλωσε ότι ανακάλυψε τα πρώτα ίχνη της παλιάς μακεδονικής γλώσσας που χρονολογείται, όπως υποστηρίζει, εδώ και 4.000 χρόνια.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
Από το Έθνος


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP