Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Τεχνητή ένταση με πόλεμο νεύρων στο Αιγαίο


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ
afourlis@yahoo.gr
«Βασικό αγκάθι και εστία έντασης στο Αιγαίο», χαρακτηρίζουν το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που η Αγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο νεύρων σε αέρα και θάλασσα.

Είναι ενδεικτικό ότι το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις», αφού αποσύρθηκε για 48 ώρες στο λιμάνι της Αττάλειας, προκειμένου να ανεφοδιαστεί και να αναπαυθεί το πλήρωμα, επέστρεψε από τα ξημερώματα της Παρασκευής στην περιοχή που έχει προκαθορίσει με την αναγγελία NAVTEX της 12ης Ιουλίου.


Αρχικά, χάραξε πορεία εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, ωστόσο στο Πεντάγωνο δεν αποκλείουν να κινηθεί εκ νέου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς η τουρκική πλευρά έχει διευκρινίσει ότι ενδέχεται να συνεχιστούν οι «έρευνες» μέχρι τις 20 Αυγούστου. Ταυτόχρονα, το δεύτερο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» παραμένει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των ακτών της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης, αν και η παρουσία του έχει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά (πραγματοποιεί έρευνες μόνο στην επιφάνεια της θάλασσας χωρίς να επηρεάζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ είχε προηγηθεί ειδοποίηση της Αγκυρας προς την Αθήνα). Ωστόσο, η «σκυταλοδρομία» των δύο τουρκικών πλοίων, που κατέληξαν να πλέουν ταυτόχρονα στο βόρειο και στο νότιο άκρο του Αιγαίου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τις προθέσεις της Αγκυρας. Οι κινήσεις στη σκακιέρα του Αιγαίου συνδέονται ευθέως με την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών στο μείζον ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

Οι διερευνητικές
Παρά την αυστηρή τήρηση του «απορρήτου» των συνομιλιών, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα δύο μέρη θεωρούν ότι υπάρχει χώρος για ουσιαστική συζήτηση και έκαστος επιχειρεί να «περάσει» τις θέσεις του σε κρίσιμα ζητήματα. Οι ενδείξεις είναι πολλές:

- Τα ραντεβού πυκνώνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 44ος γύρος πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου στην Αθήνα και ο 45ος γύρος στις 19 Ιουλίου -δηλαδή μετά από 20 ημέρες- στην Κωνσταντινούπολη.

- Αρμόδιες διπλωματικές πηγές στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παραδέχονται ότι δε βρισκόμαστε σε απόλυτο αδιέξοδο, «διαφορετικά δε θα συνεχίζαμε τις συνομιλίες».

- Οι ίδιοι παράγοντες επιβεβαιώνουν ότι το ενδιαφέρον περιστρέφεται αυτήν την περίοδο γύρω από το πρόβλημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Και επιβεβαιώνουν, εμμέσως, ότι αυτό το ζήτημα εξελίσσεται σε «κρας τεστ». Το αποτέλεσμα θα κρίνει εάν υπάρχει προοπτική για ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Αν δεν έχουμε πρόοδο στην υφαλοκρηπίδα, τότε θα έχουμε ζήτημα. Γιατί αυτό θα σημαίνει ότι η Αγκυρα δεν είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της, αναγνωρίζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα», λέει χαρακτηριστικά Ελληνας διπλωμάτης.
Αgelioforos

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_6171.html#ixzz0ujJbFzxf

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP