Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

«Παγώνει» η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων


Στο ράφι θα μείνει για αρκετό καιρό η πρόταση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η οποία χαρακτήριζε, ως γενοκτονία, τη μαζική σφαγή τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Οθωμανούς στη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς δεν πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση σήμερα. Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι δεν προγραμμάτισε την ψηφοφορία για το κείμενο, την τελευταία ημέρα συνεδρίασης του σώματος πριν τις διακοπές των εορτών, θέτοντας, ουσιαστικά, στο ράφι την πρόταση έως τουλάχιστον τις αρχές της επόμενης χρονιάς, όταν θα είναι ακόμα πιο αμφίβολη η έγκρισή της.

Να σημειωθεί ότι Λευκός Οίκος και Στέιτ Ντιπάρτμεντ άσκησαν έντονες πιέσεις να μην ψηφιστεί, εκφράζοντας φόβους ότι θα επιδείνωνε τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία. Η Άγκυρα είχε ανακαλέσει τον πρέσβη της στην Ουάσινγκτον μετά την έγκριση του κειμένου από επιτροπή της Βουλής τον Μάρτιο.
Δημοκρατικοί βουλευτές πιέζουν να υπάρξει τέτοια απόφαση εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχουν καταφέρει ποτέ κάποια από τις προτάσεις απόφασης που έχουν καταρτίσει να τεθεί σε τελική ψηφοφορία. Οι υπέρμαχοι της κίνησης έχουν δεσμευτεί ότι θα επαναφέρουν την πρόταση το 2011, αλλά η υπερψήφισή της θα είναι ακόμα πιο απίθανη καθώς τον έλεγχο του σώματος ανακτούν οι Ρεπουμπλικάνοι τον Ιανουάριο καθώς κέρδισαν μεγάλο αριθμό εδρών στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι εάν η απόφαση εγκριθεί θα «τρωθούν» σοβαρά οι διμερείς σχέσεις των συμμάχων χωρών-μελών του NATO.

zougla

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP