Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Φανταστικοί εχθροί – Εναντίον τίνων;


Τώρα που έληξε η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, ας δούμε τα πράγματα ψύχραιμα.
Ο τούρκος πρωθυπουργός έφθασε στην Αθήνα υπό τον καταιγισμό σχετικών δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.
Κι όλα αυτά με τα ρητορικά ανοίγματα της Άγκυρας και τούρκων επισήμων που κατά κόρον χρησιμοποιούν στερεότυπα πλέον λεκτικά σχήματα του τύπου «το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και φιλίας, που ενώνει τους δύο λαούς» κ.λπ. κ.λπ., ενώ κατ’ ουσίαν οι αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις παραμένουν αμετάβλητες.

Όπως επίσης και το casus belli, που κάποιοι πίστεψαν τον Νταβούτογλου ότι θα ανακαλείτο.

Δεν διέλαθε την προσοχή η προ ημερών τοποθέτηση του τούρκου πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο «Πίρι Ρέις» της Κωνσταντινούπολης –ομιλία που επιδέχεται διπλή ανάγνωση– ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μας οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες «επί χρόνια ξόδεψαν ό,τι είχαν και δεν είχαν στους εξοπλισμούς».
«Εναντίον τίνων;», διερωτήθηκε ο κ. Ερντογάν, δηλώνοντας συγχρόνως ότι η χώρα μας κατασκευάζει φανταστικούς εχθρούς.

Ο γνωστός τούρκος δημοσιογράφος κ. Μπουράκ Μπεκντίς διερωτήθηκε στη «Χουριέτ» (26 Οκτωβρίου), αφού η τουρκική κυβέρνηση διακηρύττει ότι δεν υπάρχουν εχθροί στον γειτονικό τους χώρο –ακούγεται μάλιστα ότι στο περίφημο έγγραφο περί πολιτικής εθνικής ασφάλειας του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας δεν θα αναφέρονται η Ρωσία, η Ελλάδα, η Συρία, το Ιράν, το «βόρειο» Ιράκ– τι εξυπηρετεί η προμήθεια τανκς νέας γενιάς, αντιαεροπορικών συστημάτων και φρεγατών;

Αντιστρέφοντας το ερώτημα που έκανε ο κ. Ερντογάν στο Πανεπιστήμιο «Πίρι Ρέις», θα θέλαμε με τη σειρά μας να ρωτήσουμε:
Αφού οι γείτονές μας επιθυμούν τόσο πολύ τη φιλία και την ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών, τι εξυπηρετούν οι αγορές πρόσθετων και εξειδικευμένων οπλικών συστημάτων; Εναντίον τίνων θα τα χρησιμοποιήσουν;

Ο ελληνικός λαός δεν είναι φαντασιόπληκτος.
Δεν φαντάζεται απειλές. Τις βλέπει καθημερινά. Πάνω από το Αιγαίο και τα νησιά μας. Και όχι μόνο…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP