Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Στροφή στη θρησκεία στα κατεχόμενα >Λειτουργία θρησκευτικής σχολής για εκπαίδευση Τ/κ


ΟΙ Τ/κείναι μια μουσουλμανική κοινωνία που δεν έχει την ανάγκη της μουσουλμανοποίησης, ούτε υπάρχουν δυσκολίες στο θέμα της θρησκείας, ενώ οι πεποιθήσεις του καθενός είναι ελεύθερες, δήλωσε ο «επικεφαλής» της «διεύθυνσης θρησκευτικών υπηρεσιών», Ταλίπ Αταλάι στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου από τότε που ανέλαβε τη θέση αυτή στα κατεχόμενα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Αταλάι ανέφερε ότι πρόθεσή του δεν ήταν να υπεισέλθει σε κανέναν καβγά και πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως η κοινωνία των Τ/κ είναι πιο «κοσμική» και πως και ο ίδιος θέλει μια πιο κοσμική «διεύθυνση θρησκευτικών».

Παρ’ αυτά επέμεινε στη λειτουργία θρησκευτικής σχολής στα κατεχόμενα προκειμένου να εκπαιδευτούν Τ/κ που με την αποφοίτησή τους θα αναλάβουν θρησκευτικά καθήκοντα. Υπάρχουν πολλοί, είπε, στο νησί που δεν ξέρουν να κάνουν την προσευχή τους.

Στη «διεύθυνση θρησκευτικών υπηρεσιών», ανέφερε, εργάζονται 315 άτομα, όσοι από τους οποίους εργάζονται στα κεντρικά δεν έχουν γραφείο να κάτσουν, προσθέτοντας ότι βγήκαν σε προσφορές για να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις στο κτήριο.

Επανέλαβε ότι στα κατεχόμενα λειτουργούν 185 τζαμιά και απασχολούνται 253 λειτουργοί εκ των οποίων οι 22 μόνιμοι. Μόνο 52 είναι απόφοιτοι ιερατικών σχολών προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι Τ/κ. Για τα φροντιστήρια κορανίου είπε ότι αυτά θα συνεχίσουν από τη στιγμή που υπάρχει ζήτηση.

Η «Χαλκίν Σεσί» αφιερώνει το κύριο θέμα της στις δηλώσεις Αταλάι και γράφει ότι μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ισχύ που έχει η Εκκλησία της Κύπρου στις ελεύθερες περιοχές, δηλώνοντας ότι απαιτείται η ενίσχυση της θρησκείας στα κατεχόμενα.

Στα κατεχόμενα, από τους εργαζόμενους στα τζαμιά, συνέχισε ο κ. Αταλάι, 77 είναι απόφοιτοι δημοτικού και μόνο 52 έχουν αποφοιτήσει από θρησκευτικά λύκεια (Ιμάμ χατίπ), με περισσότερους από μισούς εκ των οποίων δεν είναι καν «υπήκοοι» του ψευδοκράτους, αναφέροντας ότι οι απόφοιτοι πανεπιστημίων στα κατεχόμενα είναι πολλοί περισσότεροι απ’ ό,τι στην Τουρκία, συγκριτικά με τον πληθυσμό. Σε ολόκληρο το νησί, σύμφωνα με τον Αταλάι, υπάρχουν περίπου 300 τζαμιά.

Οι Τ/κ, είπε, δείχνουν μεγαλύτερο σεβασμό και σημασία απ’ ό,τι στην Τουρκία, «αλλά στις γιορτές και τις κηδείες πολλά άτομα δεν ξέρουν να κάνουν την προσευχή τους».
Διδασκαλία του Κορανίου

Ο Φαζίλ Κουτσιούκ, συνέχισε ο Αταλάι, είχε στείλει σε θρησκευτικά λύκεια για εκπαίδευση νέους από τα κατεχόμενα. Ερωτηθείς εάν θα συνεχισθούν τα καλοκαιρινά μαθήματα κορανίου, που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα, ο κ. Αταλάι απάντησε ότι τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν με μοντέρνο τρόπο, χωρίς να ενοχλούν και θα διδάσκονται από ειδικά εκπαιδευμένους, με παιδαγωγικές μεθόδους, σε συνεργασία και με το «υπουργείο» παιδείας.

Επικαλούμενος δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας «Γενί Ντουζέν» ότι, σύμφωνα με έρευνα, τα παιδιά που δεν έχουν πάει εκκλησία στις ελεύθερες περιοχές φθάνουν μόλις το 1%, ο Αταλάι είπε ότι ο αντίστοιχος αριθμός στα κατεχόμενα που δεν πήγε σε τζαμί είναι 38%. Στα κατεχόμενα, πρόσθεσε, ακόμα και αν κάποιος είναι άθεος φέρει μουσουλμανικό όνομα.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 22/05/2011

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP