Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Τι πιστεύουν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.


«Κλειδί το Κυπριακό»
«Η επίλυση του Κυπριακού είναι το κλειδί για να ανοίξει ο δρόμος της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Χάθηκε σημαντική ευκαιρία το 2004 με το Σχέδιο Αναν. Δεύτερο κρίσιμο θέμα είναι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, όπου και πάλι στον δρόμο της Τουρκίας στέκεται το Κυπριακό. Η προσέγγιση που ξεκίνησε το 2000 έχει υπάρξει πολύ αποδοτική ως σήμερα. Επίσης, η τουρκική κοινή γνώμη συμπαθεί πολύ τον Παπανδρέου και πιστεύει ότι αν μπορούσε θα αναλάμβανε το ρίσκο της επίλυσης των δύσκολων ζητημάτων, αλλά προς το παρόν η οικονομική κρίση του δένει τα χέρια».

ΝΟΥΡ ΜΠΑΤΟΥΡ / Δημοσιογράφος της «Σαμπάχ», πρώην ανταποκρίτρια στην Αθήνα.

«Ο Στρατός θέλει την κάθαρση»
«Πολλά από όσα έχουν συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια στις σχέσεις κυβέρνησης και στρατού έγιναν επειδή υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί συνεργάστηκαν σιωπηρά σε αρκετές υποθέσεις. Πρόκειται άλλωστε για ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα εναντίον των στελεχών που ενεπλάκησαν σε παράνομες δραστηριότητες με οποιονδήποτε τρόπο. Υπάρχει μια αίσθηση ρεβανσισμού στον τρόπο που διεξάγονται οι έρευνες επί σκανδάλων όπως η Εργκενεκόν ή το Σχέδιο Βαριοπούλα, αλλά πρέπει να περιμένουμε ώσπου αυτές να ολοκληρωθούν, ώστε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις ΑΚΡ Ενόπλων Δυνάμεων».

ΣΟΛΙ ΟΖΕΛ / Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί.

«Η εμπιστοσύνη δεν είναι δεδομένη»
«Θα ήμουν διστακτικός στη σύνδεση της εσωτερικής πολιτικής αναταραχής στην Τουρκία με αλλαγή της στρατιωτικής συμπεριφοράς της στο Αιγαίο. Ωστόσο είναι σαφές ότι η πρόσφατη εντυπωσιακή πρόοδος στη διαχείριση κρίσεων και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης δεν είναι δεδομένη. Η ελληνοτουρκική ύφεση απαιτεί φροντίδα και ανανέωση. Οσο για την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, πιστεύω ότι υπάρχει ένας ανταγωνισμός δύο παράλληλων ελίτ. Το σκηνικό είναι περίπλοκο και η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι ίσως χρειαστεί να συνομιλεί με περισσότερα του ενός κέντρα εξουσίας στην Τουρκία».

ΙΑΝ ΛΕΣΕΡ / Αναλυτής του German Μarshall Fund για την Τουρκία.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP