Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Βαριοπούλα στις προαγωγές


Κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης και στρατού προκαλούν οι προαγωγές 11 στρατηγών και ναυάρχων, οι οποίοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της υπόθεσης Βαριοπούλα. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συµβούλιο (ΥΑΣ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν αποφασίζει για τις προαγωγές τους εν µέσω έντονων διαφωνιών.
Η απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συµβουλίου (ΥΑS), το οποίο συνέρχεται από την Κυριακή το πρωί, αναµένεται να ανακοινωθεί αύριο. Ωστόσο η ένταση δεν αποκλείεται να κορυφωθεί, αφού από τη µια η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι υπό σύλληψη στρατηγοί δεν πρέπει να προαχθούν, ενώ από την άλλη η στρατιωτική ηγεσία επιµένει σε προαγωγή τους.

Θέση πήρε ακόµη και ο πρόεδρος Αµπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος υποστηρίζει σύµφωνα µε αποκαλυπτικό δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Μιλιέτ» τη µη προαγωγή τους. «Αν προαχθούν, η πράξη αυτή θα αποτελέσει διακριτική µεταχείριση υπέρ των στρατηγών αυτών», φέρεται να υποστηρίζει ο Αµπντουλάχ Γκιουλ, η άποψη του οποίου έχει βαρύνουσα σηµασία επειδή χωρίς τη δική του έγκριση δεν µπορεί να εφαρµοστεί οποιαδήποτε απόφαση του ΥΑS.
Εκτιµάται πως οι στρατιωτικοί οι οποίοι συµµετέχουν στο Συµβούλιο µπορούν να περάσουν τις προαγωγές των στρατηγών, ωστόσο θα έχουν να αντιµετωπίσουν την άρνηση του προέδρου Γκιουλ. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται τελικά να καταλήξουν σε συµβιβαστική λύση, σύµφωνα µε την οποία οι προαγωγές των στρατηγών θα αναβληθούν για έναν χρόνο. «Το πιο θερµό ΥΑS» είναι ο τίτλος της «Χουριέτ», ενώ όλα σχεδόν τα τουρκικά µέσα ενηµέρωσης σχολιάζουν ότι το Συµβούλιο συνέρχεται υπό την σκιά της υπόθεσης Εργκενεκόν. Στην υπόθεση Εργκενεκόν, 33 πρόσωπα, στην πλειονότητά τους στρατιωτικοί, κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον διακεκριµένων µη µουσουλµάνων της Τουρκίας για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Ερντογάν.
Στη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συµβουλίου επισηµαίνεται ιδιαίτερα η συµµετοχή του αρχηγού Πρώτης Στρατιάς Χασάν Ιγσίζ, ο οποίος φέρεται να είχε δώσει την εντολή για την ετοιµασία του Σχεδίου Δράσης ενάντια στην Οπισθοδρόµηση, το οποίο αποκάλυψε πέρσι η εφηµερίδα «Ταράφ» και στρεφόταν εναντίον του κυβερνώντος κόµµατος ΑΚΡ. Στο ίδιο τραπέζι µε τον Ταγίπ Ερντογάν παρακάθεται και ο αρχηγός της Τρίτης Στρατιάς Σαλντιράι Μπερκ, ο οποίος είναι κατηγορούµενος στην υπόθεση Εργκενεκόν.
Αρχηγός ο Κοσανέρ.
Επίσης την Τετάρτη θα ανακοινωθούν και σηµαντικές αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάµεων. Από τις 30 Αυγούστου ο νυν αρχηγός Ξηράς Ισίκ Κοσανέρ αναµένεται να αναλάβει την ηγεσία του στρατού στη θέση του Ιλκέρ Μπασπούγ. Τον Ισίκ Κοσανέρ αναµένεται να διαδεχθεί ο Χασάν Ιγσίζ στη θέση του αρχηγού Ξηράς αν και η κυβέρνηση δεν βλέπει θετικά αυτή την προαγωγή. Τη θέση του αρχηγού Ξηράς αναµένεται να αναλάβει το 2011 ο νυν αρχηγός Δεύτερης Στρατιάς Νετσντέτ Οζέλ, ο οποίος το 2013 θα γίνει αρχηγός των Ενόπλων Δυνάµεων.
«Νέα Τουρκία».
«Εάν καταφέρει η κυβέρνηση να κόψει τον νυν αρχηγό Ξηράς Ισίκ Κοσανέρ από την ανάληψη της ηγεσίας του στρατού και κερδίσει το δηµοψήφισµα για τις συνταγµατικές µεταρρυθµίσεις τον Σεπτέµβριο, τότε θα µιλάµε για µια νέα Τουρκία», επισηµαίνει ο αρθρογράφος της εφηµερίδας «Χουριέτ» Τσινίτ Ιλσεβέρ. Οι συνεδριάσεις του ΥΑS πραγµατοποιούνται στην έδρα του Γενικού Επιτελείου στην Αγκυρα. Σύµφωνα µε τον πρώην υπουργό Αµυνας Ισµέτ Σεζγκίν, ο οποίος συµµετείχε σε πολλές συνεδριάσεις του Συµβουλίου, οι συµµετέχοντες γευµατίζουν και δειπνούν µαζί και µε µια ψήφο να αντιστοιχεί στον καθένα επιλέγουν τα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής στον στρατό. Ο 64χρονος στρατηγός Κοσανέρ ήταν επικεφαλής τουρκικής διµοιρίας κατά την εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Ανάµεσα σε Ανατολή και Δύση.
Τα ακόλουθα γεγονότα θα µπορούσαν να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάµεων ανάµεσα στο ισλαµικό κυβερνών κόµµα ΑΚΡ και το κοσµικό (Στρατός και Δικαιοσύνη).
- 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συµβούλιο επιλέγει νέο διοικητή.
- 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Δηµοψήφισµα για τις συνταγµατικές µεταρρυθµίσεις, µε τις οποίες προβλέπεται µεταξύ άλλων η αύξηση των µελών του Συνταγµατικού Δικαστηρίου από 11 σε 17 και του Ανώτατου Συµβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων από 7 σε 22 n ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ. Αρχίζουν οι καταθέσεις για την υπόθεση Βαριοπούλα, το σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης που απεργάζονταν στρατιωτικοί n ΙΟΥΛΙΟΣ 2011. Καταληκτική ηµεροµηνία για τη διεξαγωγή εκλογών.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP