Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ο Χριστόφιας αύριο στην Αθήνα – Τουρκική “προβοκάτσια”!


Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Όπως ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της πολύ συχνής συνεννόησης, ενημέρωσης και στενού συντονισμού και στενής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας για το Κυπριακό και για άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Εξάλλου, ο διευθυντής του γραφείου του Κύπριου προέδρου Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι πρώτιστος στόχος της συνάντησης Παπανδρέου – Χριστόφια είναι η ανάλυση των εξελίξεων στο Κυπριακό και η ανταλλαγή απόψεων, μετά και τη συνάντηση της Γενεύης. Ο κ. Χριστοφίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητηθούν και άλλα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σε ερώτηση κατά πόσο τίθεται θέμα έναρξης συζητήσεων για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Κύπρου και Ελλάδας κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι “πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ με όλα τα γειτονικά κράτη“. Ωστόσο, είπε ότι δεν είναι σε θέση να πει κατά πόσο αυτό το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση και με την Ελλάδα.

“Προβοκάτσια”

Την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου προτείνει η έκθεση προόδου της Ε.Ε. για την Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Βατάν», η οποία κάνει λόγο για σκλήρυνση της στάσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση. Στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων πως κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα την έκθεση προόδου της Τουρκίας, το λεκτικό που αφορά το κεφάλαιο του Κυπριακού θα είναι σκληρό.

Η “είδηση” αυτή φέρεται να αποτελεί τουρκική προβοκάτσι προκειμένου να μην κινηθεί το Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο στην κατεύθυνση που ζητά η Λευκωσία, καθώς στο σχέδιο του σχετικού ψηφίσματος όχι μόνο απουσιάζει η παραπομπή στο θέμα της Αμμοχώστου αλλά και μια σειρά ακόμη ζητημάτ ων που περιείχαν τα προηγούμενα αντίστοιχα ψηφίσματα.

http://e-dragoumanos.gr/?p=10842

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP