Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

Τουρκία: Πολιτική κρίση ενόψει εκλογών


Πολιτική κρίση ενόψει εκλογών ξέσπασε στην Τουρκία, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση του κυβερνητικού διατάγματος, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης και θεσμοθετεί τη νέα δομή του υπουργικού συμβουλίου, έτσι όπως την είχε εξαγγείλει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από μερικές μέρες.

Τον περασμένο Μάρτιο, η κυβέρνηση Ερντογάν είχε λάβει από την Εθνοσυνέλευση εξουσιοδότηση για έκδοση κυβερνητικών διαταγμάτων με ισχύ νόμου. Πριν από μερικές μέρες, ο κ. Ερντογάν είχε εξαγγείλει την αναδόμηση του υπουργικού συμβουλίου, με τρόπο που θα καταργηθούν τα υπουργεία άνευ χαρτοφυλακίου και τα αντικείμενά τους θα μεταβιβασθούν σε υπουργούς με χαρτοφυλάκιο. Για παράδειγμα: θα συσταθεί υπουργείο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι σήμερα υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για θέματα ΕΕ, ήταν ο Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ουσιαστικά η σημαντικότερη αλλαγή είναι η σύσταση υπουργείου Ανάπτυξης: Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παίρνει μορφή υπουργείου ο τουρκικός "Κρατικός Οργανισμός Σχεδιασμού". Παράλληλα δημιουργείται ο θεσμός του αναπληρωτή υπουργού σε όλα τα υπουργεία. Με βάση το διάταγμα, για τις ανάγκες των συνολικά εννιά νέων υπουργείων, θα προκηρυχθούν 118.209 νέες θέσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Ισά Γκιοκ, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε σήμερα ότι αύριο το κόμμα του θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση του εν λόγω και άλλων τριών διαταγμάτων, που ενέκρινε η κυβέρνηση Ερντογάν τους τελευταίους δύο μήνες.

http://www.nooz.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP