Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Δρούτσας: Εντατικοποίηση των συνομιλιών με την Τουρκία


Εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να προχωρήσει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής για το 2010, ο κ. Δημήτρης Δρούτσας υπογράμμισε ότι «η αδρανής, φοβική Ελλάδα της διακυβέρνησης Καραμανλή είναι πλέον παρελθόν».


Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις ειρηνικές, φιλικές και συνεργασία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ξεκαθάρισε όμως ότι προϋπόθεση είναι η πλήρης συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και οι σχέσεις καλής γειτονίας. «Όχι της σημερινής Τουρκίας ή της Τουρκίας του παρελθόντος, αλλά της μελλοντικής Τουρκίας που θα συμμορφωθεί πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» ήταν η χαρακτηριστική φράση του.

Ο κ. Δρούτσας απέφυγε να προσδιορίσει πότε θα επιδοθεί η απαντητική επιστολή του κ. Γ. Παπανδρέου προς τον τούρκο πρωθυπουργό με την οποία ο κ. Ερντογάν ζητάει ελληνοτουρκικό διάλογο εφ’ όλης της ύλης. «Η απάντηση θα γίνει την πλέον κατάλληλη στιγμή» δήλωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην επικείμενη μετάβασή του στην Κωνσταντινούπολη (το επόμενο Σάββατο 16 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ανακήρυξη της πόλης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010) ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι στο πρόγραμμά του δεν προβλέπεται συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. «Η βούληση μου είναι να συναντηθώ με τον κ. Νταβούτογλου με την πρώτη ευκαιρία και σύντομα» επισήμανε ο κ. Δρούτσας.

Αναφερόμενος στην εντατικοποίηση των απευθείας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε την απογοήτευσή του «γιατί οι προτάσεις Ταλάτ δεν πηγαίνουν σε κατεύθυνση που θα μπορούσε να γίνει εποικοδομητική διαπραγμάτευση».
Μάλιστα ο κ. Δρούτσας χαρακτήρισε τις προτάσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων για τη διακυβέρνηση «βήμα προς τα πίσω».

Για το Σκοπιανό παραδέχτηκε ότι οι αντιδράσεις του πρωθυπουργού της FΥROM δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Ο κ. Δρούτσας αποσαφήνισε πάντως ότι η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς του ονόματος, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες και προκειμένου να εξευρεθεί ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων.του Μάκη Πολλάτου-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Οι άξονες της εξωτερικής πολιτικής-Ηγετικό ρόλο στην ανατ. Μεσόγειο διεκδικεί η Ελλάδα

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταστήσει την Ελλάδα φωνή της Ευρώπης προς την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, αλλά και φωνή των περιοχών αυτών στην Ευρώπη, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, παρουσιάζοντας τους άξονες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης. «Διεκδικούμε ξανά τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή», τόνισε.

"Στόχος και δέσμευση της νέας κυβέρνησης είναι να κατακτήσει η Ελλάδα και πάλι τη θέση της στο διεθνές στερέωμα, να βάλουμε τέλος στην αδράνεια του παρελθόντος και να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις φιλικές χώρες και να αναπτύξουμε νέες, αμοιβαία επωφελείς, σχέσεις, εκεί που σήμερα υπάρχει και διαπιστώνουμε κενό" επεσήμανε.

Αναφορικά με την ΠΓΔΜ, είπε ότι η Αθήνα έχει στείλει μήνυμα στα Σκόπια ότι η λύση της διαφοράς για την ονομασία είναι εφικτή, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι αρχικές αντιδράσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι δεν εμπνέουν αισιοδοξία.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να δείξει τον καλό της εαυτό για να γίνει μέλος της Ε.Ε. Όσον αφορά στις διαφορές με τη γείτονα, δήλωσε ότι ο στόχος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο παραμένει και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Προανήγγειλέ κοινή δράση και πρωτοβουλίες στη Μέση Ανατολή, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν, με την κοινή επίσκεψη Παπανδρέου - Τζεμ στην Παλαιστίνη. Απαντώντας, τέλος, στο πότε θα θα επιδοθεί στην τουρκική πλευρά η απάντηση Παπανδρέου στην επιστολή Ερντογάν, είπε ότι αυτό θα συμβεί στην πλέον κατάλληλη στιγμή.

Ο Δημ. Δρούτσας εξέφρασε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την απογοήτευσή της για τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς για το Κυπριακό. «Θα θέλαμε να βλέπαμε μια πιο εποικοδομητική στάση από την άλλη πλευρά», τόνισε.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δ. Δρούτσας - Οι βασικοί άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
«Στόχος και δέσμευση της νέας κυβέρνησης είναι να κατακτήσει η Ελλάδα και πάλι τη θέση της στο διεθνές στερέωμα, να βάλουμε τέλος στην αδράνεια του παρελθόντος και να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις φιλικές χώρες και να αναπτύξουμε νέες, αμοιβαία επωφελείς, σχέσεις, εκεί που σήμερα υπάρχει και διαπιστώνουμε κενό», επεσήμανε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, παρουσιάζοντας σήμερα τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής. Ο Δ. Δρούτσας υπενθύμισε ότι μόλις δέκα ημέρες μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις εκθέσεις Προόδου για την Τουρκία και για την ΠΓΔΜ, εκθέσεις που ήταν μια «κακή αφετηρία» για τα δικά μας συμφέροντα, καθώς περιείχαν θέσεις και εισηγήσεις που «δημιουργούσαν μια πλασματική εικόνα κι επειδή είχαν απόψεις επικίνδυνες, όπως τα περί διμερών διαφορών, που δεν θα πρέπει να επηρεάσουν την πορεία των υποψηφίων προς ένταξη χωρών». Στο δύσκολο αυτό περιβάλλον έγιναν κινήσεις γρήγορες και αποφασιστικές, ώστε να σταλούν και τα απαραίτητα μηνύματα στους γείτονες και τους εταίρους μας, τόνισε. Μια πρώτη , σημαντική, πρωτοβουλία της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η agenda 2014 για τα Βαλκάνια: «Διεκδικούμε ξανά τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή», με το φιλόδοξο αυτό σχέδιο και με πρώτο βήμα την εμπέδωση της πολιτικής αυτής πρότασης, ζητώντας την υποστήριξη των εταίρων μας γι’ αυτό, τόνισε ο Υπουργός.

Η ονομασία της ΠΓΔΜ
Σε ό,τι αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο Δ. Δρούτσας είπε ότι ακολουθείται επιθετική διπλωματία, με πρωτοβουλίες και, όπως είπε, «το δείξαμε αυτό, ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με ανοιχτό μυαλό κι εποικοδομητική διάθεση», αλλά και με ξεκάθαρη θέση για την «εθνική κόκκινη γραμμή, την ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων» (erga omnes). Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου «αποκαταστήσαμε την πραγματικότητα, καταστήσαμε σαφές ότι προϋπόθεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι η λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην ηγεσία των Σκοπίων ότι με καθαρή πολιτική βούληση μία λύση είναι εφικτή», αλλά δεν έκρυψε, ωστόσο, ότι «δυστυχώς, οι αρχικές αντιδράσεις του κ. Γκρούεφσκι δεν εμπνέουν αισιοδοξία». Επισήμανε ότι η Αθήνα θα επιμείνει ώστε στις διαπραγματεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη να μπορέσουμε να καταλήξουμε στην επιθυμητή λύση.

Σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Δημήτρης Δρούτσας επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή η Αθήνα έστειλε το μήνυμα ότι επιθυμεί σχέσεις φιλικές, ειρηνικές, σχέσεις κοινού μέλλοντος, ανάπτυξης και συνεργασίας με τον τουρκικό λαό, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας. «Την ίδια στιγμή, όμως, επισημάναμε ότι προϋπόθεση γι αυτό είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των κανόνων καλής γειτονίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας», τόνισε και αποκάλεσε τα στοιχεία αυτά «αυτονόητες προϋποθέσεις». Ο κ. Δρούτσας επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά «χωρίς λευκές επιταγές», καθώς η Τουρκία «πρέπει να δείξει τον καλό της εαυτό» και να συμμορφωθεί πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού αυτό είναι προς το δικό της όφελος και προς όφελος της Ευρώπης. Ο αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι αυτό αποτυπώθηκε και στα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου, με ένα λεκτικό που είναι «αυστηρό και αντικειμενικό και για πρώτη φορά καταγράφηκαν σημαντικά στοιχεία, όπως η αναφορά στον σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας». Απαντώντας σε ερώτημα για πιθανή συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο πρόγραμμά του, αλλά εξέφρασε τη βούληση να συναντηθεί μαζί του με την πρώτη ευκαιρία. Συμπλήρωσε ότι η ανακήρυξη της Κωνσταντινούπολης σε Πολιτιστική πρωτεύουσα μπορεί να ήταν μια καλή ευκαιρία, αλλά αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην Αθήνα, αποτελεί προτεραιότητα. Ο κ. Δρούτσας εξήγησε ότι η στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα χρήσιμο εργαλείο για την εξωτερική μας πολιτική απέναντι στη γειτονική χώρα, αρκεί να το αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά. Αναφέρθηκε στο σημαντικό επίτευγμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι ενώ τότε είχε τεθεί ως στόχος και το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η πολιτική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης δεν επέτρεψε να φθάσουμε αυτό τον στόχο. Κατέληξε δε λέγοντας ότι ο στόχος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο παραμένει και αν χρειασθεί θα φτάσουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πάντως, απαντώντας σε άλλο ερώτημα για τη συνεργασία με τη γειτονική χώρα, ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία επιζητείται στενή συνεργασία, όπως τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος, που αφορούν το σύνολο της περιοχής, όπου μεμονωμένες και αποσπασματικές κινήσεις δεν μπορούν να επιφέρουν αποτελέσματα. Έκανε επίσης λόγο για κοινές δράσεις στο χώρο της Μέσης Ανατολής, υπενθυμίζοντας ανάλογες κινήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν από τους Ισμαήλ Τζεμ και Γ. Παπανδρέου με κοινή επίσκεψη στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ερωτηθείς, τέλος, για την απάντηση της ελληνικής πλευράς στην επιστολή Ερντογάν, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι θα επιδοθεί στην πλέον κατάλληλη στιγμή.

Κυπριακό
Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά δίπλα στον κυπριακό λαό, όχι στα λόγια αλλά με πράξεις, καθώς η πρώτη διμερής επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου ήταν στην Κύπρο, υπενθύμισε ο κ. Δρούτσας. Ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας και η κυπριακή κυβέρνηση έχουν την πλήρη στήριξη και εμπιστοσύνη της Αθήνας, πρόσθεσε και είπε ότι θα συνεχιστεί η απόλυτη συνεργασία και ο συντονισμός, τόσο στο κυπριακό, όσο και σε όλους τους άλλους τομείς που μπορούν Ελλάδα και Κύπρος να συνεργαστούν ως κράτη - μέλη της ΕΕ. Ο κ. Δρούτσας επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και απαντώντας σε ερώτημα για τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο υπουργός αναφέρθηκε στα λόγια του Προέδρου Χριστόφια, ότι οι προτάσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη δεν μπορούν να είναι βάση για διαπραγμάτευση. Συμπλήρωσε ότι υπάρχει «κάποια απογοήτευση», καθώς αυτές οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς δεν πηγαίνουν προς την κατεύθυνση όπου θα μπορούσε να εγγυηθεί μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση. «Θα θέλαμε να βλέπαμε μια πιο εποικοδομητική στάση από την άλλη πλευρά», κατέληξε.

ΟΑΣΕ
Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε με θετικά λόγια στα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ στην Αθήνα και ευχαρίστησε δημόσια τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών που συνέβαλαν σε αυτό. Επισήμανε ότι μετά από επτά χρόνια, στην Αθήνα υιοθετήθηκε μια Πολιτική Διακήρυξη για την προσήλωση των κρατών - μελών στη Διαδικασία της Κέρκυρας και έτσι η Ελλάδα είναι και θα είναι στο επίκεντρο του διαλόγου για τη διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Ως μέλος της τρόικας του ΟΑΣΕ, η Αθήνα θα αξιοποιήσει ακόμα περισσότερο την παρουσία της στον Οργανισμό, τόνισε.

Οργανωτικά θέματα ΥΠΕΞ
Ο κ. Δρούτσας ανέφερε, επίσης, ότι η ελληνική διπλωματία πρέπει να αξιοποιήσει την προστιθέμενη αξία της χώρας γιατί «ακόμα το κενό είναι μεγάλο» και μίλησε για «αλλαγές στις δομές και στον τρόπο εργασίας». Έτσι, στο σχεδιασμό του 2010 για το Υπουργείο, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για το άριστο στελεχιακό δυναμικό του, , τον εκσυγχρονισμό του υπουργείου, την πιο αποτελεσματική χρήση των ηλεκτρονικών μέσων που υπάρχουν σήμερα, τις βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τη διαρκή εκπαίδευση των στελεχών, τη δημιουργία διαύλων με την επιστημονική κοινότητα και τα διεθνή think tanks, καθώς και την προοπτική ενσωμάτωσης των Γραφείων Τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών, όχι μόνον με στόχο την εξοικονόμηση πόρων αλλά τον στρατηγικό σχεδιασμό της επικοινωνιακής πολιτικής και της δημόσιας διπλωματίας. Στο επίκεντρο των εργασιών, εξήγησε ο κ. Δρούτσας βρίσκονται και άλλα θέματα, όπως είναι πρώτον, η έμφαση στην οικονομική και την ενεργειακή διπλωματία με την υποστήριξη ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, δεύτερον η πολιτιστική διπλωματία και η προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσα από στενή συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με το Υπουργείο Πολιτισμού και τρίτον η αξιοποίηση της αναπτυξιακής διπλωματίας, με στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη.

Διεθνείς Σχέσεις
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο αναπληρωτής υπουργός στις σχέσεις της Ελλάδας με τις λεγόμενες αναδυόμενες δυνάμεις και χώρες, όπως είναι η Βραζιλία , η Ινδία, η Ν. Αφρική, την εμβάθυνση των σχέσεων με την Κίνα, την ενίσχυση σχέσεων με συμμάχους, όπως είναι οι ΗΠΑ και την ανάκτηση του ρόλου τον οποίο η Ελλάδα οφείλει να παίξει στο χώρο της Μέσης Ανατολής. Τόνισε ότι η Ελλάδα ως σύνορο της Ευρώπης μπορεί να γίνει ξανά η φωνή της Ευρώπης προς την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, αλλά και ταυτόχρονα να γίνει η φωνή των περιοχών αυτών στην Ευρώπη. «Χρειάζεται σχέδιο, βούληση, όραμα και μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα», κατέληξε.

Απαντώντας σε ερώτημα για τον πιθανό χρόνο επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Δρούτσας είπε ότι μετά την προσωπική πρόσκληση του Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου της Κοπεγχάγης, γίνονται διεργασίες να βρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία.

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα ο κ. Δρούτσας μίλησε για τις στενές σχέσεις με την Προεδρία της ΕΕ, την ισπανική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό Θαπατέρο και τον υπουργό Εξωτερικών Μορατίνος, τόσο στα κοινοτικά θέματα, όσο και σε εκείνα του ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος.

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_2111.html#ixzz0cL5nX04Y

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP