Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Κοντά σε συμφωνία Τουρκία και Ισραήλ


Πολύ κοντά σε συμφωνία φέρεται να βρίσκονται Τουρκία και Ισραήλ, σύμφωνα με βρετανικές πηγές, προκειμένου να επιστρέψει ο Τούρκος πρέσβης στο Τελ Αβίβ και να μεταβεί νέος πρέσβης του Ισραήλ στην Άγκυρα. Η επιχείρηση “επανασύνδεσης”, είχε σαν αρχή την αποστολή τουρκικού πυροσβεστικού αεροσκάφους στο Ισραήλ, προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεση της μεγάλη πυρκαγιάς στα ΒΔ του Ισραήλ. Η απόφαση αυτή της Άγκυρας, ερμηνεύθηκε σαν “κίνηση καλής θέλησης” και στο πνεύμα αυτό διεξήχθησαν συνομιλίες στην Ελβετία με σκοπό τη επαναπροσέγγιση των δυο χωρών.
Η Τουρκία προκειμένου να προχωρήσει αυτή διαδικασία ζητά από το Ισραήλ δυο πράγματα. Πρώτον η Ισραηλινή κυβέρνηση να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για τους 9 τούρκους νεκρούς του πλοίου Mavi Marmara και δεύτερον να υπάρξει οικονομική αποζημίωση των οικογενειών των νεκρών.
Το σχέδιο αυτό, ωστόσο προσκρούει σε σοβαρές αντιδράσεις των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση και προέρχονται από την ακραία εβραϊκή δεξιά, που δεν συμφωνούν στην απόδοση συγγνώμης. Στο πλαίσιο των φιλικών τους και συμμαχικών δεσμών με τις δυό χώρες, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία καταβάλλουν προσπάθειες για να επανασυνδεθούν Άγκυρα και Τελ Αβίβ καθώς θεωρούν τη συνεργασία τους κομβικής σημασίας για ην σταθερότητα στην Μ. Ανατολή.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP