Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Ποιά η στρατηγική συμφωνία Βρετανίας – Τουρκίας


Σε ανανέωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας Βρετανίας-Τουρκίας προχώρησαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του David Cameron στην Άγκυρα. Η συμφωνία αποτελεί ανανέωση της αντίστοιχης που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες το 2008. «Η συμφωνία που υπογράφω σήμερα με τον πρωθυπουργό Τayip Erdogan περιγράφει τις φιλοδοξίες μας για μια σύγχρονη σχέση μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας. Κεντρικό σημείο σ’ αυτή τη συνεργασία αποτελεί η πεποίθηση ότι η Τουρκία αξίζει τη θέση της στο κεντρικό τραπέζι της ευρωπαϊκής πολιτικής και γι’ αυτό θα αγωνιστώ», τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός. Η συμφωνία αναφέρεται στη συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως διμερείς σχέσεις και εμπόριο, οι προοπτικές της Τουρκίας στην ΕΕ, περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη, Κυπριακό, άμυνα, παγκόσμια ασφάλεια, παράνομο εμπόριο όπλων, παράνομη μετανάστευση, ενεργειακή ασφάλεια, διαπολιτισμικός διάλογος, εκπαίδευση και πολιτισμός.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, οι δύο χώρες δεσμεύονται να προωθήσουν την υπόθεση της τουρκικής υποψηφιότητας στην ΕΕ. Η Τουρκία θα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και η Βρετανία θα στηρίξει τη διαδικασία σύνδεση και θα υποστηρίξει την Τουρκία προκειμένου να αν ανταποκριθεί στα κριτήρια ένταξης. Όσον αφορά το Κυπριακό, οι δύο χώρες αναλαμβάνουν τη δέσμευση για επίλυσή του, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στην Κύπρο, κατά τον πρόσφατο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Η Βρετανία σκοπεύει να διπλασιάσει τις εμπορικές της συναλλαγές με την Τουρκία

Στην πρόσφατη επίσκεψη του βρετανού πρωθυπουργού David Cameron στην Τουρκία αναφέρεται ανακοίνωση του Foreign Office, υπογραμμίζοντας την πρόσθεση της Βρετανίας να διπλασιάσει τον όγκο των εμπορικών της συναλλαγών με την Τουρκία.

Με διμερείς εμπορικές σχέσεις που φτάνουν σήμερα τα 9 δισ. δολάρια, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Βρετανία επιθυμεί να διπλασιάσει το εμπόριο της με την Τουρκία, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες, την προσεχή πενταετία. Μιλώντας στην Άγκυρα, ο κ. Cameron χαιρέτισε τη νέα συμφωνία συνεργασίας με τη Τουρκία, με επίκεντρο την αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων. Στη συμφωνία με την Τουρκία αναφέρθηκε και ο Sir Andrew Cahn, εκτελεστικός διευθυντής του βρετανικού οργανισμού Εμπορίου και Επενδύσεων (UK Trade & Investment, o οποίος υπογράμμισε: «Η Τουρκία αποτελεί οικονομική δύναμη με τεράστιες δυνατότητες για τις βρετανικές επιχειρήσεις. Με ανάπτυξη περίπου 11%, αναμένεται να αναδειχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μέχρι το 2050».

Ακολούθως, η ανακοίνωση του Foreign Office σε υποενότητα με τίτλο «Why Turkey?», απαριθμεί τους λόγους που υπαγορεύουν την περαιτέρω ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης με την Τουρκία. Μεταξύ άλλων:

* Η Τουρκία αναμένεται να αναδειχθεί η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης (μετά τη Βρετανία) μέχρι το 2050.

* Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Τουρκία θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία μετά την Κίνα και την Ινδία έως το 2017.

* Η Τουρκία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως με πληθυσμό 73 εκατ., από τα οποία το 60% είναι κάτω των 35 ετών.

* Το εμπόριο Βρετανίας-Τουρκίας ανέρχεται σε 9 δισ. δολάρια. Η Βρετανία σκοπεύει να το αυξήσει σε 18 δισ. δολάρια μέχρι το 2015.

* Η Βρετανία αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτή στην Τουρκία.

* Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεοράσεων στην Ευρώπη.

* Η Τουρκία είναι η 6η μεγαλύτερη παραγωγός ειδών ένδυσης στον κόσμο και ο 2ος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης μετά την Κίνα. Τουρκικές εταιρείας παράγουν ενδύματα για πολλούς γνωστούς οίκους όπως Gap, Marks & Spencer, Burberry, Next και H&M.

* Ο κατασκευαστικός τομέας στην Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο, μετά την Κίνα.

* Μια στις τέσσερεις μεγαλύτερες εταιρείες στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική είναι τουρκικές.

* 65% των βιομηχανικών εξαγωγών από τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική προέρχονται από την Τουρκία.

* Περισσότερες από 2.000 βρετανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών όπως Vodafone, Tesco, Marks & Spencer, Rolls Royce κ.α.

* Ο τουριστικός τομέας στην Τουρκία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, καθώς η χώρα αποτελεί τον 7ο δημοφιλέστερο προορισμό παγκοσμίως.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP