Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Πιο αξιόπιστος ο Γκιούλ από τον Ερντογάν, για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του wikileaks


Σύμφωνα με τηλεγράφημα του wikileaks, οι ΗΠΑ θεωρούσαν τον Αμπντουλάχ Γκιούλ, πιο αξιόπιστο και πιο ρεαλιστή σε σχέση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο τηλεγράφημα που σήμερα αποκαλύπτουν τα ΝΕΑ, ο ανασχηματισμός του 2009 στη κυβέρνηση Ερντογάν και η ένταξη συντηρητικών Ισλαμικών στοιχείων, ήταν η έκπτωση του ενόψει των εκλογών του 2011.

Τα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν ότι ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας ήταν το μεγάλο στοίχημα του Ερτνογάν έπειτα από τη νίκη του στις εκλογές του 2007. “Εάν το ΑΚΡ δεν τα κατάφερνε τότε θα χρεωνόταν εξ’ολοκλήρου την αποτυχία”.

Στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της Κυριακής, όλα δείχνουν ότι ο Ερντογάν θα σαρώσει, παρά τις προτιμήσεις των Αμερικανών. Το ποσοστό του κόμματος για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη, ΑΚΡ αγγίζει το 46,5%. Με αυτό το ποσοστό σχηματίζει ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση με περισσότερους από 330 βουλευτές στη Τουρκική Βουλή.

Οι κεμαλιστές, δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα, έρχεται δεύτερο με ποσοστό 26,8%, ενώ οι εθνικιστές, ακροδεξιοί, γκρίζοι λύκοι, πιάνουν ένα ποσοστό της τάξης του 10%. Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι που υποστηρίζονται από τους Κούρδους, με ποσοστό 6,7%.

onalert.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP