Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Κούρδοι της Τουρκίας: Απεργία πείνας επ ‘αόριστον σε όλες τις φυλακές


Οι Κούρδοι πολιτικοί κρατούμενοι ξεκίνησαν μια απεργία πείνας διαρκείας από τις 9 Απριλίου σε όλες τις φυλακές της χώρας για να διαμαρτυρηθούν έναντι των συνθηκών στις φυλακές που έγιναν χειρότερες από ποτέ. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της εκστρατείας ανυπακοής που επεκτείνεται μεταξύ άλλων και με τις «Πολιτικές Παρασκευές». «Τα αιτήματα του λαού μας είναι και δικά μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την ικανοποίηση των απαιτήσεων μας», δήλωσαν σε ανακοίνωση τους οι κρατούμενοι του PKK.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΥΗΣ

Το Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP), καθώς και το Κογκρέσο της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), δύο κουρδικές οργανώσεις, ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου μια εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής γύρω από τέσσερα βασικά αιτήματα: την άμεση παύση των στρατιωτικών και πολιτικών επιχειρήσεων, τη συνταγματική εγγύηση της εκπαίδευσης σε κουρδική γλώσσα και της χρήσης της κουρδικής στην δημόσια διοίκηση, τη κατάργηση του εκλογικού ορίου του 10%, το περίφημο φράγμα που περιορίζει σημαντικά την αντιπροσώπευση του κουρδικού λαού στο Κοινοβούλιο και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησης που επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, οι πολιτικοί κρατούμενοι υποστηρίζουν ότι δεν περνά μια μέρα χωρίς είδηση για βασανιστήρια, βίαιη μεταφορά και επιθέσεις. «Εμείς δεν θα εκφοβούμαστε από τέτοιες επιθέσεις και βασανιστήρια στις φυλακές, το αντίθετο, δεν θα διστάσουμε να σκληραίνουμε τον αγώνα», δήλωσαν, τονίζοντας ότι δεν θα παραιτηθούν έως ότου η κυβέρνηση του ΑΚΡ θα σταματήσει την «γενοκτονική» και «απάνθρωπη» πολιτική της κατά του κουρδικού λαού. Η δήλωση κάλεσε όλους τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους δημοκρατικούς κύκλους να σπάσουν τη σιωπή τους και να υποστηρίξουν τα κινήματα της πολιτικής ανυπακοής.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Το τουρκικό κράτος σκότωσε τουλάχιστον 15 αγωνιστές του ΡΚΚ, συνέλαβε περισσότερους από 350 και φυλάκισε 149 άλλους από τη 1η Μαρτίου έως τη 8η Απριλίου, αγνοώντας τα θεμιτά αιτήματα του κουρδικού λαού που εκφράστηκαν κατά την εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής. Αυτή η χωρίς προηγούμενο εκστρατεία κερδίζει έδαφος κάθε μέρα. Σκηνές «για μια λύση του κουρδικού ζητήματος» έχουν εγκατασταθεί σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, Μερσίνα, Άδανα, Αϊδινίο, Σμύρνη, Ντιγιαρμπακίρ, Μαρντίν, Χακάρι, Μπατμαν, Αγκρι, Σιρνάκ, Ελαζίγκ, Μπίγκολ και Σιίρτ.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ
Οι Κούρδοι έχουν αρχίσει να αρνούνται να προσευχηθούν πίσω από τους Ιμάμηδες της κυβέρνησης του ΑΚΡ, δρομολογώντας «Πολιτικές Παρασκευές». Με αυτή την κίνηση, οι Κούρδοι καταγγέλλουν «το στρατό του ιμάμηδων», ένα σχέδιο της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από το στρατό για την καταπολέμηση του PKK και για να σιωπούν οι διεκδικήσεις τους. Το Ντιανέτ, η θρησκευτική αρχή, σχεδιάζει να κατασκευάσει 1.362 νέα τεμένη και να στείλει «ειδικούς ιμάμηδες» στην κουρδική περιοχή. Ένα σχέδιο για τα «σπίτια των Ιμάμηδων» αναπτύχθηκε στο πλαίσιο ενός «σχεδίου δράσης έκτακτης ανάγκης» από το Ντιανέτ, το οποία απαιτεί 80 εκατομμύρια ΤΛ για τα τζαμιά και τα 100 εκατομμύρια ΤΛ για τις κατοικίες. Οι προσευχές γίνονται κάθε Παρασκευή μπροστά από τις σκηνές με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΙΜΑΜΗΔΕΣ
«Ο λαός μας δεν πρέπει να κάνει προσευχές πίσω από αυτούς τους ρατσιστές ιμάμηδες μέλη της αδελφότητας Γκιουλέν, μια οργάνωση κοντά στην κυβέρνηση, που αποστέλλονται από το κράτος. Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ αυτών των ιμάμηδων και της JITEM », δήλωσε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συν-πρόεδρος του κουρδικού κόμματος BDP.

Η υπηρεσία πληροφοριών της χωροφυλακής, η JITEM, η ύπαρξη της οποίας αμφισβητήθηκε από τους επισήμους, είναι ένα από τα όργανα του ειδικού πολέμου ή «βρώμικου πόλεμου» κατά των Κούρδων.
Κατηγορούνται για εξωδικαστικές εκτελέσεις, βασανιστήρια, απαγωγές και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP