Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Αλλαγή πασάδων στην Άγκυρα


Την αντικατάσταση του Ιλκέρ Μπασμπούγ από τον 65χρονο στρατηγό Σελαχατίν Ισίκ Κοσανέρ, πρώην διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο (2000-2004) της 4ης Στρατιάς του Αιγαίου (2004-2006) και της διαβόητης Στρατοχωροφυλακής (2006-2008), επικυρώνει το αργότερο έως αύριο το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας, που ξεκίνησε την Κυριακή τις κρίσεις ανώτατων αξιωματικών. Ο...Σμυρνιός την καταγωγή νέος αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα αναλάβει καθήκοντα στις 30 Αυγούστου για τα τρία επόμενα χρόνια.


Συμμετείχε ως διμοιρίτης στην εισβολή στην Κύπρο το 1974 και θεωρείται πιο σκληροπυρηνικός εθνικιστής από τον Μπασμπούγ. Η «Ζαμάν» υπενθύμισε τις αντιδράσεις φιλελεύθερων και ισλαμικών κύκλων το 2008, για την παρθενική ομιλία του ως αρχηγού του Στρατού Ξηράς. Ο Κοσανέρ κατήγγειλε ως «απειλή κατά του κράτους» τον πλουραλισμό και την κοινωνική διαφορετικότητα, χαρακτήρισε την ΕΕ και την παγκοσμιοποίηση «απειλή για την εθνική ενότητα» και άφησε αιχμές κατά του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, η τύχη του οποίου κρινόταν εκείνες τις μέρες στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Ωστόσο, ο Κοσανέρ αποφεύγει να μιλάει στον Τύπο, ενώ το όνομά του δεν έχει εμπλακεί στις συνωμοσίες πραξικοπήματος της «Εργκενεκόν» και της «Βαριοπούλας».



Παζάρι Ερντογάν-Στρατού
Η τύχη 11 στρατηγών και ναυάρχων, που συμπεριλαμβάνονται στην τελευταία φουρνιά 102 κατηγορουμένων της «Βαριοπούλας», αποτέλεσε το σαββατοκύριακο αντικείμενο έντονου παζαριού ανάμεσα στον πρόεδρο Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον στρατηγό Μπασμπούγ. Για να καταστεί δυνατή η προαγωγή τους από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, θα πρέπει το αργότερο μέχρι μεθαύριο το δικαστήριο να άρει τα εντάλματα σύλληψής τους, που εκδόθηκαν στις 23 Ιουλίου. Αίνιγμα αποτελεί το πώς θα χειριστεί ο Κοσανέρ το ξήλωμα των συνωμοτικών μηχανισμών στο στράτευμα -όντας ο ίδιος κλασικός κεμαλιστής- αλλά και την αναζωπύρωση των συγκρούσεων με τους Κούρδους (χθες σκοτώθηκαν 4 Κούρδοι άμαχοι από βόμβα του ΡΚΚ κοντά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην επαρχία Μπατμάν). Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα χαλαρώσει τη στρατιωτική πίεση σε Ελλάδα και Κύπρο.
Νέος διοικητής των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων αναμένεται να διοριστεί ο στρατηγός Χασάν Ιγσίζ και της Στρατοχωροφυλακής ο Ασλάν Γκιουνέλ.


Κόντρα για τον αρχηγό της ΜΙΤ
Νέα εστία έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ προκαλεί ο νέος διοικητής της ΜΙΤ. Ο 42χρονος Χακάν Φιντάν διορίστηκε στις 27 Μαΐου, αλλά μόλις χθες καταγγέλθηκε ως «φιλοϊρανός» από τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ. Έστω και με καθυστέρηση, ο τελευταίος δεν έκρυψε την ανησυχία τού Τελ Αβίβ γι’ αυτή την κίνηση της Άγκυρας. «Η Τουρκία είναι φίλη χώρα και στρατηγικός σύμμαχος, αλλά μας ανησυχεί ιδιαίτερα ο διορισμός ενός υποστηρικτή του Ιράν ως αρχηγού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών», τόνισε ο Μπάρακ, φοβούμενος για «διαρροή απόρρητων πληροφοριών στην Τεχεράνη». Ο Φιντάν ήταν επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΤΙΚΑ), διατέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών και επέβλεπε τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πρόγραμμα ως αντιπρόσωπος της Τουρκίας στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ.

Σημερινή

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP