Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Ισραήλ: "Οι Τούρκοι είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να κάνουν κηρύγματα ηθικής" !


Οι «Τούρκοι είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να κάνουν κηρύγματα ηθικής» απαντά οργισμένο το Ισραήλ μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού σχετικά με τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Αγκυρα «καταγγέλλει» ότι ο πρέσβης της στο Ισραήλ περιφρονήθηκε εσκεμμένα την Τρίτη από τον Ισραηλινό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.

Οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών έχουν ανέβει τις τελευταίες ημέρες, με εκατέρωθεν βολές να ξεκινούν από τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ότι το Ισραήλ είναι απειλή για την περιφερειακή ειρήνη ενώ δεν λογοδοτεί για το πυρηνικό του οπλοστάσιο, φτάνοντας μέχρι κατηγορίες για «αντισημιτική» τηλεταινία της τουρκικής τηλεόρασης.

Την Τρίτη, ο Ισραηλινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν, κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη, Αχμέντ Ογκιούζ Τζελικόλ, για να ζητήσει εξηγήσεις -στήνοντας, όπως καταγγέλει η Αγκυρα, ολόκληρη «παράσταση» με σκοπό να τον περιφρονήσει. Όπως επισήμανε ο ίδιος ο Ντ.Αγιαλόν στους παριστάμενους, ο Τούρκος πρέσβης έπρεπε να καθίσει σε καναπέ χαμηλότερο από εκείνο του αν. υπουργού, ενώ στο τραπέζι τους βρισκόταν μόνο η ισραηλινή σημαία.

Όταν ρωτήθηκε εάν θα αντάλλασσε χειραψία με τον πρέσβη, ο Ντ.Αγιαλόν απάντησε «Όχι. Αυτό είναι το νόημα».

Σε απάντηση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ζητούσε από το Ισραήλ να «τηρήσει τους διπλωματικούς τύπους και να δείξει σεβασμό», ενώ προέβη και σε διάβημα στην ισραηλινή πρεσβεία στην Αγκυρα.

Η «επίθεση συμβολισμών» στον Τούρκο πρέσβη ακολούθησε δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ σε βαρύ τόνο, σύμφωνα με τις οποίες ιστορικά οι «Τούρκοι είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να κάνουν κηρύγματα ηθικής».

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, την απομόνωση του Ισραήλ στο χώρο της Μέσης Ανατολής μετρίαζαν οι στενοί δεσμοί Ιερουσαλήμ και Αγκυρας. Οι σχέσεις, μάλιστα, μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονταν σε τόσο καλό επίπεδο, ώστε η Τουρκία διαμεσολάβησε το 2008 στις συνομιλίες μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ.

Αγκυρα και Ιερουσαλήμ ένωσαν οι κοινοί φόβοι για το Ιράν και τη Συρία, με το Ισραήλ να παραδίδει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία και τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών να διοργανώνουν από κοινού ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις.

Με την άνοδο του «ισλαμιστή» Ερντογάν στην ηγεσία της Τουρκίας το 2003, η Αγκυρα φαίνεται να έρχεται όλο και πιο κοντά τόσο στη Χαμάς όσο και στο Ιράν. Το περασμένο καλοκαίρι, η Αγκυρα δεν επέτρεψε στο Ισραήλ να συμμετάσχει σε ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική άσκηση, προκαλώντας και την αντίδραση της Ουάσιγκτον.

Επίσκεψη Εχούντ Μπαράκ στην Τουρκία

Μονοήμερη επίσκεψη στην Αγκυρα θα πραγματοποιήσει την Κυριακή ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, σε μία συνάντηση η οποία ίσως εκτονώσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με το γραφείο του Ε.Μπαράκ, η επίσκεψη γίνεται μετά από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Παρά τους τόνους της αντίδρασης του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, η Ιερουσαλήμ ανησυχεί για την επιδείνωση στις διμερείς σχέσεις, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να θεωρείται πολύτιμος σύμμαχος. Έτσι, οι κινήσεις του ΥΠΕΞ έτυχαν κριτικής και από το εσωτερικό: Ο Μπετντζαμίν Μπεν-Ελιέζερ, μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης, χαρακτήρισε «απρόκλητη και ταπεινωτική» τη συμπεριφορά απέναντι στον Τούρκο πρέσβη, προσπαθώντας να λειτουργήσει «πυροσβεστικά».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP